De ce referendumul Coaliţiei pentru Familie înseamnă 100 de milioane de lei aruncate pe fereastră. Explicaţiile unui judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Cristian Danileţ. FOTO: Arhivă personală
Judecătorul Cristian Danileţ. FOTO: Arhivă personală

Judecătorul clujean Cristian Danileţ explică de ce demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a definiţiei familiei din Constituţie nu va avea efecte juridice. „Paragraful 42 din Decizia 580/2016 a Curţii Constituţionale a României spune clar că în Constituţia actuală prin căsătorie se înţelege numai uniunea dintre bărbat şi femeie”, a precizat magistratul.

Demersul Coaliţiei pentru Familie este o bună ocazie pentru politicienii din România de a-şi da examenul la populism. Judecătorul clujean Cristian Danileţ explică, pe blogul personal, de ce dezbaterea este inutilă din punct de vedere juridic, în condiţiile în care acum, în România se pot căsători doar un bărbat cu o femeie. „Paragraful 42 din Decizia 580/2016 a Curţii Constituţionale a României spune clar că în Constituţia actuală prin căsătorie se înţelege numai uniunea dintre bărbat şi femeie, iniţiativa de revizuire neacordând şi nereducând vreun drept, ci fiind doar o precizare a sintagmei „între soţi”. Or, deciziile CCR sunt obligatorii, interpretarea dată de Curte fiind oficială şi având aceeaşi putere ca şi Constituţia. Cu alte cuvinte, chiar dacă Constituţia nu va fi revizuită cum doresc acum cei 2,7 milioane de semnatari ai iniţiativei, în România nu este şi nu va fi posibilă căsătoria între persoane de acelaşi sex.”

100 de milioane de lei pentru referendum 

Danileţ a prezentat şi ce se va întâmpla şi cât va costa demersul de modificare a Constituţiei: „În chestiunea căsătoriei s-au strâns 2.698.477 semnături. Propunerea s-a înregistrat la Senat, acesta a trimis-o la Camera Deputaţilor care a aprobat-o pe 9.05.2017, apoi s-a întors la Senat. Nu mă îndoiesc că va fi aprobată şi de Senat. Apoi populaţia va fi chemată la vot.  Se vor cheltui aproximativ 100 milioane lei pentru referendum. Modul de organizare şi desfăşurare a refderendumului este reglementat de Legea 3/2000: acesta este valabil dacă participă cel puţin 30% din cei înscrişi pe listele electorale, este validat dacă sunt exprimate cel puţin 25% voturi valabile şi rezultatul este dat de voinţa majorităţii celor care votează valabil. Dacă se votează DA, Constituţia va fi revizuită”. 

Rezultatele refendumului 

Danileţ explică ce se va întâmpla dacă populaţia votează „DA” sau „NU”. „Dacă la referendum populaţia va spune NU (sau, ipotetic, dacă referendumul nu se va mai organiza), atunci rămâne în vigoare Constituţia care consacră dreptul „soţilor” de a fi căsătoriţi şi Codul civil care spune că doar bărbatul şi femeia se pot căsători”. Concluzia magistratului este următoarea: „Este dreptul oamenilor să iniţieze o modificare a unor legi sau chiar a Constituţiei – aceasta fiind o formă a democraţiei directe. Mişcarea pentru modificarea Constituţiei are o amploare deosebită – 2,7 milioane de semnături atestate este de-a dreptul impresionant. Ceea ce se vizează este căsătoria, nu familia. Iar efectul juridic al referendumului s-a stabilit în mod oficial mai înainte ca el să aibă loc: potrivit Constituţiei României, revizuite ori nu, dreptul la căsătorie îl au şi îl vor avea doar un bărbat şi o femeie.”

Citeşte şi

VIDEO Coaliţia pentru familie, susţinută de Mitropolitul Clujului la pelerinajul de la Nicula: „Dumnezeu ne dă libertate absolută“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite