FOTO VIDEO Elena Udrea, absentă în prima zi la Teologie. Înscrierea la master i-a fost girată de PF Daniel. Profesorii de la Cluj: „Să se îmbrace decent!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea nu a participat la festivitatea de deschidere a anului şcolar la Facultatea de Teologie din Cluj. Dacă PF Daniel, cel care a semnat binecuvântarea necesară intrării la masterat, consideră că Udrea are calităţile cerute de Biserică pentru a studia la Teologie, profesorii de la Cluj îi recomandă să se îmbrace decent când vine la Facultate.

Elena Udrea se arăta, zilele trecute, nerăbdătoare să înceapă cursurile masteratului de Consiliere pastorală şi asistenţă psihosocială din cadrul Faculăţii de Teologie din Cluj, la care fusese admisă la un loc bugetat. Luni, 3 octombrie, Udrea şi-a schimbat imaginea de la profilul de Facebook cu o Biblie deschisă, dar nu a fost prezentă la Liturghia din capela Facultăţii de Teologie, de la 8.00 dimineaţa, şi nici la la prelegerea inaugurală „Omul şi Cosmosul în Liturghie”.

Nici la căminul Facultăţii nu a venit Udrea, deşi a sugerat, în faţa camerelor de luat vederi, că i-ar surâde idee să stea la cămin: „Sunt doar două zile în care trebuie să fiu la Cluj, deci voi rămâne la Bucureşti şi în weekend voi merge la Cluj. O să văd dacă găsesc loc la cămin”. Pe de o parte, „doamna Udrea nu a solicitat cămin”, conform preotului profesor Teofil Tia.

Elena Udrea locuieşte în Capitală, în luxosul complex rezidenţial „La Stejarii”, construit în Pădurea Băneasa; iar pe de altă parte proaspăta masterandă are conform orarului afişat pe siteul facultăţii cursuri marţi, joi şi vineri, în condiţiile în care vorbim despre un masterat la zi. Cursurile se fac în weekend, de obicei, la formele de învăţământ la distanţă. 

image

 PF Daniel, Patriarhul BOR. FOTO: Adevărul

Binecuvântare de la cel mai înalt nivel 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj are o dublă subordonare, faţă de Universitatea Babeş-Bolyai, în cadrul căreia funcţionează, şi faţă de Biserica Ortodoxă Română având în vedere caracterul vocaţional. Din acest considerent, oricine doreşte să urmeze cursurile instituţiei trebuie să aducă, pe lângă actele administrative, şi „binecuvântare din partea Ierarhului de care aparţine candidatul (pentru obţinerea acesteia candidatul se va prezenta la Ierarhul de care aparţine cu certificatul de botez şi cu recomandare de la preotul paroh)”, se arată la primul punct al condiţiilor de înscriere. Elena Udrea a plusat la această cerinţă, trimiţând, conform decanului Facultăţii de Teoogie din Cluj, Vasile Stanciu, o adresă de „binecuvântare” tocmai de la Patriarhul Daniel.
 

„Adevărul” a vrut să ştie care sunt calităţile pe care PF Daniel le-a avut în vedere în momentul în care a semnat aprobarea pentru Elena Udrea. La solicitarea scrisă nu s-a răspuns până la redactarea acestui text, dar Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, ne-a declarat: „Evident că emiterea unei astfel de binecuvântări presupune cunoaşterea persoanei care o solicită şi se iau în considerare calităţile acesteia”.

Întrebat despre calităţile care o recomandă pe Elena Udrea, Bănescu a precizat: „Doamna nu face un masterat care să aibă ca finalitate intrarea în Biserica Ortodoxă Român, nu vorbim despre un masterat vocaţional. Dânsa face aceste cursuri din curiozitate intelectuală şi nu pentru a-i facilita pătrunderea în aparatul clerical. Nu e nimic scandalos de vreme ce doamna Udrea pur şi simplu doreşte să aprofundeze acest domeniu. Nu văd de ce asta ar crea probleme bisericii”.

Purtătorul de cuvânt a preciat că binecuvântarea aceasta este de o „maximă importanţă atunci când persoana care o solicită va reprezenta Biserica Ortodoxă Română fie ca preot fie ca profesor de Religie”. 

„Plec de la prezumţia că dânsa chiar vrea să înveţe, dacă se dovedeşte contratriul există şi instituţia exmatriculării. Noi plecăm de la prezumţia de bună credinţă. Asta o aplicăm tuturor celor care se înscrie”.

Radu Preda, teolog 

Masteratul degeaba 

Reporterul „Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi profesori de la Facultatea de Teologie despre admiterea Elenei Udrea la masterat. „Masteratul acesta nu dă identitate profesională, ci este doar o specializare. Contează foarte mult meseria de bază. Nu există funcţia de consilier pastoral, consiliere pastorală fac preoţii”, susţien părintele profesor Teofil Tia, coordonatorul masterului Consiliere pastorală şi asistenţă psiho-socială.

Acesta crede că imaginea instituţiei nu este afectată, „facultatea fiind deschisă faţă de orice om ce vrea schimbare în bine, întoarcerea la Dumnezeu şi la cele duhovniceşti. Nu cred că se pune problema ca facultatea să îi îmbunătăţească imaginea”.
 

Teologul Radu Preda, directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), un alt profesor care-i va preda Elenei Udrea a susţinut: „Plec de la prezumţia că dânsa chiar vrea să înveţe. Dacă se dovedeşte contrariul, există şi instituţia exmatriculării. Noi plecăm de la prezumţia de bună credinţă. Asta o aplicăm tuturor celor care se înscrie”. Preda speră că Udrea chiar vrea să se schimbe şi nu este doar un exerciţiu de imagine: „Dacă nu se schimbă, atunci ce rost are”. 

image

Elena Udrea este cunoscută pentru ţinutele îndrăzneţe. FOTO: Arhivă personală

Ar trebui să se îmbrăce decent

Întrebat despre binecuvântarea necesară pentru înscrierea la un masterat în cadrul Facultăţii de Teologie din cadrul UBB, decanul Vasile Stanciu a susţinut: „Binecuvântarea a fost obţinută de la Patriarhul Daniel şi este obligatorie pentru orice creştin ortodox care doreşte să urmeze o şcoală teologică. În ceea ce priveşte calităţile ce trebuiesc îndeplinite pentru a obţine o asemenea binecuvântare vă rog să-i întrebaţi pe cei care au emis-o”. Întrebat despre obiceiurile vestimentare ale Elenei Udrea, decanul a susţinut: „aceste aspecte râmân la atitudinea dânsei, dar la Facultatea de Teologie ar trebui să fie îmbrăcată decent”.

Studiile teologice  şi problemele penale

Întrebat ce părere are despre comentariile care s-au făcut cu privire la interpretarea înscrierii Elenei Udrea la acest masterat ca un gest de imagine, care să îi aduce clemenţa opiniei publice şi a judecătorilor, decanul Vasile Stanciu a susţinut: „Eu nu mă pricep la probleme juridice şi penale, dar pot să vă spun că studiile teologice sau studiile universitare de altă natură nu au nicio legătură cu posibilele probleme penale. Facultatea îşi deschide porţile doritorilor care în urma examenului de admitere reuşesc şi  oferim suportul educaţional şi informaţional necesar”.
 

Decanul susţine că pentru a efectua un masterat la Facultatea de Teologie, candidatul nu trebuie să aibă anumite calităţi speciale: „El trebuie să aibă diplomă universitară de licenţă, dar nu şi alte calităţi. Vorbim despre calităţi în cazul băieţilor care urmează la nivelul de licenţă Teologia pastorală şi vor să devină preoţi, ei la admitere dau un examen din aptitudini muzicale şi vocaţie profesională”.

Prima zi 

Pe o vreme mohorâtă, cu ploaie torenţială, a început slujba religioasă în capela Facultăţii de Teologie a UBB. La clădire, impunătoare, inaugurată acum 3 ani de fostul premier Victor Ponta, ajungi abia după ce urci mai multe trepte.

image

Zeci de studenţi şi cadre didactice au luat parte la slujba de început de an. Puţin după ora 10.00, când era programată să înceapă cursul festiv, după ce femeia de serviciu a binevoit a deschide Aula facultăţii lumea a ocupat loc şi l-a ascultat pe preotul-profesor Ioan Bizău. Acesta, un bătrânel simpatic cu barba albă, a intrat în sală cu un teanc de cărţi, a rememorat o amintire de la şcoala din vremurile sale şi a început prelegerea. A vorbit despre înţelesurile cuvântului liturghie, despre diferenţa dintre prefacere şi transformare în procesul religios, despre tainele din spatele cuvintelor pâine şi vin, respectiv grâu şi struguri.

„Noi suntem trupul Său. (...) Isus nu transformă întreaga natură, ci şi istoria“, le-a spus acesta studenţilor. I-a îndemnat chiar să nu rateze experienţa de a studia în străinătate.

image

„Sper, dragă părinte decan – spune Bizău îndreptându-şi privirea spre decanul Facultăţii de teologie Ortodoxă, Vasile Stanciu, - că nu aveţi pretenţia ca toţi să aducem rezultate bine. (n. r. râsete) Nu toţi. O parte“, a mai spus părintele -profesor.

Acesta şi-a exprima nedumerirea legat de cum le vor explica tinerilor anumite îndeletniciri ale ţăranului având în vedere că elevul şi studentul de la oraş nu ştiu cum se seamănă, nici cum se seceră. „Copilul de la oraş nu a văzut niciodată o secerătoare. (...) În America, copii cred că laptele vine de la tonomat, nu de la vacă“, afirmă Bizău.

De ce nu mai citeşte lumea „Crimă şi pedeapsă“? „Pentru că volumele sunt masive. (...) Şă ştiu că pe toţi ne sperie cărţile masive“, a adăugat acesta zâmbind.

Prelegerea şi-a încheiat-o cu câteva recomandări de cărţi pentru studenţi, aşa cum obişnuieşte la cursurile sale: de la cărţi de istorie de la Ioan-Aurel Pop până la Umberto Ecco - „Cronicile unei societăţi lichide“ şi volume semnate de Ana Blandiana. „Cartea este mare (n. .r. referindu-se la volumul Anei Blandiana), dar poveştile sunt scurte“, reia Bizău îndemnul către studenţi de a citi.

La finalul cursului festiv, decanul i-a prezentat studenţilor din sală pe cei care sunt cadre didactice la Teologie Ortodoxă. 

„Contez pe inteligenţa dânşilor“, a mai completat părintele Ioan Bizău referindu-se la alegerile studenţilor.

Dacă Elena Udrea nu a participat la cursul festiv, în schimb, şi-a pus drept imagine de fundal pe Facebook o Biblie pe care cad razele Duhului Sfânt. 

Din prelegerea de început de an la Facultatea de Teologie din Cluj, unde marea absentă a fost masteranda Elena Udrea

Mai puteţi citi:

Studenta Elena Udrea caută loc la cămin în Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite