Maşină de închiriat cu telefonul, la cinci minute de casă. Cum funcţionează  serviciul disponibil la Cluj, în premieră în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul a devenit primul oraş din ţară unde maşinile pot fi închiriate printr-o aplicaţie electronică, iar plata se face online, odată cu închiderea portierei.

Primul serviciu de car-sharing în România funcţionează la Cluj din octombrie 2015. Conceptul afacerii se bazează pe principiul că un utilizator poate găsi o maşină de închiriat la cel mult 5 minute de mers pe jos. 30 de automobile mărcile Smart şi Volkswagen sunt distribuite în acest moment prin oraş, iar administratorii afacerii spun că vor mai aduce încă 20 de autovehicule până la sfârşitul lunii ianuarie. 

„Avem o arie operaţională care acoperă 80% din oraş, arie care e destul de bine servită“, spune Iulian Pădurariu, coproprietarul afacerii Get Poney, alături de Demis Ghindeanu.

În mai, anul trecut, au vrut să vadă cum ar fi primit serviciul pe piaţă şi au făcut o pre-lansare la care lumea s-a înscris. ”Am vrut să măsurăm atractivitatea conceptului pentru publicul ţintă din Cluj, din zona de IT, de finanţe-bănci care e destul de dezvoltată în Cluj-Napoca. La sfârşitul lui mai au primit 200 de înscrieri în câteva săptămâni. Ceea ce pentru noi a fost o confirmare că lumea înţelege conceptul, că vrea să încerce şi că nu era dispusă să aştepte până în septembrie (n.r. - 2015) ca să-i dăm drumul”, explică antreprenorul.

Pentru a folosi maşinile marca Smart tariful se plăteşte un tarif de 1,25 de lei/minut. La Volkswagen preţul stabilit este de 1 leu/minut. O oră cu un „ponei“ costă 50 de lei, iar folosirea maşinii mai mult de 60 de minute intră în altă zonă de tarifare. Închirierea unei maşini timp de o zi costă 280 de lei. Operatorii serviciului spun că tariful pentru închirierea maşinilor timp de mai multe zile poate fi negociat.

Doi ”ponei” lângă cea mai modernă sală polivalentă din ţară FOTO: Get Pony

image

În opinia antreprenorilor de la Get Pony, serviciul este potrivit pentru curse urbane scurte în oraşele mari, aglomerate. Maşinile de dimensiuni reduse pot înlocui transportul în comun clasic sau pe cel cu maşina personală. „Dacă acest concept se validează la Cluj, următorul pas ar fi la Timişoara“, adaugă Pădurariu. Investiţia a depăşit 100.000 de euro, iar administratorii au pus accent pe tehnologie. Fiecare maşină „comunică“ în permanenţă cu un server, iar utilizatorii folosesc aplicaţii mobile.

El a testat acest serviciu în străinătate şi s-a declarat foarte încântat de el. ”Viena (n.r. oraşul unde munceşte şi locuieşte) are doi operatori mari cu peste 2.000 de astfel de maşini. Cu cât sunt mai mulţi utilizatori, cu atât efectele sunt mai pozitive: astfel de maşini ar suplini între 7 şi 12 maşini proprietate personală, ceea ce înseamnă un trafic mai fluent, locuri de parcare mai multe”, consideră antreprenorul.

image
„Noi, ca popor, suntem încă avizi de a deţine lucruri, maşina noastră. Oamenii care folosesc frecvent acest serviciu din Cluj, şi cu care am discutat, sunt oameni tineri care se bucură de o maşină decentă şi nu vor să aibă bătăi de cap legate de această proprietate“, adaugă Pădurariu (foto dreapta, credit foto: arhivă personală).

”Ponei” lângă stadionul Cluj Arena FOTO: Get Pony

image

Cum funcţionează serviciul

Utilizatorul trebuie să-şi facă un cont pe site-ul Get Pony şi să trimită copii după buletinul de identitate şi permisul de conducere. În plus, trebuie să-şi înscrie online contul bancar din care va face plăţi. Contul serviciului se activează în maximum 48 de ore. 

Cei care doresc să închirieze maşini mai trebuie să descarce o aplicaţie de smartphone, să-şi activează serviciile bluetooth şi GPS pentru a identifica „poneii“ disponibili în apropiere. Când clientul ajunge lângă maşina pe care vrea s-o închirieze, apasă butonul „strat“ al aplicaţiei. Portiera se deschide, cheia se află în torpedou şi poate porni la drum. În momentul în care termină drumul, utilizatorul iese din automobil şi apăsa butonul „stop“ disponibil în aplicaţie. 

Portiera se va închide şi, concomitent, se va face plata online a serviciului.

„Ce face clientul cu maşina între momentul în care o ridică şi cel în care o lasă nu ne priveşte“, mai spune Pădurariu.

Un ”ponei” la castel

Serviciul se poate folosi şi în jurul Clujului. ”Pe forumuri şi în discuţii pe social media am observat că s-a definit o arie operaţională de unde pot fi luate şi lăsate maşinile. Ce faci clientul cu maşina între momentul în care o ridică şi o lasă nu ne priveşte pe noi. Noi, ca popor, suntem încă avizi de a deţine lucruri, să ai maşina ta. Dar încet- încet oamenii care folosesc frecvent acest serviciu din Cluj şi cu care am discutat sunt oameni tineri care se bucură de o maşină decentă şi nu vor să aibă bătăi de cap legat de acest ownership (n.r. proprietate)”, subliniază antreprenorul.

Flavius Iovan e unul dintre cei care folosesc ”poneiul” (foto mai jos, credit foto: Facebook, Flavius Iovan), iar de sărbători l-a dus într-o plimbare până în judeţul Hunedoara, la Castelul Corvinilor.

image

”Îmi place la acest serviciu disponibilitatea maşinilor oriunde aproape în Cluj, demersul de închiriere super mega extra rapid şi posibilitatea de a negocia tarifele pe perioade mai lungi. Nu mi se pare scump, dacă ştii cum să expoatezi maşina şi cum să îţi prepari cursa!”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Flavius Iovan, angajat la filiala din Cluj a companiei internaţionale Genpact.

Mai puteţi citi:

Soft revoluţionar pentru bolnavii de cancer, prin care se testează sechelele emoţionale. Aplicaţia inteligentă a fost creată de un cercetător de la UBB

Un cercetător din Cluj a lansat o aplicaţie care măsoară stresul, depresia, anxietatea, furia şi nevoia de ajutor la bolnavii de cancer. Invenţia, disponibilă de pe orice smartphone, funcţionează ca un termometru emoţional.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite