Primul film românesc lansat simultan la cinema şi pe internet. ”Usturoi”, comedia filmată în Transilvania care a umplut sălile de festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul „Usturoi“ a fost făcut de bloggerul clujean Groparu. Este varianta de Cluj a poveştii lui Tom Sawyer FOTO: www.reelhouse.org
Filmul „Usturoi“ a fost făcut de bloggerul clujean Groparu. Este varianta de Cluj a poveştii lui Tom Sawyer FOTO: www.reelhouse.org

”Usturoi” este prima comedie românească produsă exclusiv în Transilvania, dar şi primul film românesc care se lansează joi, 17 decembrie, simultan în cinema şi pe Internet, pe Vimeo on Demand, pentru românii din diaspora.

Comedia ”Usturoi” a fost scrisă şi produsă de bloggerul clujean Radu Băzăvan, cunoscut sub numele de Groparu, şi regizată de sibianul Lucian Alexandrescu, stabilit în SUA. Filmul spune povestea a doi copii, un român şi un rom, dintr-un sat din judeţul Sălaj, care visează să se facă actori. Lungmetrajul a fost turnat în doar 16 zile în judeţul Sălaj şi Cluj-Napoca, cu un buget acoperit în exclusivitate din fonduri proprii. Însă, în ciuda fondurilor mici, filmul a reuşit să umple sălile de cinema încă de la primele proiecţii la festivalurile de film din 2014.

”Usturoi” a fost proiectat la TIFF Cluj, Comedy Cluj (2 proiecţii cu casa plină, cea de la cinema Florin Piersic reprezentînd record absolut de audienţă în ultimii 25 de ani), TIFF Sibiu, Tenaris CineLatino Zalău (două proiecţii, record absolut de audienţă), KINOdiseea Bucureşti (casa închisă de două ori).
Peste hotare, filmul a fost vizionat de cinefilii de la New York Independent Film Festival, Boston Kids International Film Festival (SUA), Nomad Norvegia, Chemnitz Germania, dar şi în mai multe cinematografe private din Germania, Austria şi Elveţia.

”În urma numeroaselor cereri primite de la românii din diaspora care doreau să vadă filmul nostru, ne-am gândit să le facem o surpriză plăcută acuma, de sărbători. ”Usturoi” va fi disponibil la vizionare exclusiv în afara ţării pentru toţi cei care simt româneşte şi care doresc să-şi aline dorul de casă acuma, de Crăciun. În Usturoi am arătat cu predilecţie părţile frumoase ale unei Românii optimiste, pe care îţi face plăcere să o vezi”, a declarat regizorul Lucian Alexandrescu.

Filmul a fost programat joi, 17 decembrie, să ruleze la cinematograful Mărăşti (orele 10.00 şi 19.30) şi la cinema Victoria (ora 13.00). Tot de azi, comedia poate fi văzută, pentru o perioadă de două săptămâni, şi pe www.vimeo.com/ondemand/filmulusturoi. Iar din ianuarie, ”Usturoi” va ajunge în cinematografele din toată ţara.

„În fiecare zi vedem la televizor blocuri, oameni grăbiţi, vedem agitaţie, dar România nu e numai asta. Nu are nimeni treaba cu cineva, cetăţean român, rom, ungur sau sas, câtă vreme îşi vede de treabă. Ei, treburile astea nu prea le vedem la televizor şi mi-am dorit să fac din asta un laitmotiv al filmului. Cum ar fi un copil de etnie romă faţă în faţă cu discriminarea? De ce nu i-am acorda o şansă pentru ce poate să facă?“, spunea producătorul filmului, Radu Băzăvan, în octombrie 2014 pentru ”Adevărul”.

Trailer official ”Usturoi”, mai jos:

Scurt rezumat al filmului

”Usturoi” spune povestea a doi copii - Eremia (un copil rom) şi Nicuşor – care vor să-şi depăşească condiţia de copii săraci. Cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să asigure un trai mai bun pentru ei şi familiile lor. Drumul lor până la Cluj este plin de tot felul de peripeţii.

Echipa ”Usturoi”: tehnic – regizor Lucian Alexandrescu, E-motion Films; Regizor secund: Ionut Turda; Producţia: Radu Băzăvan, Mircea Groza; Director de imagine: Ionuţ Turda, Lumini: Cristian Nemeş, Derrick Doty; Camera: Ionuţ Turda, Derrick Doty, Cristian Nemeş, Lucian Alexandrescu; Scenariu: Radu Băzăvan; Sunet: Mihai Pripon, Victor Sămpăleanu; Director de set: Mircea Groza, Radu Băzăvan; Montaj şi procesare: Lucian Alexandrescu, Ionuţ Turda; Procesare sunet: Mark Riemersma; Director de logistică: Mircea Groza.

Distribuţia: Sebastian Topan, Darius Stoica, Tibi Covaci Senior, Elena Ivanca (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Nicu Varga, Jon Selesi , Daniela Stoica, Mircea Groza, Ileana Negru (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Gheorghe Tamba, Istvan Robert Kanalas, Gabriel Oană, Răzvan Dragoş, Adrian Hădean, Alina Dragoş, Mishu Călian, Vlad Cucu.
 

Mai puteţi citi:

După Dracula, „Usturoiul“ românesc cucereşte America. Primul film independent turnat în Transilvania ajunge la New York şi Boston

Interviu cu bloggerul clujean care a făcut un film despre România care nu se vede la televizor

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO Povestea primilor emigranţi români în America. Un film turnat la New York de „urmaşii“ lui Martin Scorsese

Un irlandez, cronicar prin Ţările Române în mileniul 3: „Am scris o carte ca să vă arăt cât de frumoşi sunteţi şi ca străinii să vă înţeleagă mai bine“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite