Peste 1.200 de medici şi asistente din România se vor instrui pe bani europeni într-un proiect despre hepatita B şi C

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Infecţioase din Cluj-Napoca  FOTO: CJ Cluj
Spitalul de Infecţioase din Cluj-Napoca  FOTO: CJ Cluj

Peste 1.200 de medici specialişti, doctori de familie şi asistenţi medicali din România vor beneficia de programe de perfecţionare în prevenţia şi tratarea hepatitei B şi C. Training-urile acestea sunt posibile datorită unei finanţări europene câştigate de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. Valoarea proiectului se ridică la circa 9,7 milioane de lei, iar 98% din sumă înseamnă contribuţia nerambursabilă a UE.

Proiectul „Optimizarea prevenţiei şi tratamentului Hepatitelor cronice B şi C prin creşterea competenţelor personalului medical din România”, depus de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, a fost aprobat. valoarea acestuia este de 9.763.291,85 de lei, iar 98% din suma constituie finanţarea europeană nerambursabilă a EU prin intermediul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială şi combaterea sărăciei.

„Un număr de circa 1200 de medici specialişti, medici de familie şi asistenţi medicali angajaţi în clinicile universitare şi non-universitare din România, din care 480 de persoane doar din Regiunea de Nord-Vest a ţării, vor obţine noi competenţe, precum şi o certificare în acest domeniu, fapt care va contribui la o uniformizare la nivel naţional a cunoştinţelor deprinse pe parcursul celor trei ani de desfăşurare a proiectului“, precizează reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, în subordinea căruia se află spitalul amintit. 

Potrivit sursei citate, importanţa proiectului ar fi cu atât mai mare, cu cât Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj este coordonatorul naţional al iniţiativei, iar activităţile programate vor fi puse în practică în instituţiile partenere: Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Bucureşti, respectiv Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Proiectul presupune 18 programe de perfecţionare pentru medici specialişti, medici de familie şi asistenţi medicali din România implicaţi în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul hepatitelor cronice de tip B şi C.

În cadrul specializărilor se vor aprofunda tematici precum: actualitatea şi noile cercetări din domeniu, prevenţia transmiterii hepatitelor virale prin proceduri chirurgicale, psihoterapie pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor cu hepatită cronică, elaborarea de noi strategii de creştere a gradului de vaccinare şi imunizare împotriva hepatitei.

Mai puteţi citi:

Ministerul Sănătăţii anunţă cinci programe naţionale de screening, cu finanţare europeană în valoare de peste 191 de milioane de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite