Invenţia-trăsnet a unui tânăr din Cluj. Cinemobilul, o minune pe patru roţi, făcută cu 4.000 de lei şi restul suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tudor, lângă maşina sa tarnsformată în cinematograf mobil FOTO: arhiva Alexandru Tudor
Alexandru Tudor, lângă maşina sa tarnsformată în cinematograf mobil FOTO: arhiva Alexandru Tudor

Cinema în aer liber, gratuit şi în cât mai multe sate din România. Asta vrea să facă un tânăr din Cluj prin proiectul său numit „Cinemobilul“. Ca să adune bani să-şi cumpere aparatura necesară a cerut ajutorul comunităţii şi a postat proiectul său, în cele mai mici detalii, pe un site de crowdfunding. El a spus că 4.000 lei îi sunt suficienţi, dar s-au adunat circa 7.500 de lei. Banii în plus vor fi folosiţi tot pentru proiect, spune tânărul.

„Salut! Sunt Alex şi am o propunere pentru voi. Proiectul meu se numeşte Cinemobilul şi vreau să transform maşina pe care o conduc acum în cinematograf mobil. E un vis care îl am de puţină vreme şi care îmbină mai multe lucruri din viaţa mea. Unul dintre ele este plăcerea de a cunoaşte oameni şi de a călători prin ţară şi al doilea sunt filmele pe care îmi doresc să le vadă şi oameni care nu au posibilităţi sau nu au acces la un cinematograf“, spune Alexandru Tudor, într-un film postat pe crestemidei.ro, un clujean care vrea să facă proiecţii gratuite de filme în sate din toată ţara.

Are 27 de ani şi este, de profesie, alpinist utilitar. Pasionat de fotografie, Alex şi îşi găseşte timp ca să-i ajute pe cei din jurul său, oriunde s-ar afla, în România sau în Africa, unde a făcut voluntariat, cu ajutorul Serviciului European de Voluntariat.

„Am făcut o pasiune pentru România, pentru oamenii care o locuiesc, în special pentru cei din mediul rural şi din comunităţile de rromi. Îmi doresc să le transmit un mesaj din viaţa citadină, iar modalitatea prin care o voi face va fi, cu sprijinul dumneavoastră, prin acest proiect, Cinemobilul“, mărturiseşte Alex pe site-ul proiectului său, cinemobilul.ro.

cinemobilul cluj foto

De unde ideea

Alexandru Tudor povesteşte că, anul trecut, a fost voluntar la TIFF. „Mă uitam entuziasmat cum se deschide festivalul şi atunci mi-a venit ideea“, spune tânărul. Şi-a pus gândurile pe hârtie, apoi pe Internet şi azi, joi, 19 februarie, în ultima zi când oamenii mai puteau face donaţii pe crestemidei.ro pentru a-i susţine proiectul, Alex avea aproape dublu de cât avea nevoie.

alexandru tudor

Prin gestul său, tânărul (foto dreapta, credit foto: Facebook) vrea să transmită mesajul că oamenii, inclusiv tinerii, ar trebui să-şi îndrepte atenţia spre sat şi să redescopere bucuria vieţii la ţară.

„Sătenii sunt oameni faini, calzi, primitori. Satul românesc merită“, mai spune el.

Alex şi-a propus să adapteze un VW Transporter T3 într-un cinematograf mobil şi cu ajutorul banilor donaţi să cumpere un videoproiector, sistem audio şi un panou pentru afişaj mobil. În plus, vrea să facă din aceeaşi maşină o mică locuinţă cu care să colinde ţara. O mărturiseşte tot pe cinemobilul.ro: „Îmi doresc să răspund anticipat la o întrebare şi anume: de ce ai nevoie de o dubiţă pentru a transporta un videoproiector, un generator nişte boxe şi un ecran din pânză? Iar răspunsul stă în dorinţa mea de a locui în această dubiţă pe perioada proiectului, de a mă implică mai mult decât in simplă proiectare a unor filme, de a avea un spaţiu mobil independent de unde să scriu şi să transmit săptămânal dacă nu chiar zilnic ştiri, articole, fotografii despre ce întâlnesc, despre oameni, locuri, situaţii, nevoi“.

Filme în şură

A vorbit deja cu câţiva primari din comunele unde vrea să meargă care au fost mai mult decât încântaţi şi i-au promis că-l ajută cu scaune şi curent electric pentru proiecţii. Filmele vor fi vizionate în aer liber, iar dacă va ploua, „cinematograful“  se va muta la căminul cultural sau într-o şură.

cinemobilul cluj foto

Alexandru spune că va face o listă cu filme româneşti (gen „Amintiri din Epoca de Aur“ a lui Mungiu) şi documentare pe care vrea să le ducă în sat şi că acum discută cu casele de producţie pentru a obţine dreptul de a difuza peliculele. Proiecţiile vor începe din aprilie, în sate din jurul Clujului.

„Nu am nevoie de bani“, spune Alexandru Tudor. Ştie că ideea lui nu e nouă şi că în 2010 a fost o caravană cinematografică care proiecta filme în căminele culturale de la ţară, dar vrea să facă o bucurie copiilor de la ţară şi adulţilor care nu au văzut demult un film.

„Mi-am dat seama călătorind de faptul că nu locurile mă fascinează, ci oamenii şi interacţiunea cu ei. Am avut nenumărate situaţii în care, dacă nu mă întâlneam cu o anumită persoană, următoarele două luni ar fi fost cu totul diferite. Trebuie doar să fii cu inima deschisă şi să nu ai prea multe convingeri, iar lucrurile se vor întampla aşa cum trebuie“, încheie clujeanul.

Mai puteţi citi:

TIFF a salvat Depozitul de Filme din Cluj. Datorită banilor strânşi din campanie şi donaţiei unei bănci, spaţiul va fi deschis publicului

De la ghenă la muzeu. Unul dintre proiectele TIFF 2014: „Implică-te pentru a reda Clujului Depozitul de filme!“

TIFF 2014. A 13-a ediţie, proiecţii în 13 locuri şi proiecte pentru comunitate: „TIFF salvează Depozitul de Filme. Vrem să facem acolo un muzeu al filmului“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite