Istoric român la Oxford: „Cei care au promovat campania pro-Brexit înainte de referendum au manipulat grosolan îngrijorările populaţiei privind imigraţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brexit este „cel mai important moment în istoria politică a Europei începutului de secol 21“. O spune Marius Turda, un istoric român ce predă la universităţile Oxford şi Oxford Brookes. Acesta povesteşte, într-un interviu pentru „Adevărul“, care este atmosfera în Anglia după ieşirea britanicilor din Uniunea Europeană.

Istoricul român Marius Turda, profesor la universităţile Oxford şi Oxford Brookes, spune că acum a devenit „clar că aceia care au promovat campania pro-Brexit înainte de referendum au manipulat grosolan îngrijorările populaţiei privind imigraţia“. Acesta mai susţine că atmosfera este sumbră şi „dacă economia merge bine mulţi britanici nu vor deveni îngrijoraţi de separarea de Uniunea Europeană“.

Marius Turda explică într-un interviu pentru „Adevărul“ cum înţeleg o parte dintre englezi, atât oameni simpli, cât şi politicieni, Brexit-ul.

Care este atmosfera post-Brexit în Londra?

Atmosfera este destul de sumbră.

Majoritatea populaţiei a realizat deja că ieşirea din UE va costa Marea Britanie destul de mult, atât economic, cât şi social. Serviciile publice sunt într-o situaţie dificilă, mai ales sistemul de sănătate. 

Cei care continuă să creadă, cel puţin public, că o Mare Britanie în afara UE este o ideea bună, sunt, împreună cu guvernul conservator al lui Theresa May, mai degrabă în minoritate. Ei nu trebuie însă subapreciaţi. Nigel Farage, de exemplu, continuă să fie prezent în spaţiul public, şi continuă să aibă mulţi aderenţi.

Înţeleg britanicii ce înseamnă cu adevărat, cu tot ce presupune, ruperea de UE?

Acum, după ce negocierile cu UE au început, lucrurile încep să devină mai clare în privinţa întregului proces de separare de EU şi a ceea ce înseamnă el pentru populaţie şi viaţa lor de zi cu zi. În multe privinţe, dacă economia merge bine mulţi britanici nu vor deveni îngrijoraţi de separarea de UE. Dacă situaţia economică se deteriorează simţitor vom asista la mişcări de protest mult mai serioase decât cele de până acum. A devenit, de asemenea, clar că cei care au promovat campania pro-Brexit înainte de referendum - Boris Johnson, Michael Gove, Nigel Farage şi alţii - au manipulat grosolan îngrijorările populaţiei privind imigraţia şi că au spus multe neadevăruri în legătura cu contribuţia financiară a Marii Britanii la economia UE. Anul acesta şi, mai ales, cel următor vor fi desigur foarte importanţi pentru procesul de separare.

Populaţia va înţelege, în sfârşit, ce presupune părăsirea UE pentru viaţa lor de zi cu zi.

Cum crezi că va rămâne în istorie momentul Brexit?

Este, cu siguranţă, cel mai important moment în istoria politică a Europei începutului de secol 21. Chiar dacă este prematur să îi apreciem efectele, atât pozitive şi negative, dintr-o perspective istorică impactul lui a fost puternic simţit atât la nivelul politicii internaţionale - ce s-a întâmplat în SUA cu alegerea lui Donald Trump - , cât şi la nivelul politicii interne a Marii Britanii - tendinţele naţionaliste.

Poate fi este Brexitul un pretext pentru naţionalişti să se manifeste cu mai mare amploare şi să ducă la proteste de amploare?

Fără îndoială! Naţionalismul englez, rasismul şi xenofobia, în general, au devenit mult mai agresive şi mai prezente în spaţiul public.

Sunt mulţi englezi, atât politicieni, cât şi oameni de pe stradă, care înţeleg Brexit-ul ca o afirmare a identităţii naţionale, o recuperare a mândriei insulare care i-a făcut pe unii dintre ei să creadă că sunt diferiţi alţi europeni.

Deocamdată, însă ideea de naţionalism etnic şi întoarcerea la autohtonismul politic nu au fuzionat oficial, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene - Ungaria sau Polonia -; nici grupările de dreapta nu au aici aceeaşi importanţă publică pe care o au Germania, Austria sau Olanda, de exemplu. Acesta este un semn bun!

Mai puteţi citi:

BREXIT Istoric român, cetăţean britanic: „E foarte posibil ca 24 iunie 2016 să intre în istorie ca ziua în care a început dezmembrarea UE şi a Regatului Unit“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite