Festivalul din parc. 7 zile de vară cu muzică şi relaxare. Directorul muzical al trupei Santana: „Mă simt minunat aici. Simt o energie unică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă ediţie a festivalului Jazz in the Park începe în seara aceasta, de la ora 20.00, la Muzeul de Artă din Cluj, cu un concert susţinut de Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet, basistul şi directorul muzical al trupei Santana.

Clujul iubeşte jazzul. Timp de o săptămână, Parcul Central şi malul Someşului vor răsuna de concerte live, atât jazz, cât şi alte stiluri muzicale.

Artiştii care susţin concerte la Cluj

Prima zi, 27 iunie. Are loc deschiderea festivalului printr-un concert la Muzuel de Artă susţinut de la ora 20.00 de Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet (foto în dreapta, credit foto: Jazz in the Park), basistul şi directorul muzical al trupei Santana.

image

Acesta din urmă declara, la conferinţa de presă, organizată luni, 27 iunie, de reprezentanţii Jazz in the Park:

„Mă simt minunat aici. Până acum, în România am mai fost doar la Bucureşti. Simt o energie unică, e genul de eveniment care transformă oraşul şi aduce o infuzie de energie, îmi place ce am văzut până acum aici”.

De marţi până joi, festivalul se desfăşoară pe malul Someşului, în zona plajei Grigorescu - pentru al doilea an. Acolo se va desfăşura concursul internaţional Jazz in the Park, la care se întrec 18 trupe din ţară şi străinătate. Concertele vor începe de la ora 16.00 şi durează până la ora 22.00. Iar iubitorii muzicii vor putea asculta trupe de jazz din România, Marea Britanie, Israel şi Italia, dar vor putea şi să se bucure de sport. Seara, după concerte, artiştii şi participanţii sunt aşteptaţi la jam sessions în Colin’s Gastro Pub, în Parcul Central.

De vineri şi până duminică, concertele live, activităţile şi zonele dedicate celor mari şi celor mici vor avea loc în Parcul Central. Şi, potrivit organizatorilor, este pentru prima dată când festivalul va folosi întregul parc. Vor fi amplasate 3 scene: una principală, la intrarea în parc dinspre Cluj Arena - pe locul unde era şi până acum scena din cadrul festivalului, una secundară, la intrarea în parc dinspre Opera Maghiară şi o scenă de muzică clasică. Pe această din urmă scenă vor urca în weekend muzicieni cunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, toţi absolvenţi ai Liceului de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj.

Vineri concertele vor începe de la ora 18.00, iar sâmbătă şi duminică de la ora 12.00. Vineri vor concerta câştigătorii concursului Jazz in the Park de anul trecut, Jazzybirds, pianistul lui Adele care vine cu un proiect personal, Neil Cowley Trio şi unul dintre headlineri, Kovacs.

„Ne-am dorit să folosim tot mai mult din parc, aşa că acum vom folosi tot Parcul Central în cadrul festivalului. Vineri vom deschide practic porţile imaginare ale parcului. Am extins suprafaţa evenimentului, pentru că vom pune o scenă secundară, înspre Opera Maghiară. Line-up-ul de acest an este preferatul meu, iar Hindi Zahra a fost una din cele mai cerute persoane de către public. Ne bucurăm că am reuşit să ţinem cont de propunerile oamenilor Vom avea şi o scenă dedicată muzicii clasice, acum îndrăznim să facem un setup atipic, tocmai din dorinţa de a o promova. Între cele două scene din parc se vor regăsi foarte multe activităţi”, a declarat, la conferinţa de presă, directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Sâmbătă şi duminică – concerte de muzică clasică susţinute de Bogdan Vaida, Iulia Merca, Tiberius Simu, Nicoleta Ion şi Ioana Cadar Freisinger. Sâmbătă -  alte concerte Jazú, Aida şi Noi, Naked, Ours Samplus şi AaRON, iar la miezul nopţii – un recital al pianistului Bogdan Vaida. Duminică - Mihai Dobre, de la Şuie Paparude, Platonic Band, Benjamin Kolloch Quartet, Andrada Codorean&Swing Mob şi Hindi Zahra.

Ce mai puteţi face la festival

Pe lângă evenimentele muzicale, în parc vor fi amenajate zone dedicate copiilor, jocurilor, artelor şi designului, relaxării, expoziţiilor de pictură şi sculptură, sportului şi filmului. Puteţi veni cu hamacul sau în zona de relaxare, puteţi să faceţi sport - pereţii de căţărat, minigolf, puteţi să vă închiriaţi o bicicletă sau să o reparaţi.
Dacă vi se face foame, din parc vă veţi cumpăra de-ale gurii - de la salate, pizza, burgeri, burrito, sandvişuri până la dulciuri - îngheţată, ciocolată, prăjituri, clătite, gomboţi, papanaşi, cheesecake -, limonade, sucuri, cafea.

Rugăminte Jazz in the Park

„Îi invităm pe participanţi să fie responsabili cu mediul, să nu lase deşeuri în urma lor şi să acţioneze în mod ecologic. În acest sens vor fi puse la dispoziţia participanţilor saci menajeri, pe care îi vor putea ridica de la InfoPoint. 10.000 de pahare reutilizabile vor fi puse în vânzare, iar materialele promoţionale din anii trecuţi au fost transformate în sacoşe“, spun organizatorii.

Intrarea este liberă la toate concertele şi activităţile de pe malul Someşului şi din Parcul Central. Însă aveţi posibilitatea  să cumpăraţi un bilet neobligatoriu la festival, bani care vor merge în Fondul Jazz in the Park şi apoi spre finanţarea pentru trei proiecte de artă experimentală.

Jazz in the Park este un proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judeţean Cluj şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Ministerul Afacerilor Externe, departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.
 

Mai puteţi citi:

Petiţie pentru aducerea lui Snoop Dogg la Festivalul Untold: „Doar imaginaţi-vă: Snoop să vină tocmai în România doar pentru că a pus un «a» în loc de «o»“

Cel mai mare interpret de blues al României concertează la Galaţi. AG Weinberger vă propune o seară  de blues şi jazz de neuitat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite