Doctorii care au denunţat „crimele” din spitale sunt hărţuiţi. Gestul unei clujence îi va pune pe gânduri pe medicii adevăraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biologul clujean Loredana Peca a decis să se implice. FOTO: Arhivă personală
Biologul clujean Loredana Peca a decis să se implice. FOTO: Arhivă personală

Biologul clujean Loredana Peca a demarat o campanie de sprijinire a medicului Elena Voicu, doctoriţa de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucureşti care a denunţat faptul că şefa de secţie a decis să dea medicamente doar „la ăia cu şanse”. Conform clujencei, medicii din toată ţara trebuie să ştie că au două atuuri importante în lupta împotriva sistemului.

Societatea civilă îi apără pe medicii care denunţă abuzurile din spitale şi, de asemenea, aceştia sunt protejaţi de Legea avertizorilor de integritate, susţine clujeanca Loredana Peca (40 de ani), de profesie biolog şi membră a grupului civic informal “Umbrela Anticorupţie Cluj”, cea care a iniţiat o campanie de sprijinire a medicului Elena Voicu, de la secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti. Petiţia “Cerem protejarea Dr. Elena Voicu” a fost postată, în urmă cu patru zile, pe platforma de campanie online “De-clic.ro” şi a strâns peste 400 de semnături.
Campania se referă la medicul care a dezvăluit presei, în luna iunie, situaţia de la spitalul bucureştean: medicii de gardă nu aveau acces la medicamentele din gestiune, ţinute sub cheie, care era luată acasă de fosta şefă de secţie şi de asistenta sefă, destituite ulterior din funcţii. „Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareşce diferenţiere (...) Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simţ: haideţi să dăm totuşi la ăia tineri şi la ăia cu şanse!”, spunea şefa de secţie, Laura Constantinescu, într-o discuţie cu medicii, discuţie care a fost înregistrată şi care a ajuns la jurnalistul Cătălin Tolonan. 

Loredana Peca îi cere ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, “să luaţi măsuri de urgenţă privind situaţia de la secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă <<Sf. Pantelimon>>. Aici, cadre medicale care au avut curajul să vorbească despre neregulile din sistem sunt hărţuite şi nu sunt lăsate să îşi facă meseria”. 

“Medicii nu aveau acces la medicamente sau erau puşi în situaţia de a decide cui dau şi cui nu dau medicamentele necesare. Toate acestea în condiţiile în care există un program naţional foarte scump, plătit din banii noştri, ai contribuabililor, făcut în scopul tratării optime a fiecărui pacient aflat în stare critică, indiferent de vârstă, condiţie socială şi situaţie medicală”

Petiţia Loredanei Peca

Vlad Voiculescu FOTO Eduard Enea

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii

Convocată la Comisia de disciplină şi hărţuită cu liste de semnături

În petiţie se mai arată că “după dezvăluirile făcute, Elena Voicu a fost convocată într-o comisie de disciplină şi este împiedicată să îşi facă meseria. Într-o declaraţie dată Mediafax, aceasta explică: <<Deşi este suspendată (fosta şefă de secţie), strânge semnături împotriva mea de la diverşi colegi, îi îndeamnă să fie împotriva mea şi încearcă să facă o situaţie tensionată pe secţia de terapie>>„. Într-o postare pe Facebook din 16 august, Elena Voicu scria: “De curând domnul ministru Vlad Voiculescu a spus că cei care vor spune adevarul vor fi protejaţi. Vreau să văd şi eu cum mă protejeaza de hărţuielile şi umilinţele la care sunt supusă”. Peste câteva ore, medicul a revenit: “Spuneţi-mi şi mie în ce ţară aţi mai văzut aşa ceva: să strângi semnaturi de la infirmieri şi brancardieri împotriva unui doctor. Eu sunt sigură că mulţi nici nu ştiu pentru ce au semnat. Eu zic că trebuia să-i pună şi pe măturatorii de pe stradă, eventual şi pe cei de la pază sa semneze.Ce parere aveţi? E clar că sunt disperaţi!”. Pe 19 august, medicul posta: “Foarte mulţi din cei care au semnat împotriva mea au spus că nu ştiu ce au semnat, că de fapt ei nu au avut nicio problemă cu mine şi că se simt folosiţi, dar că nu au avut ce face. Ce părere aveţi? Dar ei au curaj să-şi asume această responsabilitate şi să recunoască adevarul? Cred că în acest caz trebuie apelat la cei ce se pricep la aşa ceva petru aflarea adevarului şi pemtri a termina cu minciuna. Îmi este foarte clar ca unii au semnat de frică. Oamenilor ăstora nu le-o fi frica de Dumnezeu?”. 

“Neprotejarea acestor persoane transmite un mesaj clar: şi anume că în România, dacă sesizezi nereguli, vei avea consecinţe de suportat. Protejarea acestor persoane este esenţială în combaterea corupţiei din România şi pentru reformarea sistemului medical”, 

Petiţia Loredanei Peca

Legea avertizorilor de integritate

Peca atrage atenţia că în România “există Legea Avertizorilor de Integritate (Legea 571/2004), lege care oferă protecţie persoanelor din instituţiile publice care au sesizat încălcări ale legii. Neprotejarea acestor persoane transmite un mesaj clar: şi anume că în România, dacă sesizezi nereguli, vei avea consecinţe de suportat. Protejarea acestor persoane este esenţială în combaterea corupţiei din România şi pentru reformarea sistemului medical”.

Legea prevede la Art. 9:

(1) In litigiile de munca sau cele privitoare la raporturile de serviciu, instanta poate dispune anularea sanctiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, daca sanctiunea a fost aplicata ca urmare a unei avertizari in interes public, facuta cu buna credinta.

La Art. 7 se arată:

(1) In fata comisiei de disciplina sau a altor organe similare, avertizorii beneficiaza de protectie dupa cum urmeaza:

a) avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de buna credinta, in conditiile art.4 lit.h), pana la proba contrara;

b) la cererea avertizorului cercetat disciplinar ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme similare din cadrul autoritatilor publice, institutiilor publice sau altor unitati prevazute la art.2 au obligatia de a invita presa si un reprezentant al sindicatului sau al asociatiei profesionale. Anuntul se face prin comunicat pe pagina de internet a autoritatii, institutiei publice sau a unitatii bugetare cu cel putin 3 zile lucratoare inaintea sedintei, sub sanctiunea nulitatii raportului si a sanctiunii disciplinare aplicate.

(2) In situatia in care cel reclamat prin avertizarea in interes public este sef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie si evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protectia avertizorului, ascunzandu-i identitatea.

Oricum e important pentru ei să stie că exista legea avertizorilor de integritate, că nu sunt singuri daca decid sa reclame nereguli flagrante, că acum este un context favorabil si ca societatea civila îi apara.

Loredana Peca, biolog

elena voicu de la spitalul sf pantelimon. foto arhiva personala

Elena Voicu de la spitalul Sf Pantelimon este hărţuită şi a fost chemată la Comisia de Disciplină . FOTO: Arhivă personală

 

Interviu Loredana Peca

“Adevărul” a stat de vorbă cu iniţiatoarea campaniei “Cerem protejarea Dr. Elena Voicu”:

Implicarea civică este un capitol la care România stă foarte prost, spuneti-ne va rog ce v-a determinat să vă implicaţi? 

Ma bucur, la randul meu pentru interesul aratat subiectului de redactia ziarului Adevarul de Cluj şi pentru posibilitate pe care ne-o oferiti, de a transmite mesajul mai multor oameni. De unde sa încep …? M-am întors in tara in 2010, dupa 7 ani petrecuti în Ungaria şi desi multe lucruri stateau mult mai bine decat atunci cand plecasem, mai erau inca multe care lasau de dorit.
Mi-am promis sa ma implic, dar n-am facut mai nimic pana în iunie, cand am aflat de o interventie legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, prin aprobarea careia s-ar fi permis continuarea exercitării mandatului de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al consiliului judeţean de către o persoană condamnată penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea executării. Era ca si cum se dorea o legalizare a ilegalitatii. Era prea de tot!

Am reinceput să citesc presa şi am dat cu stupefacţie de declaraţiile mai multor oameni politici care, practic, spuneau clar şi raspicat ca nu ai cum să conduci o tara fara să furi. Am participat la protestul “Catuse înainte de pâine” din Cluj. Am fost vreo 200 de oameni. Acolo în Piata Unirii, sau Piata Principala (Fő tér, cum ii spun maghiarii din oras), s-a stabilit să ne intalnim în fiecare seara, în zilele ce urmeaza. M-am dus şi eu in cateva seri, am impartasit cu oamenii dezamagiri şi sperante şi fiind foarte putini am decis sa facem un grup de Fb, ca să ne putem organiza mai bine pentru urmatoarele proteste. Cineva a propus să venim cu umbrele, în mod simbolic, să ne aparam de ploaia acida a coruptiei, daca imi aduc bine aminte, şi de aici denumirea grupului de Umbrela Anticoruptie Cluj. De atunci fac în fiecare zi cate ceva, cat de mic, “sub umbrela”, în masura timpului liber pe care il am, în directia normalizarii lucrurilor în tara.

image

Aţi avut experienţe neplăcute cu sistemul medical din România? 

În legatura cu ultima parte a intrebarii, de problemele din sistemul medical nu ai cum sa nu te izbesti, chiar daca nu ai personal probleme de sanatate, au altii din families, au prietenii, vecinii. În cazul meu, ultimul eveniment care m-a marcat, s-a petrecut cu circa o jumatate de an în urma. Bunica mea are cancer in stadiu avansat şi avea, în perioada respectiva si zona zoster oftalmic, insotit de dureri extrem de mari.

Desi avea diagnostic şi medic oncolog şi medic de familie, şi morfina prescrisa de un medic cu competente pe paleaţie, am alergat de dimineata pana seara 2 zile intre spitale pana cand am obtinut medicatia. Nici acum nu m-am lamurit daca procedura de prescriere de opioide e atat de neclara încât majoritatea medicilor evita să prescrie de teama să nu aiba ulterior probleme, să fie tras la raspundere sau, pur şi simplu, nu cunosc procedura pentru ca nu le este pusa la dispozitie într-un mod clar şi transparent. Nu ma indoiesc de bunele intentii ale nici unuia dintre medicii la care am apelat.

Care credeţi că va fi efectul petiţiei pe care aţi iniţiat-o? Va gandiţi şi la alte forme de manifestare a solidarităţii faţă de Elena Voicu in cazul in care petiţia nu va avea efectul scontat?

Petitia este adresata Ministrului Sanatatii, Dl. Vlad Voiculescu. Nu ma indoiesc de bunele intentii ale acestuia. A detinut functia de vicepresedinte si trezorier al Coalitiei Europene pentru Pacientii cu Cancer (ECPC), are o indelungata experienta de voluntariat şi este membru fondator al catorva organizatii pentru pacienti din Romania. Parca nici nu-mi vine să cred este ministru. Promovarea oamenilor valorosi nu este un lucru obisnuit in Romania. Cred şi sper ca Dl. Voiculescu va face tot ce îi sta in putinta pentru ca investigatiile de la spitalul Pantelimon să fie facute pe bune, nu doar de forma. Am initiat nu doar o petitie, ci o campanie de protejare a avertizorilor de integritate, profitand de o platforma de campanie online moderna şi profi, numita de-clic (www.de-clic.ro). De existenta acestei platforme am aflat “sub umbrela”, pentru ca Luminita Dejeu, care a facut designul umbrelei anticoruptie şi care are ani multi de activism serios în spate, este membra a echipei de-clic. Odata ce ne implicam nu mai suntem singuri, intalnim pe drum oameni care merg în aceeasi directie. Totul e să ramanem deschisi şi sa comunicam. Şi aş adauga, să comunicam eficient. Nu doar să ventilam frustrari, ci să încercam să gandim aplicat, să identificam probleme, solutii optime şi să actionam în respectivele directii.

Saptamana viitoare, pe joi dupa-amiaza, împreuna cu o colega de pe grupul Umbrela Anticoruptie Cluj, Ligia Măhălean, planuim organizarea unui eveniment de sustinere a avertizorilor de integritate, în Cluj. Ii rog pe cei interesati sa urmareasca pagina noastra de Fb Umbrela Anticoruptie Cluj, pe care vom posta în curand detalii despre eveniment:

Sau sa dea join la grupul cu acelasi nume:

https://www.facebook.com/groups/1775673629376589/

Foarte putina lume ştie de existenţa legii avertizorilor de integritate şi în general românii îşi cunosc prea puţin drepturile. Cine credeţi că ar trebui să facă o astfel de educaţie cu cetăţenii? Dumnevoastră în ce context aţi aflat de această  lege?

Cineva a postat pe grupul Umbrela Anticoruptie Cluj un articol de pe portalul Romania Curata intitulat “Ce a păţit Camelia Roiu, medicul care a filmat viermii de la Spitalul de Arşi: ”Am fost convocată în două comisii de disciplină”. Asa am aflat de caz, apoi de petitia initiata de Alexandru Vesa din Bucuresti, prin care se cerea protejarea Dr. Roiu. Am semnat şi i-am scris autorului petitiei, invitandu-l pe grup, desi nu îl cunosteam. Simteam ca e nevoie de oameni cu initiativa, care sa sparga gheata, ca să incepem sa comunicam cu adevarat. Alex a raspuns invitatiei şi imi aduc aminte că în prima postare de pe grup, ne-a felicitat şi a scris ca oameni ca noi l-au facut să ramana în Romania. A primit multe like-uri. In demersul acesta, povestind cu Alex ce-ar mai fi de facut dupa inmanarea petitiei, am aflat şi de legea avertizorilor de integritate, (Legea 571/2004), lege care oferă protecţie persoanelor din instituţiile publice care au sesizat încălcări ale legii. Am aflat apoi de cazul Elenei Voicu, care avea la randul ei probleme cu sefii si ulterior cu colegii, pentru ca facuse public faptul ca pacientii din sectia de urgente a spitalului Pantelimon nu aveau acces la medicamentele din gestiune. Acest lucru s-ar fi întâmplat, conform unui articol aparut pe site-ul digi.24, inclusiv în perioada în care în spital au fost internaţi răniţi din tragedia Colectiv. Conform aceleiasi surse, trei din cei şapte tineri care au ajuns la Spitalul Pantelimon, după incendiul din Colectiv, au murit.

Am fost şi inca sunt foarte revoltata. Sefa dnei. Voicu a fost inregistrata în timp ce spunea că tratamentul din Programul Naţional Pentru Terapie Intensivă trebuie dat pacienţilor mai tineri, care „merită”. Medicul-şef de la Terapie Intensiva şi asistenta-şefă de la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost, intre timp, suspendaţi din funcţie. Intr-o tara cu adevarat civilizata şi democratica, ar fi fost direct destituite, fara alte investigatii. Asa cum s-a spus şi intr-un comunicat ulterior al Ministerului Sănătăţii, „discriminarea pe criterii de vârstă la pacienţii din ATI este inacceptabilă”. In urma anchetei corpului de control al Ministerului Sanatatii a reiesit un foarte prost management la nivel de spital, în care doar o foarte mica parte din banii din programul national mai sus amintit, ajungeau la spital şi erau investiti în medicamente, din cate am inteles de la Dna Voicu, careia i-am scris despre petitia pe care intentionam să o fac si cu care am ajuns să povestesc destul de frecvent in ultima vreme.


Nu mai facusem o petitie, dar cu ajutorul profesionist al celor din echipa de-clic, a mers relative repede şi usor. Platforma dă posibilitatea initiatorului unei campanii sa trimita mesaje periodic semnatarilor petitiei, ofera consultanta, sabloane de mesaje, idei creative, “out of the box”, deasemenea da posibilitatea organizarii de evenimente la care sa fie invitati semnatarii petitiei şi cu siguranta şi alte facilitati pe care inca nu le-am descoperit. Şi nu in ultimul rand, ofera confidentialitatea datelor, care nu sunt folosite decat in scopul pentru care au fost oferite. Pe site nu apare numele complet al semnatarilor, ci doar prenumele şi initiala numelui. Institutiilor carora le este adresata petitia, li se trimite insa lista cu numele complet (atat, nimic mai mult, telefon sau adresa de email).

Cine credeţi că ar trebui să îi înveţe pe români educaţia civică?

Educatie civică se face in scoli, dar nu stiu cat de aplicat la probleme reale. Ideal ar fi ca elevii sa se implice în rezolvarea unor probleme concrete, din orasul lor sau chiar din tara. Stiu că astfel de initiative exista si ma bucur mult. Din punctul meu de vedere, ar trebui inceputa educatia civica de la gradinita, evident cu un continut adaptat nivelului de intelegere specific varstei. Am observat ca multi prieteni şi colegi de-ai baietelului meu, care are 4 ani, au un simt al dreptatii inca nealterat şi au o relatie foarte frumoasa cu  natura. Îi deranjeaza gunoaiele din Somes, se intristeaza cand le povestesti sau intalnesc oameni saraci, fara locuinte şi vin imediat cu solutii, de exemplu. Eu îi incurajez celui mic astfel de initiative şi ori de cate ori se poate, trecem efectiv la treaba. În ceea ce priveste adultii, cred că ar fi bine să stie de existenta ONG-urilor/asociatiilor care ofera consiliere pe diferite probleme civice, de resurse online.
De ex. eu am descoperit relativ recent site-ul www.funky.citizens.org, care are infografice pe intelesul oricui despre, de ex. atributiile presedintelui tarii, sau modul în care functioneaza parlamentul, etc. 

De ce credeti ca oamenii nu protestează mai puternic (inclusiv prin a ieşi în stradă)pentru cazuri foarte grave precum cazul dezinfectanţilor din spitale, dar şi cazuri precum cele al medicilor Elena Voicu şi Camelia Roiu?

Cred ca s-a ajuns la nivel de societate la ceea ce se cheama în engleza “learned helplessness” (neajutorare, neputinta învatata), teorie despre care am auzit prima data pe vremea cand eram studenta la Facultataea de Biologie si Geologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Cand un organism, nu neaparat un subiect uman, este în mod repetat expus la stimuli adversi (stimuli durerosi, de exemplu) şi nu se poate apara sau fugi, la un moment dat renunta de tot să mai incerce, renunta la lupta. Am asteptat dupa ’89 un an, doi, zece, douazeci, e firesc să ne fi pierdut speranta, sa fim cuprinsi de apatie şi să simtim ca nu se mai poate face nimic. Dar nu trebuie să uitam că lehamitea asta mare vine pe fondul unei şi mai mari revolte. Cred că daca oamenii se activeaza un pic şi incep să se implice civic, chiar şi în actiuni micute, şi incep sa realizeze că ceea ce fac nu ramane fara raspuns, atunci vor incepe încet-încet să-şi ia soarta în maini.

Ce mesaj aveti pentru cei care aleg să rămână  pasivi în legătură cu abuzurile care se întampla in spitale? 

 
Nu stiu în ce masura tine  de alegerea lor, daca ne referim la personalul din spitale, daca repercursiunile faptului că vorbesc despre nereguli implica hartuire şi poate chiar pierderea jobului. Oricum e important pentru ei să stie că exista legea avertizorilor de integritate, că nu sunt singuri daca decid sa reclame nereguli flagrante, că acum este un context favorabil si ca societatea civila îi apara. Petitia pentru protejarea Dr. Camelia Roiu, de la Spitalul de Arsi, care a filmat ranile infestate cu viermi ale unui pacient, a adunat în cateva zile peste 25.000 de semnaturi. Atat in Bucuresti cat şi aici, aici în Cluj, pregatim proteste inainte de chemarea acesteia în comisia de disciplina, in septembrie, probabil. Şi ne gandim la actiuni similare şi în sprijinul Dr. Voicu, de la Spitalul Pantelimon.

Cat de mare credeti că trebuie să fie presiunea pe sistem pentru ca lucrurile sa se schimbe?

Mare de tot sau medie, dacă-i facuta cu cap. Eu una cred cu tarie în fondul de omenie şi in potentialul intelectual al oamenilor din aceasta tara, indiferent de etnie, profesie, religie sau alte etichete.

Daca reusim să ne solidarizam pentru cauze comune, vom reusi, nu peste noapte, dar nici peste mult timp, sa modernizam institutii invechite, să schimbam mentalitati si sa ajungem din urma epoca în care traim.

Citeşte şi

Medicul de la Spitalul Pantelimon care a dezvăluit cum erau ţinute medicamentele sub cheie: „În loc să se ocupe de pacienţi, strâng semnături împotriva mea“
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite