Sute de catolici se roagă la moaştele preotului martir Vladimir Ghika, ajunse la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de credincioşi greco-catolici se roagă, miercuri dimineaţă, la moaştele Fericitului Vladimir Ghika, preot martir ucis la Jilava în 1954, care au fost depuse în Capela "Sfântul Iosif" a Catedralei Greco-Catolice "Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea" din Cluj-Napoca.

Miercuri, 19 martie, când se sărbătoreşte hramul Capelei "Sfântul Iosif" a Catedralei Greco-Catolice "Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea" din Cluj-Napoca, sute de credincioşii s-au adunat la slujba de Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Ei se închină şi se roagă pentru sănătate la moaştele lui Vladimir Ghika, aduse în cursul serii de marţi de la Vicariatul greco-catolic din Bucureşti şi depuse în faţa altarului capelei.

Parohul Capelei "Sfântul Iosif", Mircea Marţian, a declarat, miercuri dimineaţă, că Vladimir Ghika a fost "profesorul de speranţă", care îi întărea pe catolicii aflaţi în închisorile comuniste.

"Este un timp de mare har pentru credincioşii greco-catolici, este o zi de mare sărbătoare, e hramul Capelei «Sfântul Iosif» şi, de aceea, această preţioasă relicvă se află la Cluj. Monseniorul Vladimir Ghika a fost profesorul de speranţă, un preot martir, care îi întărea pe fraţii catolici care trăiau în închisoare drama dizolvării bisericii lor. A fost o persoană care trăia sfinţenia, arătând că merită să îţi dai viaţa dacă crezi în viaţa de dincolo", a spus Marţian, citat de Mediafax.

Racla cu moaştele Fericitului Vladimir Ghika va fi expusă pentru credincioşi în zilele următoare în Beclean, Dej şi Gherla, iar sâmbătă va reveni la Cluj-Napoca şi va fi depusă în Catedrala "Schimbarea la Faţă".

Beatificare la Romexpo

Circa 10.000 de credincioşi, preoţi şi persoane consacrate au participat, pe 31 august 2013, la Sfânta Liturghie solemnă a beatificării Monseniorului Vladimir Ghika, celebrată la Bucureşti, în Pavilionul Central al Romexpo.

Celebrarea a fost prezidată de Eminenţa Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc la Bucureşti, în prezenţa episcopilor romano-catolici şi greco-catolici din România, precum şi a altor numeroşi episcopi din străinătate.

Monseniorul Vladimir Ghika este cel de-al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat Fericit de către Biserica Catolică, după Szilárd Ignác Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, şi János Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava. De asemenea, a fost aprobată şi în scurt timp va avea loc beatificarea Episcopului de Iaşi, Anton Durcovici, mort martir la închisoarea din Sighetu Marmaţiei, în 1951.

Pentru credincioşii greco-catolici o intenţie specială şi continuă de rugăciune este finalizarea cauzei de beatificare a grupului de Episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

Vladimir Ghika, preot romano-catolic şi principe român, născut la Istanbul (Turcia) la 25 decembrie 1873, a fost ucis din ură faţă de credinţă la Bucureşti, la 16 mai 1954. La 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o stradă din Bucureşti în timp ce ieşea din casa unui bolnav căruia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete şi torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slăbit, a încetat din viaţă în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Primul cardinal al românilor: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă”. Lui Iuliu Hossu i se datorează importanţa pelerinajului de la Nicula

VIDEO Urmaşul lui Horea, prigonit de comunişti, s-a stins la Cluj. Tertulian Langa a fost emisar al Bisericii Greco-Catolice la Parlamentul Europei

Greco-catolicii ardeleni sărbătoresc 160 de ani de existenţă a Episcopiei de Cluj-Gherla

Muzeu dedicat primului cardinal din Transilvania

FOTO Povestea „soldaţilor“ români ai Papei Francisc, de la Mănăstirea iezuită din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite