Pachetul salarial al fostului director al Salinei Turda, cel mai bun proiect turistic al României în 2012: 6.200 de lei plus 6% din profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salina a fost amenajat cu bani de la UE. FOTO> Adevărul
Salina a fost amenajat cu bani de la UE. FOTO> Adevărul

Contractul de mandat al lui Vasile Nemeş, ex-directorul Salinei Turda - cel mai bun proiect turistic al României în 2012 - prevedea că acesta va obţine, pe lângă salariul de 6.200 de lei lunar şi 6% din profitul instituţiei, dacă se va realiza un profit brut anual de peste 1.000.000 de lei. Nemeş n-a apucat să-şi încaseze premiul pentru că a fost demis în decembrie.

Adevărul relata în noiembrie despre scandalul de la Salina Turda, când primarul Tudor Ştefănie a cerut a cerut consilierilor locali  ca în şedinţa din luna respectivă, să voteze demiterea conducerii SC Turda Salina Durgău SA, care a fost desemnată în  primăvară  de coaliţia majoritară USL-PPDD. La conducere a fost pus Vasile Nemeş, care e şi tatăl viceprimarului PPDD, Lucian Nemeş. Edilul a susţinut că noua conducere “a transformat un obiectiv aflat pe un trend ascendent şi cu profit (anul trecut salina a avut profit de peste 1 milion de lei-nr) într-o societate comercială care nu face altceva decât să cheltuie fără a reinvesti”. După demiterea lui Nemeş în 23 decembrie au apărut informaţii despre contractul de mandat pe care acesta îl avea. 

Lua 6% din profitul brut 

 “În anexa la contractul de mandat sunt prevăzute recompensele încasate de directorul general Vasile Nemeş în cazul în care societatea va realiza profit. <<6% din profitul brut al societăţii, dacă se va realiza un profit brut anual de peste 1.000.000 de lei>>, se arată în documentul semnat de directorul Nemeş”, conform cotidianului Evenimentul Zilei. De asemenea, Vasile Nemeş şi-a negociat un salariu de 6.200 de lei, la care se adaugă sporul de vechime. Din bugetul Salinei, pe perioada mandatului, "directorul general va beneficia de asigurare pe viaţă, pe timpul mandatului, plătită de societate". În cazul revocării din funcţie, acesta va încasa o compensaţie în valoare egală cu 18 salarii. Contractul mai prevede că, dacă nu va mai fi director, Salina Turda îi "va asigura un loc de muncă pe un post corespunzător pregătirii sale profesionale cu acelaşi nivel de remuneraţie, timp de 18 luni", mai arată Evenimentul Zilei. Trebuie să precizăm că directorul nu a apucat să-şi încaseze procentul din profit, întrucât a fost demis. 

De ce a fost acuzat Nemeş 

Edilul Turzii a cerut demisia lui Nemeş pe motiv că noua conducere “a transformat un obiectiv aflat pe un trend ascendent şi cu profit (anul trecut salina a avut profit de peste 1 milion de lei-nr) într-o societate comercială care nu face altceva decât să cheltuie fără a reinvesti”. Conducerea este acuzată şi de lipsă de transparenţă, întrucât nu a respectat obligaţiile stabilite în contractul de mandat încheiat cu Consiliul Local (care este proprietarul salinei, firma fiind administrator) de a prezenta procesele verbale ale şedinţelor Consiliului de Administraţie. De asemenea, directorul Nemeş (fost primar al Turzii şi fost director de bancă) este acuzat că nu a depus nici raportul după 6 luni de activitate. Rezultatul acestei stări de fapt este, conform primarului, întârzierea nepermisă a deschiderii unui bazin de înot realizat de Compania Naţională de Investiţii şi a unui centru SPA. Ambele obiective aflate în administarea salinei trebuiau inaugurate în primăvară. 

Investiţide de 5,8 milioane de euro 

Proiectul de amenajare a Salinei Turda şi a Lacurilor Sărate din zona Durgău a câştigat premiul de cel mai bun proiect turistic din România, la Concursul Naţional de Proiecte „Cele bune să se-adune", ediţia 2012, organizat de Revista Română de Administraţie Publică Locală. Investiţia în salină a fost de 5,8 milioane de euro, din care 63% au fost fonduri europene iar diferenţa fiind asigurată de Consilul local Turda şi Consiliul Judeţean Cluj.Numărul de vizitatori în 2012 a fost de 359.082 de vizitatori plătitori şi 2.308 persoane care au avut gratuitate. Peste 50% din totalul vizitatorilor au fost străini veniţi, în special, din Europa. Profit pe 2012, 1,3 milioane de lei.  

Citeşte şi 

Salina Turda, cel mai bun proiect turistic al anului 2012, prinsă într-un scandal politic demn de Caragiale

FOTO Frumuseţile neştiute ale Clujului. Bonus: o călătorie spre centrul pământului

VIDEO Salina Turda, unul dintre brandurile Clujului, va fi nelipsită de la standurile turistice ale României în străinătate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite