Europarlamentare 2014. Live text. O treime din populaţia judeţului Cluj s-a dus la urne. Prezenţa la vot, până la ora 21.00: 29,97%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii sunt aşteptaţi, duminică, la vot  FOTO: Florina Pop
Clujenii sunt aşteptaţi, duminică, la vot  FOTO: Florina Pop

Alegeri europarlamentare 2014, Cluj. Aproape 600.000 de clujeni sunt aşteptaţi duminică, 25 mai, la urne, la alegerile europarlamentare 2014. Cei mai mulţi votanţi sunt din oraşul Cluj-Napoca (272.467 oameni), iar cei mai puţini, din comuna Ploşcoş (594 oameni).

UPDATE 12.00 Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan a susţinut, după încheierea procesului de votare, că cele două sesizări în care se arăta că romii au luat mită pentru a vota un anumit partid nu s-au confirmat. PDL şi PNL au făcut sesizări cu privire la faptul că voturile romilor s-au cumpărat cu sume cuprinde între 15 şi 50 de lei.

UPDATE 22.39

. În Cluj-Napoca, procentul a fost puţin mai mic - 27,73%. Alegătorii de la sate s-au prezentat la vot în număr mai mare decât cei de la oraşe, adică în procente  - 36,29% faţă de 26,94%.

UPDATE 21.03 Vot „pe bani“, reclamat la BEJ Cluj.

PDL Cluj a sesizat BEJ Cluj legat de faptul că în comuna Poieni romii au primit bani ca să voteze.
„Vă solicităm să constataţi faptul că astăzi, în jurul orei 18.00, pe raza comunei Poieni, Judeţul Cluj, mai multe persoane au fost prinse în flagrant de către agenţii de poliţie din comună, în timp ce ofereau bani către persoanele de etnie rromă, pentru a merge în secţiile de votare pentru a-şi exercita dreptul de vot, săvârşind astfel infracţiunea de corupere a alegătorilor, fapt prevăzut la Art. 386, Alineatul 1 din Codul Penal. Menţionăm faptul că în acest moment, persoanele în cauză se află la sediul poliţiei din comuna Poieni“, a reclamat preşedinte PDL Cluj, Daniel Buda.

O sesizare asemănătoare a depus şi PNL Cluj.
„Dorim să sesizăm faptul că în comuna Poieni, judeţul Cluj, s-au petrecut incidente în timpul procesului electoral, Mai exact, în cursul zilei de azi, maşina cu numărul CJ46 BUZ, aparţinând unor membri PSD, transporta cetăţeni care urmau să voteze în Huedin, contra sumei de 15- 50 de lei“, spune, în sesizare, Gavrilă Iuga, secretar coordonator la PNL Cluj.

Purtătorul de cuvânt al BEJ Cluj, Dan Tegzeşiu, a declarat că aceste două sesizări au fost trimise poliţie spre soluţionare.

UPDATE 20.32 Până la ora 19.00, clujenii s-au prezentat la vot într-un procent de 23,76%. În mediul urban s-au prezentat la vot 21,10% dintre locuitorii judeţului, iar în rural, 29,30%. Prezenţa la vot pe municipiul Cluj-Napoca a fost de 21,47%, până la ora 19.00.

UPDATE 19.16 PSD Cluj a făcut o sesizare privind faptul că preşedintele secţiei de votare din localitatea Berindu intra cu alegătorii în cabina de vot. „Am făcut sesizarea şi acum aşteptăm răspunsul”, a susţinut Vladimir Mătuşan. El a mai susţinut că a mai făcut o sesizare lagată de faptul că prin centrul oraşului a fost văzută o maşină pe parbrizele căreia se aflau afişe electorale. 

UPDATE 17.32 Până la ora 16.00, clujenii s-au prezentat la vot într-un procent de 16,24%. În mediul urban s-au prezentat la vot 14,37% dintre locuitorii judeţului, iar în rural, 20,15%. În oraşul Cluj-Napoca s-a votat în proporţie de 14,59%.

UPDATE 16.46 BEJ Cluj a primit o plângere din partea PDL Cluj în care se reclamă că viceprimarul comunei Chinteni ar fi transportat, cu microbuzul şcolii, alegători la secţia de votare din Deuşu şi că le-ar fi oferit după vot câte o îngheţată. Purtătorul de cuvânt al BEJ Cluj spune că sesizarea a fost trimisă poliţiei.

UPDATE 15.54 Liberalii din Huedin au trimis BEJ Cluj o sesizare prin care anunţă că la secţia 284 din oraşul Huedin, reprezentantul PDL din secţie a înmânat unui alegător două buletine de vot. „Acesta a aplicat ştampila pe ambele buletine de vot, dar a fost oprit de ceilalţi membri ai comisiei atunci când voia să le introducă în urnă“, se arată în sesizarea trimisă de Gavrilă Iuga, secretar coordonator PNL Cluj.

UPDATE 15.23 Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, a făcut sesizare la BEJ arătând că în aceste momente campania electorală continua prin intermediul unor mesaje trimise pe telefoanele mobile, oamenii fiind îndeamnaţi să voteze cu un anumit partid.“Am făcut o sesizare, pentru că eram nelămurit legat de statutul acestor mesaje. Sunt mesaje cu intenţie clară legată de continuarea campaniei electorale, ceea ce nu este în regulă din punctul nostru de vedere. Încă nu am primit răspunsul”, a mai spus Lăpuşan.

UPDATE 14.34

. În municipiul Cluj-Napoca, prezenţa e de 9,67%. În mediul urban, procentul celor care s-au prezentat la vot a fost de 9,83%, iar în rural, 12,99%, potrivit purtătorului de cuvânt al BEJ Cluj, Dan Tegzeşiu.

UPDATE 12.58 Al treilea candidat la europarlamentare din judeţul Cluj a votat la secţia amenajată în incinta Primăriei comunei Floreşti, cea mai mare comună din ţară.

, a declarat Norica Nicolai după ce a ieşit din secţia de votare.

UPDATE 11.55 Prezenţa la vot în judeţul Cluj, până la ora 10.00, a fost de 3,73%. În Cluj-Napoca, prezenţa la vot a fost de 3,03%.În mediul urban - 3,26%, în rural, 4,71%.

UPDATE 10.39 Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda şi candidat la europarlamentare, a votat la o grădiniţă de pe strada Septimiu Albini din cartierul clujean Gheorgheni.

, a declarat Daniel Buda.

Alături de el a fost şi primarul Clujului, Emil Boc, parlamentarul clujean Alin Tişe şi fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău.


UPDATE 10.15 După ce a votat, Emil Boc a declarat:

Boc a votat la o secţie din cartierul Zorilor şi a fost însoţit de soţia sa, Oana Boc.

emil boc la vot

UPDATE 9.45 Preşedintele secţiei de votare cu numărul 101, la grădiniţa unde a votat ministrul Cristea, a anunţat poliţia în legătură cu un incident. Un bărbatul era bănuit că şi-ar fi fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. Conducerea secţiei i-a cerut bărbatului să îi arate poza, însă acesta a refuzat şi a vorbit urât. Surse din secţie spun că s-a auzit un click în cabina de vot şi au anunţat poliţia. Însă în urma verificărilor poliţiei, această suspiciune nu s-a confirmat.

UPDATE 9.40 În urmă cu câteva minute a votat şi ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, la secţia numărul 102, din cartierul clujean Gheorgheni. Aceasta a venit însoţită de candidatul la europarlamentare Corina Creţu şi preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

"Am votat cu încredere că avem cei mai buni candidaţi de pe listele noastre. Vom avea grijă ca generaţia tânără să aibă mai multe oportunităţi", a declarat ministrul.

europarlamentare cluj foto

UPDATE 09.08 Liderii PSD Cluj au reclamat Poliţiei că o dubiţă pe care erau lipite afişe electorale ale PMP era oprită, duminică dimineaţă, pe o stradă din Cluj, în apropierea secţiei unde urmau să voteze Corina Creţu şi Ioan Rus. Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra, a spus că şoferul dubiţei a adresat injurii şi că i-a luat camera de filmat din mână. Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj a depus o plângere la Poliţia Cluj, iar aceasta verifică incidentul.

UPDATE 08.40 Încă de la primele ore ale dimineţii s-a prezentat la urne unul dintre candidaţii pentru Europa, Corina Creţu, îmbrăcată în ie. Alături de ea a votat şi Ioan Rus, influent membru PSD şi vicepreşedinte la nivel naţional. Ei au votat pe liste speciale la o şocală din cartierul clujean Guia. La ieşire, Ioan Rus a declarat că a votat pentru „normalitate în România“.

a declarat Corina Creţu la ieşirea din secţia de votare.

alegeri cluj foto

 

, a declarat Ioan Rus, vicepreşedinte PSD la nivel naţional.

Europarlamentare 2014, Cluj. În judeţul Cluj s-au amenajat 653 de secţii de votare, dintre care 181 sunt în reşedinţa de judeţ. Pe listele de vot sunt trecuţi 599.262 de clujeni cu drept de vot. Cei mai mulţi votanţi sunt din oraşul Cluj-Napoca (272.467 de persoane), iar în mediul rural, în comunele Floreşti (17.800 de persoane) şi Gilău (6.656 de persoane). Cel mai mic număr de votanţi din judeţul Cluj îl găsim în comuna Ploşcoş, 594 de oameni.

Clujenii sunt aşteptaţi, duminică, să desemneze prin vot cei 32 de deputaţi români care să reprezinte România în Parlamentul European. Ordinea competitorilor electorali pe buletinul de vot este următoarea: PDL, PMP, UDMR, Alianţa PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, PDS, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, FC, PER, PAS, PNŢCD, PP-DD şi independenţii.

Comentând listele formaţiunilor din România, EUobserver nota, la 10 martie, că scandalurile de corupţie, nepotism şi clientelism din jurul eurocandidaţilor vor contribui la o prezenţă scăzută la vot. Publicaţia remarca faptul că pe liste se află Daciana Sârbu, soţia premierului Victor Ponta, Adina Vălean, soţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi Ramona Mănescu, soţia primarului liberal al Sectorului 6, Rareş Mănescu.
În 2009, prezenţa la vot a fost de 27,4%, românii fiind depăşiţi la rata de absenteism doar de Slovacia (19,6%), Lituania (20,9%) şi Polonia (24,5%), în timp ce media europeană a fost de 43%, potrivit Mediafax.

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite