Un fost ambasador american critică iniţiativa SUA privid furnizarea de arme în Ucraina: „Ţara are nevoie de ajutor economic. Mai e loc pentru diplomaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Taplin a susţinut o conferinţă la FSPAC Cluj. FOTO: Remus Florescu
Mark Taplin a susţinut o conferinţă la FSPAC Cluj. FOTO: Remus Florescu

Propunerea unor oficiali americani privind sprijinirea Ucrainei cu arme defensive este criticată de un fost ambasador al SUA, care a activat  timp de 35 de ani în Europa. Mark Taplin a susţinut, la Cluj, că prioritar pentru Ucraina este stabilizarea economică şi nu primirea de arme defensive.

Mark Taplin, fost ambasador american timp de 35 de ani specializat pe probleme europene, a făcut o analiză a situaţiei din Ucraina în cadrul conferinţei cu tema “US Views on Russia in the Context of Regional Developments” care a avut loc joi la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Taplin a ţinut să precizeze că va exprima păreri personale care nu au de a face cu politica oficială a SUA, el neîndeplininând nicio funcţie în aparatul de stat. 

Mai este loc pentru diplomaţie în criza din Ucraina?

Una dintre întrebările care i se adresează în ultima vreme este „Mai este loc pentru diplomaţie în criza din Ucraina?” „Lucrez de 35 de ani în diplomaţie, ar fi normal să spun DA. Dar există argumente importante pentru acest răspuns. Cred că cele mai importante evoluţii în cadrul crizei s-au datorat, contrar aşteptărilor multora, efortului diplomatic. În fiecare zi, SUA s-a consultat cu reprezentanţii UE, realizând un efort diplomatic important care nu trebuie subestimat. Orice alte frustrări am avea legate de criza din Ucraine, nu trebuie să uităm că efortul diplomatic transatlantic este foarte important”, a explicat Taplin. El a susţinut că există diferenţe de opinie între SUA şi UE privind sancţiunile economice care trebuie aplicate Rusiei, dar cele două entintăţi trebuie să rămână unite. „Noi vrem sancţiuni mai importante, dar reunoaştem că nu e întotdeauna posibil. Costul economic pentru partenerii europeni este mare. Germania are de suferit în urma acesotr sancţiuni şi o admir pe Angela Merkel pentru modul cum gestionează situaţia. Rusia are multe relaţii economice imprtante cu Franţa. Dar în acelaşi timp trebuie ca liderii UE să  fie fermi cu anumite măsuri economice, chiar cu riscul de a pierde joburi şi bani. Ucraina este o provocare pe termen lung”, a detaliat fostul ambasador. 

Arme defensive pentru Ucraina?

În ceea ce priveşte ideea unor oficiali SUA de a trimite arme defensive în Ucraina, Taplin crede este supraevaluată. „După părerea mea personală, cred că ideea trimiterii de arme defensive este supraevaluată. Sunt alte lucruri asupra cărora trebuie să ne concetrăm. Am trăit în Ucraina timp de 2 ani, am fost în Kiev în timpul revoluţiei portocalii şi cunosc bine situaţia. Cred că trebuie să punem accentul pe Ucraina, care este cel mai de succes experiment democratic a unei ţări din fosta URSS, exceptând Georgia şi ţările baltice. Oricât de imperfect e sistemul democratic, au fost alegeri libere,există societate civilă, există, cu eforturi uriaşe, mass-media independentă. Este vital să facem mai mult pentru stabilizarea economiei, care este elementul cheie. Trebuie să mergem dincolo de aşteptări”, a spus fostul ambasador. Taplin a făcut referire la propunerea omului de afaceri George Soros care susţine că Ucraina are nevoie de un program de sprijin impresionant în schimbul unui plan de reforme agresive. „Nu ştiu dacă e fezabilă varianta lui Soros care cere un pachet de sprijin economic de 50 de miliarde de dolari Ucrainei, dar cheia problemei este stabilizarea economiei, apoi va urma şi o stabilizare politică. Kremlinul va face totul pentru a submina credibilitatea şi longevitatea guvernului ucrainean”,  a concluzionat Taplin. Specialistul susţine că trebuie făcute eforturi importante în acest sens. „Dacă SUA decide să trimită arme defenstive, să trimită, dar nu e la fel de important ca a face un efort, oricât de scump ar fi, pentru a întări Ucraina. E important ca Ucraina să fie o ţară orientată spre democraţie şi spre UE”, a mai arătat fostul ambasador. 

România şi Polonia jucătorii cheie în Europa de Est

Întrebat despre poziţia României în acestă criză, Taplin a spus: „Nu subestimaţi calitatea de membru al NATO şi sprijinul pe care-l acord[ SUA. Viziunea Washingtonului e că în Europa de Est sunt doi jucători cheie Polonia şi România. Există multe argumente care susţin această viziune, dar mai ales contează rolul geopolitic. În ultimii 10 ani, importanţa care se acordă României la Washington a crescut foarte mult. Este o apreciere care vine şi din exerciţiile militare comune, dar şi din rezultatele luptei anticorupţie, din cobalorarea informativă şi din alte motive. Puteţi fi siguri că rolul României este mult mai apreciat faţă de ultimii 5-10 ani”, a spus Taplin. 

Cine este Mark Taplin 

Mark Taplin lucrează în diplomaţie de 35 de ani. El a fost director în cadrul Biroului de Afaceri Europene şi Eurasiatice pentru Ucraina, Moldova şi Belarus în cadrul Departmentului American de Stat.El a fost însărcinat cu afaceri al SUA la Paris şi Bucureşti. 

  Citeşte şi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite