Tablete electronice pentru studenţii de la UBB Cluj. Strategia ingenioasă este o premieră în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care se înscriu anul acesta la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) la formele de învăţământ „la distanţă” şi „frecvenţă redusă” vor primi câte o tabletă electronică. Oficialii insituţiei se aşteaptă să cumpere cel puţin o mie de astfel de aparate, obiectivul fiind de a îmbunătăţi rezultatele studenţilor.

Vor beneficia de aceste tablete studenţii şi masteranzii care vor intra din toamnă în anul I la toate facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), la formele de învăţământ la distanţă şi la frecvenţă redusă. Banii pentru achiziţionarea tabletelor vor proveni din taxele de şcolarizare pe care aceşti studenţi le plătesc, ambele forme de învăţămând fiind contracost.  Taxele de şcolarizare depind de facultate şi variază între 2.000 şi 2.500 lei pe an pentru studenţi şi 3.000 de lei pentru masteranzi. „În normele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS)  este prevăzut faptul că studenţii la aceste forme de învăţământ primesc toate materialele tipărite necesare la materiile pe care le studiază, iar finanţarea acestor cheltuieli se face din taxele pe care aceştia le achită universităţii. Având în vedere că lucrurile au evoluat din 2006-2007, ne-am gândit că i-ar ajuta foarte mult pe studenţi o astfel de măsură. Ideea a pornit de la faptul că am văzut că studenţii au nevoie de echipamente moderne şi unii nu îşi permit să aibă acces la un calculator sau la o tabletă. Scopul urmărit este de creştere a rezultatelor la învăţătură obţinute de studenţi”, a declarat pentru Adevărul, directorul Centrului de formare continuă, învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă din cadrul UBB, Vincenţiu Vereş. Acesta a precizat că banii pentru achiziţionarea tabletelor vor proveni din taxele studenţilor, şi în continuare aceştia vor beneficia şi de varianta tipărită a suporturilor de curs. 

Ideea a pornit de la faptul că am văzut că studenţii au nevoie de echipamente moderne şi unii nu îşi permit să aibă acces la un calculator sau la o tabletă. Scopul urmărit este de creştere a rezultatelor la învăţătură obţinute de studenţi”

Vincenţiu Vereş, directorul Centrului de formare continuă, învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă

tablete consilieri vasluieni

Circa o mie de tablete 

Universitatea a anunţat licitaţia pentru achiziţionarea tabletelor în urmă cu o lună de zile şi aşteaptă oferte. „Am făcut o  anumită configuraţie şi vom alege cea mai bună ofertă. Nu ştiu să vă spun un preţ, dar va cred că va fi vorba despre tablete foarte scumpe, întrucât caracteristicile cerute  nu sunt foarte complexe”, a mai spus Vereş. El a estimat că numărul de talbete achiziţionate va fi de circa o mie. „Estimarea e făcută în funcţie de numărul de studenţi care s-au înscris anul trecut la aceste forme de învăţământă – circa o mie de persoane. Sperăm la o uşoară creştere a interesului datorită acestei măsuri. Deocamdată nu-mi dau seama ce va însemna asta, pentru că admiterea începe în iulie şi se termină în luna septembrie”, a mai spus directorul. El a precizat că în ţară, UBB este singura universitate care a luat o astfel de măsură, dar în străinătate se practică de ceva vreme. Vereş a mai spus că tabletele vor rămâne la studenţi şi după terminarea facultăţii. 

Citeşte şi

Zece universităţi din România, prezente într-un top lansat de Uniunea Europeană

Decanul primei facultăţi româneşti din Top Shanghai: „Şcoala românească de matematică nu a fost niciodată foarte departe de topul mondial“

Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, prima din România care a intrat în Topul Shanghai

Un rector clujean, în „Hall of Fame“-ul celor mai buni profesori din lume, desemnaţi de o universitate americană din Top Shanghai 500

Singurul profesor român nominalizat printre cei mai buni dascăli ai lumii: „Memoria computerului nu ne scuteşte de învăţare”

Mintea sclipitoare de la Cluj: povestea profesorului care coordonează 100 de cercetători din 32 de ţări

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite