Cum împrumuţi zahăr de la vecini, de ce nu ai putea lua şi o carte? „Biblioteca vecinilor“, un model 100% clujean pus în practică în alte trei oraşe din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum arată o „Bibliotecă a vecinilor“  FOTO. Facebook, Cărţile pe faţă
Cum arată o „Bibliotecă a vecinilor“  FOTO. Facebook, Cărţile pe faţă

„Biblioteca vecinilor“ este un alt proiect de succes iniţiat de clujeanul Victor Miron, cel care în urmă cu un an şi ceva începea o campanie de promovare a lecturii, „Cărţile pe faţă“. Ideea sa nu numai că nu a „îmbătrânit“, dar s-a şi extins în oraşe din afara Clujului.

Iniţiatorul campaniei „Cărţile pe faţă“, Victor Miron, a hotărât să recomande cărţile pe care le-a citit într-un alt mod inedit, dar şi să-şi cunoască vecinii: a amenajat o mini-bibliotecă deasupra căsuţelor poştale din scara blocului, un loc pe unde fiecare vecin trece zilnic.

A numit „operaţiunea“ „Biblioteca vecinilor” şi impactul a fost mai mare decât se aştepta: sunt deja zeci de oameni care se bucură de cărţile vecinilor lor, nu doar în Cluj, ci şi în alte oraşe precum Bucureşti, Timişoara şi Focşani.

De unde ideea? Victor Miron spune că stă de 2 ani într-un apartament, dar nu-şi cunoaşte vecinii şi atunci s-a gândit să folosească drept mijloc de sociliazare cărţile.

„Cărţile sunt din biblioteca mea, majoritatea le-am citit deja şi m-am gândit să le ofer şi vecinilor aşa cum ne împrumutăm o lingură de zahăr sau un plic de cafea, să ne împrumutăm şi cărţile şi poate prin intermediul lor să ajungem să ne cunoaştem mai bine”, spune clujeanul Victor Miron.

Însă, mai zice acesta, e impresionantă reacţia oamenilor: „într-un caz din Cluj, un locatar simpatic a adus un birou special pentru Biblioteca vecinilor, în aşa fel încât oamenii să aibă acces mai uşor la titlurile cărţilor, căsuţele poştale fiind prea sus“, adaugă Victor.

Regulile bibliotecii de la bloc

Unica regulă ce însoţeşte orice bibliotecă din scările de bloc este: cine ia o carte, trebuie să lase alta la schimb.

„Pentru cei care îşi preţuiesc cărţile extrem de mult încât nu ar dori să le piardă aşezându-le pe casa scării, există o altă variantă de Biblioteca vecinilor: scrie pe o foaie câteva titluri de cărţi pe care le-ai împrumuta vecinilor, lipeşte foaia pe căsuţa ta poştală, ca orice vecin interesat să ştie la ce apartament să te găsească. E şi aceasta o metodă de succes pe care echipa Cărţile pe faţă o încurajează. Bineînţeles, dacă doreşti să aplici ambele variante, eşti binevenit! Trimite însă o poză pe pagina de Facebook a campaniei Cărţile pe faţă, pentru a ne putea bucura cu toţi de frumuseţea cărţilor „împrăştiate” în cel mai bun sens“, acesta este mesajul oamenilor frumoşi din spatele campaniei „Cărţile pe faţă“.

„Biblioteca vecinilor“, un proiect al clujeanului Victor Miron pus în practică în alte patru oraşe din ţară. sursa video: campania „Cărţile pe faţă“

Mai puteţi citi:

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, provocat de un român: „Dă Cărţile pe faţă!“

Cea mai frumoasă campanie de promovare a lecturii în România: selfie cu cărţi. „Am convins 1.230 de oameni să pună mâna pe o carte într-o zi“

Oraşul unde găseşti biblioteca în parc

Cu „cărţile pe faţă“, o campanie prin care un clujean promovează lectura prin book-selfie: „Suntem şi ceea ce citim

Ofertă inedită la Cluj: dai o carte şi primeşti gratuit un aranjat la coafor. „Promovăm lectura în locuri în care nu te aştepţi“

Clujeanul care a creat noul selfie, book-selfie: „Românii nu citesc pentru că nu e cool să citeşti“

VIDEO Cum să-i faci pe oameni să citească: un service din Cluj şi-a deschis bibliotecă

Cu „cărţile pe faţă“, o campanie prin care un clujean promovează lectura prin book-selfie: „Suntem şi ceea ce citim

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite