După Dracula, „Usturoiul“ românesc cucereşte America. Primul film independent turnat în Transilvania ajunge la New York şi Boston

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul „Usturoi“ a fost făcut de bloggerul clujean Groparu. Este 
varianta de Cluj a poveştii lui Tom Sawyer FOTO: www.reelhouse.org
Filmul „Usturoi“ a fost făcut de bloggerul clujean Groparu. Este varianta de Cluj a poveştii lui Tom Sawyer FOTO: www.reelhouse.org

Pelicula „Usturoi“ este primul film independent turnat în totalitate în Transilvania după Revoluţie. Lungmetrajul dezvoltă trei idei: uneori, este bine să-ţi urmezi inima şi să porneşti într-o aventură, prietenia adevărată nu ţine cont de graniţe, de orice fel ar fi ele, iar dacă-ţi doreşti ceva cu adevărat şi munceşti pentru asta, mereu se vor întâmpla lucruri minunate.

Filmul independent "Usturoi", producţia cinematografică realizată în intregime în Transilvania (în judeţul Sălaj şi în oraşul Cluj-Napoca), a fost acceptat la festivalurile de film New York Independent Film Festival şi Boston Kids. „În industria cinematografică, „independent” este sinonim cu „buget redus”“, subliniază bloggerul clujean Radu Băzăvan, producătorul filmului.

Filmările la "Usturoi" au avut loc pe perioada a 16 zile, în intervalul mai-iunie 2012, iar după un efort de doi ani de zile pentru montaj producţia a fost prezentată deja la peste 8 festivaluri începând cu premiera de la TIFF 2014, care a fost şi momentul cel mai disputat al festivalului. Bugetul producţiei a fost non-existent, întreaga echipă (actori, bloggeri şi amatori) lucrând pe bază de voluntariat. Pentru producţia filmului, peste 90% din bani au fost scoşi din buzunarele regizorului şi producătorului.

Povestea spune călătoria plină de aventuri a doi băieţi din Ardeal, buni prieteni deşi sunt de etnii diferite (Ieremia este de etnie romă), şi, în ciuda prejudecăţilor, cei doi se au ca fraţii. 

Filmul se adresează publicului larg, de la copii şi tineri până la seniori şi reprezintă, printre altele, o imagine a superbului peisaj transilvan - care l-a fermecat pe Prinţul Charles - şi un elogiu la adresa prieteniei adevărate într-o lume tot mai dezrădăcinată, unde interesul dictează, în mare parte, acţiunile umane.

Abordarea tehnică inedită pentru filme de lungmetraj aparţine regizorului Lucian Alexandrescu, născut în Sibiu, rezident în Miami, Florida (SUA). Lucian Alexandrescu s-a ocupat de regie, montaj şi adaptarea scenariului, iar Radu Băzăvan (blogger clujean, zis şi Groparu) a scris scenariul, a orchestrat producţia cu ajutorul directorului logistic Mircea Groza, s-a ocupat de casting (şi chiar de adus pizza).

„În fiecare zi vedem la televizor blocuri, oameni grăbiţi, vedem agitaţie, dar România nu e numai asta. Nu are nimeni treaba cu cineva, cetăţean român, rom, ungur sau sas, câtă vreme îşi vede de treabă. Ei, treburile astea nu prea le vedem la televizor şi mi-am dorit să fac din asta un laitmotiv al filmului. Cum ar fi un copil de etnie romă faţă în faţă cu discriminarea? De ce nu i-am acorda o şansă pentru ce poate să facă?“, spunea producătorul filmului, Radu Băzăvan.

Despre film

Ieremia, un copil rom dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun, Nicuşor, de sărăcia familiei sale: fratele său doreşte să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă.
Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a-şi depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj.
Din păcate, planul lor de a deveni actori dă greş şi, ca orice copil fugar, sunt trimişi acasă cu maşina Poliţiei. Pe drum află un secret care îi va ajuta să salveze situaţia, înlesnind căsătoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi.

Când poate fi văzut la Comedy Cluj
„Usturoi“  va fi difuzat şi în cadrul Comedy Cluj miercuri, 15 octombrie, de la ora 20.30, la cinema „Florin Piersic“ din Cluj, în prezenţa echipei, şi sâmbătă, 18 octombrie, de la ora 11.30, la cinema Victoria din Cluj.

Mai puteţi citi:

Interviu cu bloggerul clujean care a făcut un film despre România care nu se vede la televizor

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO Povestea primilor emigranţi români în America. Un film turnat la New York de „urmaşii“ lui Martin Scorsese

Un irlandez, cronicar prin Ţările Române în mileniul 3: „Am scris o carte ca să vă arăt cât de frumoşi sunteţi şi ca străinii să vă înţeleagă mai bine“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite