Ex-preşedinte Facebook, despre rolul ascuns al butonului „Like“. Cum exploatează „vulnerabilităţile minţii“ reţeaua socială care a acaparat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sean Parker este fostul preşedinte al Facebook FOTO Arhivă personaşă
Sean Parker este fostul preşedinte al Facebook FOTO Arhivă personaşă

„Cum să consumăm cât mai mult din timpul şi atenţia conştientă a utilizatorilor?”, aceasta a fost ideea de bază de la care a pornit dezvoltarea Facebook, a spus Sean Parker, fost preşedinte al gigantului social media. Specialistul a vorbit despre efectele nedorite ale reţelei sociale.

„Fondatorii Facebook au ştiut de la început că au creat un sistem care provoacă dependenţă prin exploatarea vulnerabilităţilor psihologice ale oamenilor", a declarat, la un eveniment desfăşurat la final de an, preşedintele fondator al companiei, Sean Parker.

Parker, a cărui participare la înfiinţarea Facebook l-a făcut miliardar, a criticat reţeaua socială  la un eveniment organizat în noiembrie, de compania Axios, în Philadelphia. Acum, fondatorul şi preşedintele Institutului Parker pentru Imunoterapia de Cancer, Parker a participat la eveniment pentru a vorbi despre progresele realizate în domeniul terapiilor pentru cancer. Cu toate acestea, el şi-a făcut timp pentru a oferi o perspectivă asupra gândirii timpurii de la Facebook, conform „The Guardian”.

„Doar Dumnezeu ştie ce face cu creierul copiilor noştri”

Parker a descris cum în primele zile ale dezvoltării Facebook oamenii îi spuneau că nu sunt pe reţeaua socială pentru că preţuiesc interacţiunile din viaţa reală. „Eu le spunea: OK, o să fii în curând în reţea”, şi-a amintit Parker. „Nu ştiu dacă am înţeles cu adevărat consecinţele pe care le aveau vorbele mele”, a adăugat el, arătând care sunt „consecinţele neintenţionate” care apar atunci când o reţea socială ajunge la mai mult de 2 miliarde de utilizatori: „Se schimba, practic, relaţia noastră cu societatea, relaţia cu ceilalţi. Probabil interferează cu productivitatea noastră la muncă în moduri ciudate. Doar Dumnezeu ştie ce face cu creierul copiilor noştri”, a spus el.

Ce rol are butonul „LIKE”

Parker a explicat că atunci când Facebook era în curs de dezvoltare obiectivul era: „Cum vom consuma cât mai mult din timpul şi atenţia conştientă a utilizatorilor?” Această gândire a condus la crearea de caracteristici cum ar fi butonul „LIKE” care ar da utilizatorilor „o mică porţie de dopamină” pentru a-i încuraja să încarce mai mult conţinut. „Este o buclă de feedback pentru validarea socială, exact genul de lucru la care s-ar gândi un hacker ca mine, pentru că astfel exploatezi o vulnerabilitate în psihologia umană", spune Parker.

„Minţile noastre pot fi deturnate”

Parker, care a fondat anterior site-ul de distribuire a fişierelor Napster, s-a alăturat echipei Facebook în 2004 la cinci luni după lansarea site-ului ca reţea a studenţilor de la Harvard. Parker a văzut potenţialul site-ului şi, potrivit lui Zuckerberg, a fost „esenţial în a ajuta Facebook să se transforme dintr-un proiect de colegiu într-o companie reală".

În 2005, poliţia a găsit cocaină într-o casă de vacanţă pe care Parker o închiriase şi a fost arestat pentru suspiciunea de posesie a unei substanţe interzise. Nu s-au făcut acuzaţii oficiale împotriva lui, dar arestarea a neliniştit investitorii şi Parker a demisionat la scurt timp după incident.

Mulţumită, în mare parte, contribuţiei scurte pe care a avut-o la dezvoltarea Facebook, averea netă a lui Parker este estimată la peste 2,6 miliarde de dolari. El a înfiinţat Fundaţia Parker în iunie 2015 pentru a-şi folosi o parte din averea sa pentru a sprijini „schimbările sistemice la scară largă” în ştiinţele vieţii, sănătatea publică globală şi angajament civic.

Parker nu este singurul antreprenor din Silicon Valley care îşi exprimă regretul faţă de tehnologiile la a căror dezvoltare a ajutat. Fostul angajat al Google Tristan Harris este unul dintre mai mulţi specialişti intervievaţi de  ”The Guardian” care critică industria. „Toţi suntem conectaţi la acest sistem. „Minţile noastre pot fi deturnate. Alegerile noastre nu sunt atât de libere pe cât credem noi că sunt”, a spus el.

Mai puteţi citi:


Studiul pentru liniştea părinţilor îngrijoraţi de relaţiile online ale copiilor: „Comunicarea mediată de tehnologie poate oferi beneficii adiţionale“

Cum să creşti un copil care nu e dependent de gadgeturi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite