Cum ar fi murit de fapt Hitler. Autorii unei cărţi care au studiat arhivele secrete sovietice spun că au găsit un posibil răspuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolf Hitler. FOTO: flickr.com
Adolf Hitler. FOTO: flickr.com

Circumstanţele în care a murit Adolf Hitler au dat naştere unor teorii ale conspiraţiei, care au început să apară la scurt timp după ce dictatorul s-ar fi sinucis, pe 30 aprilie 1945. Deşi s-a vehiculat ideea că Fuhrerul ar fi scăpat din încercuirea ruşilor, autorii unui nou studiu sunt de o altă părere.

O nouă carte, scrisă de un jurnalist francez, încearcă să lămurească acest mister. „The Death of Hitler: The Final Word” (Da Capo Press) a fost scrisă de Jean-Christophe Brisard şi de Lana Pashina, una dintre cele mai cunoscute producătoare de documentare din Rusia, scrie New York Post. Cei doi s-au deplasat special Moscova pentru a analiza documentele ţinute în arhivele secrete de pe vremea Uniunii Sovietice. 

Printre cele aproximativ şapte milioane de documente din arhivele sovietice, aceştia au avut acces şi la unele care conţineau interogatoriile unor lideri nazişti. În plus, Brisard şi Pashina au fost autorizaţi să cerceteze un fragment de craniu care conţinea o gaură făcută de un glonţ şi la dinţii care i-ar fi aparţinut Fuhrerului. 

Două ipoteze

Autorii studiului susţin că, în aprilie 1945, atunci când Armata Roşie intrase deja în Berlin, Adolf Hitler s-a retras în buncărul din apropierea Cancelariei Reich-ului la 77 Wilhelmstrasse. În plin asalt, sovietic, când ultimii soldaţi fideli lui îşi vărsau sângele în încercarea disperată de a-şi apăra liderul suprem, Hitler s-a căsătorit cu iubita lui, Eva Braun, în cadrul unei ceremonii de 10 minute. Era pe 29 aprilie, iar chiar înainte de ceremonie, Fuhrerul i-a dictat unui apropiat  testamentul. Documentul a ajuns în posesia sovieticilor, care l-au depus în arhivele secrete ale URSS. Potrivit autorilor, în document se specifică faptul că Hitler şi proaspăta sa soţie au decis să-şi pună capăt vieţii, iar cei fideli lor aveau ca ultimă sarcină să le ardă trupurile, pentru a nu ajunge să fie profanate de învingători.

De asemenea, Jean-Christophe Brisard şi de Lana Pashina susţin că Adolf Hitler s-ar fi sinucis. Una dintre variantele vehiculate este că Hitler ar fi apelat la cianură. 

Printre cei care au analizat o bucată de craniu care i-ar fi aparţinut lui Adolf Hitler s-a numărat şi cunoscutul patolog francez Philippe Charlier. Craniul a fost găsit de sovietici în 1945 şi a fost depozitat într-un seif, la Moscova, fără a fi catalogat, până în 1975. După ce a efectuat unele analie, Charlier a ajuns la concluzia că Hitler s-ar fi împuşcat în cap.  

Bazându-se pe studiul lor şi pe analizele lui Charlier, Jean-Christophe Brisard şi Lana Pashina consideră că dispun de dovezi clare că Adolf Hitler nu a scăpat din încercuirea trupelor sovietice, aşa cum au susţinut numeroşi adepţi ai teoriei conspiraţiei, şi că liderul nazist şi-a găsit sfârşitul în 1945, la Berlin.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite