FOTO Secretele celei mai mari ţepe din Cluj, după escrocheria Caritas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe panourile care înconjoară şantierul lăsat în paragină au rămas bannerele publicitare. FOTO: Florina Pop
Pe panourile care înconjoară şantierul lăsat în paragină au rămas bannerele publicitare. FOTO: Florina Pop

Ansamblul Tower Park, care urma să dea Clujului cele mai înalte clădiri, trei turnuri de 18 etaje, s-a transformat într-o mega-escrocherie. Procurorii explică modul în care Mihai Chezan, creierul afacerii, a reuşit să „toace” 6 milioane de euro, banii primiţi în avans de la 99 de persoane pentru apartamente care n-au fost niciodată construite. Pentru "talentul" managerial, bărbatul avea un salariu lunar de 23.000 de euro.

Procurorii DNA Cluj au dispus, pe 10 iunie, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unor persoane implicate în proiectul imobiliar Tower, cea mai mare escrocherie financiară din judeţ după celebru joc piramidal Caritas. Este vorba despre Mihai Dumitru Chezan, proprietarul Tower SRL, şi directorul de operaţii-tranzacţii al firmei, Mihaela Maria Bărbos, care sunt acuzaţi de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuă. „Inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea - cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate”, rezumă procurorii. Înşelăciunea se referă la ansamblul imobiliar Tower, siuat în cartierul Mănăştur, din Cluj-Napoca, care urma să aibă trei turnuri de 18 etaje şi patru turnuri de 12 etaje  care ar fi trebuit finalizate în decembrie 2009.  

image

Foto

cluj

Lucrările la primul turn de 18 etaje, care urma să devină primul zgârie-nori al Clujului, au început, în 2007. După ce au fost ridicate primele trei niveluri, lucările au fost lăsate în paragină. Cu toate acestea, Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos au reuşit să convingă, din 2007 şi până în 2011, 99 de persoane, fizice şi juridice, să plătească avansuri cuprinse între 15.000 de euro şi 206.000 de euro, cauzând un prejudiciu total de 6 milioane de euro (5.044.042,17 euro şi 4.816.253 lei). Şi acum pe panourile care înconjoară ruinele care a rămas scrise cu litere mari: „Vino să vezi Clujul de la etajul 18”. La numărul de telefon indicat pe banner nu răspunde nimeni. 

cluj

Victimele escrocheriei au rămas cu machetele aranjate frumos în showroomului de lângă şantier. FOTO: Florina Pop

Cum să cheltuieşti 6 milioane de euro pe nimic

În rechizitoriu, şefa DNA Cluj, Elena Botezan explică modul în care inculpaţii au devalizat firma. Astfel, SC Tower SRL a încheiat contracte în valoare de  circa 6 milioane de euro cu diferite firme pentru servicii de administrare, servicii  de  optimizare proiect şi  project management, studiu fezabilitate, concept brand, marketing şi vânzări, pregătire dosar finanţare, consultanţă, etc. Procurorii au descoperit că aceste servicii au fost fictive, iar firmele erau controlate tot de Mihai Chezan, deci banii s-au întors în buzunarele lui. De exemplu, pentru realizarea unui „concept de brand” s-a plătit 1,5 milioane de dolari. De asemenea, s-au acordat salarii / remuneraţii exagerate angajaţilor şi colaboratorilor. Numai în anul 2008, SC Tower SRL a înregistrat cheltuieli de 4,6 milioane de euro, constând în salarii şi remuneraţii acordate şi încheierea unor contracte de management cu Chezan Mihai Dumitru, care stabileau remuneraţii exorbitante. Astfel, Chezan primea de la firmă un onorariu lunar de 23.810 euro. Compania a cumpărat, de asemenea, un parc auto de lux şi a făcut campanie publicitară agresivă pentru vânzarea apartamentelor. Procurorii arată că în 2009, din actele contabile ale firmei rezulta o datorie de 13 milioane de euro, din care 6 milioane de euro erau facturi fictive. 

tower

Mihai Chezan şi-a dat un salariu de 23.000 de euro pe lună. 

Cesiunea Tower

Pentru a-şi înşela clienţii, omul de afaceri a recurs la operaţiuni complexe. Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos au cesionat, în vara anului 2008, proiectul complexului rezidenţial Tower Park către alte două firme controlate tot de aceştia, SC Tower Development SRL şi SC Tower Business Center SRL. Acţiunea avea „scopul de a induce şi menţine în eroare, în continuare, victimele infracţiunii, pentru a le determina să accepte prelungirea termenelor iniţiale convenite (în ceea ce priveşte predarea apartamentelor), precum şi pentru a le crea reprezentarea mincinoasă că SC Tower Developement SRL va avea capacitatea şi resursele de a duce la bun sfârşit proiectul, ceea ce nu corespundea adevărului.” Cu alte cuvinte, motivând criza financiară, Chezan le-a spus clienţilor că un investitor puternic va prelua construcţia. De asemenea, el a făcut presiuni asupra lor să mai plătească o parte din sume. Nu numai că au semnat prelungirea actelor, dar unele victime au şi plătit sume suplimentare de bani. În 2010, firma SC Tower SRL a intrat în procedura de insolvenţă, care este în derulare şi astăzi. Lichidatorul judiciar desemnat atunci a obţinut în instanţă anularea acestui contract de cesiune pe motiv că ar fi fraudulos. Motivul invocat de judectăro a fost: operaţiunea a avut ca efect mişcorarea averii debitoarei, ducând la prejudicierea clienţilor care au cumpărat apartamentele. Cum s-a făcut asta? Activul preluat de cele două firme a fost subevaluat, iar pasivul a fost supraevaluat. 

Fraudă în SUA de 12 milioane de dolari 

În rechizitoriul DNA se arată că Mihai Chezan Mihai nu a dat ţepe doar în România. „El a participat la săvârşirea mai multor infracţiuni pe teritoriul SUA, respectiv fraude ipotecare, fraude în domeniul tranzacţiilor electronice şi căsătorii de convenienţă, fiind acuzat în mod oficial şi trimis în judecată în două dosare, în cursul anului 2010. Dintre aceste acte infracţionale, se arată că Chezan Mihai Dumitru, împreună cu alte persoane, au înşelat mai mulţi creditori imobiliari, obţinând fraudulos credite de 12.500.000 dolari americani, sumă pe care şi-au însuşit-o.” Mai mult, inculpatul a fost acuzat că „a fraudat Departamentul de Locuinţe şi Dezvoltare Urbană din SUA, furnizându-i documente şi declaraţii false. Pentru a dirija fraudele ipotecare şi fraudele în domeniul tranzacţiilor electronice, inculpatul a utilizat mai multe companii pe care le controla”. Inculpatul este cercetat în stare de libertate. Procurorii au pus sechestru asigurator pe  bunurile lui Mihai Chezan, evaluate la  275.000 euro, respectiv 1.500.000 euro, bunurile firmei. În plus de procesul penal, firma trece printr-un lung proces de insolvenţă, având mai bine de 10 creditori care cer daune de milioane de euro. 

Afacerea Tower 

În Cluj, dubiosul om de afaceri venit din Chicago a fost primit cu braţele deschise. El a primit „cadou” un teren de 1,3 hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Concret instituţia a încheiat, fără licitaţie sau o selecţie de oferte, cu SC Tower un contract de concesiune pe 49 de ani  a terenului în schimbul construirii unui hotel de trei stele, care urma să aibă şi un centru de conferinţe. Pe restul de teren, investitorul s-a angajat să construiască  un ansamblu rezidenţial - Tower Park, cu trei turnuri de 18 etaje şi patru turnuri de 12 etaje. Proiectul prevedea realizarea a circa 470 de apartamente şi a 18.000 de etri pătraţi de spaţii comerciale şi de birouri. Cele trei turnuri urmau să devină cele mai înalte clădiri din Cluj, cu cele 18 etaje, având în vedere că recordul este deţinut de sediul Băncii Române de Dezvoltare are 13 etaje.  Lucrările au început în 2007, iar termenul de finalizare a fost stabilit în decembrie 2009.

Chezan vrea să-i fie trimis dosarul în SUA

Proprietarul Tower SRL, Mihai Chezan, nu a putut fi contactat, el fiind în SUA.  Conform purtătorului de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, acesta a cerut să i se comunice dosarul în America, întrucât nu poate ajunge în ţară. Pe de altă parte, USAMV a comunicat faptul că terenului care face obiectul asocierii Universităţii cu firma SC Tower SRL  este proprietatea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. „Vă informăm de asemenea că între USAMV Cluj-Napoca şi SC Tower SRL există un contract de asociere, a cărui reziliere a fost cerută în instanţă de către USAMV Cluj-Napoca”, au precizat oficialii USAMV. 

Citeşte şi

Ţeapă de peste 6 milioane de euro la Cluj. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii din spatele proiectului imobiliar Tower Cluj

O parte din ţeparii care înşelau firme în toată Transilvania, lăsaţi de magistraţi în continuare în libertate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite