Rezumatul unei zile de percheziţii la Cluj şi Bistriţa: 500 de obiecte de patrimoniu antice, arme, monede, vase ceramice şi bijuterii. Prejudiciu: circa 33.000 de euro
0După percheziţiile de marţi, 30 iunie, la Complexul Muzeal din Bistriţa şi la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj, dar şi la domiciliile a 4 persoane fizice din cele două judeţe, poliţiştii anunţă, printr-un comunicat, miercuri, 1 iulie, că au ridicat circa 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice şi din aur, brăţări, inele cu valoare arheologică. Ei mai susţin că nu poate fi justificată provenienţa acestor vestigii.
Poliţiştii de la Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au făcut, marţi, 30 iunie, 6 percheziţii în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, informează un comunicat de presă. Controalele au vizat persoane bănuite de infracţiuni în dauna patrimoniului cultural naţional şi infracţiuni în legătură cu serviciul.
”În urma percheziţiilor au fost ridicate 500 de bunuri arheologice (foto mai jos, credit foto: IPJ Cluj), respectiv monede, unelte şi arme antice din fier şi bronz, vase ceramice, inele, brăţări care ar proveni din detecţii neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic, precum şi patru detectoare de metale, deţinute fără respectarea prevederilor legale. Totodată, poliţiştii au ridicat un vas din aur de aproximativ 320 de grame şi unelte, datate din epoca bronzului, bunuri arheologice susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur a patrimoniului naţional, evaluate la aproximativ 150.000 de lei, care ar fi fost detectate în zone cu patrimoniu arheologic de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud”, afirmă purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan.
În urma percheziţiilor, două persoane, ambele din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt cercetate penal pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, abuz în serviciu şi tăinuire.
Marţi, 30 iunie, poliţişti clujeni au percheziţionat biroul cercetătorului Mihai Rotea din cadrul Muzeului de Istorie al Transilvaniei şi au cerut acte legate de expertiza unor obiecte de la Complexul Muzeal din Bistriţa. Cercetătorul clujean ne-a declarat, marţi seara, că i-au luat calculatorul şi că nu i-au fost aduse acuzaţii.
Mai puteţi citi: