Cum generezi un cortex cerebral uman în laborator? O prelegere la Cluj ţinută de un specialist român de la Universitatea Stanford

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O prelegere pe o temă interesantă va avea loc joi, 14 aprilie, la ora 16.00, în Aula Magna a UBB. Sergiu Paşca de la Departamentul de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale din cadrul Universităţii Stanford va susţine prelegerea.

„Cercetările realizate de Sergiu Paşca investighează dezvoltarea cortexului cerebral uman cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul şi schizofrenia. Domnia Sa este primul neurobiolog care a folosit celule stem induse pentru a descrie caracteristicile neuronilor de la pacienţi cu autism“, anunţă reprezentanţii UBB.

Cercetătorul român de la Stanford a dezvoltat un model experimental care permite pentru prima dată studierea formării cortexului cerebral uman în condiţii de cultură. 

Sergiu Paşca a absolvit Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi, înainte de plecarea în SUA, a ţinut seminarii de neuroştiinţe la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea Babeş-Bolyai.

image

Studiile sale au fost publicate în reviste de specialitate ca Nature Medicine, Nature Neuroscience, Nature Biotechnology, Nature Methods, Annual Review of Neuroscience etc. Meritele sale pentru cercetările de pionierat în domeniul neurobiologiei au fost recunoscute prin acordarea premiilor NIMH Director's BRAINS Award, NIMH; NARSAD Young Investigator Award, Brain & Behavior Research Foundation; MQ Fellow Award for Transforming Mental Health, MQ Foundation, London; IBRO Outstanding Research Fellow, International Research Organization.

Mai puteţi citi:

O hartă neştiută a creierului uman. Cum a cartografiat un om de ştiinţă american „autostrăzile“ din mintea noastră

„Sunt aproximativ 86 miliarde de neuroni în creierul nostru, distribuiţi neuniform. Felul cum sunt distribuiţi contribuie  la funcţia lor de bază. Putem începe să cartografiem funcţiile creierului, putem începe să le legăm de celulele individuale“, explică omul de ştiinţă Allen Jones, CEO la Institutul Allen pentru Ştiinţa Creierului. Acesta coordona, în iulie 2011, când a vorbit la o conferinţă TEDx în SUA, un proiect despre cartografierea creierului uman, de creare a unui atlas al creierului uman.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite