Istoria romilor se scrie la Cluj. Povestea nespusă a romilor din România, un proiect al UBB în valoare de 750.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Babeş-Bolyai“, prin Facultatea de Istorie şi Filosofie şi Institutul de Istorie Orală, în parteneriat cu Universitatea din Islanda, au iniţiat un proiect al cărui scop este să spună povestea romilor din România. Iniţiativa se numeşte „Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România”, se va desfăşura pe durata a 34 de luni şi este în valoare de 750.000 de euro.

O arhivă de istorie orală de circa 600 de interviuri, crearea unui muzeu virtual al romilor din România, primul de acest gen din ţară, dar şi realizarea unor teze de doctorat, articole şi cărţi de specialitate sunt lucrurile concrete care se vor vedea peste 34 de luni din proiectul pe care UBB îl lansează marţi, 29 iulie.

Iniţiativa este în parteneriat cu Universitatea din Islanda, iar din partea UBB îl vor pune în practică cei de la Institutul de Istorie Orală şi Facultatea de Istorie şi Filosofie, coordonaţi de cercetătoarea dr. Lavinia Snejana Stan.

Proiectul se va desfăşura  pe timpul a 34 de luni şi are o finanţare de 750.000 euro oferită din partea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014.

„Nu sunt urme scrise ale romilor. Vrem să vedem cine sunt ei prin ei ascultându-le poveştile“, a declarat Lavinia Snejana Stan pentru „Adevărul“.

Ca metode de cercetare vor fi interviurilor de istorie orală, iar proiectul va oferi o voce comunităţilor de romi, va analiza modul în care patrimoniul cultural al acestora - meşteşugurile, alimentaţia, sărbătorile, educaţia - pot deveni instrumente de demitizare şi creştere a stimei de sine a romilor.

Mai puteţi citi:

FOTO Transilvania de peste Atlantic. Povestea celei de-a 14 colonii americane  

În secolul al XVIII-lea a existat, timp de 18 luni, o colonie în Statele Unite ale Americii care a purtat numele de Transylvania. Deşi nu a fost recunoscută de Congres şi nu a existat ca stat, totuşi ea nu a dispărut. În 2013 există în SUA un comitat Transylvania (parte a statului Carolina de Nord), o universitate cu acest nume şi, an de an, povestea coloniei este rememorată sub forma unei scenete.

FOTO Primul fotojurnalist de război din lume a fost un clujean: 202 ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmáry

Carol Popp de Szathmáry (1812-1887) a fost primul fotoreporter de război, a imortalizat scene din Războiul din Crimeea şi din Războiul de Independenţă al României, unde l-a însoţit pe Regele Carol I, al cărui fotograf oficial a fost. Sâmbătă, 11 ianuarie, s-au împlinit 202 ani de la naşterea sa. Data de 11 ianuarie a fost declarată în 2010 Ziua Artei Fotografice în România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite