Cum au fost jigniţi biologii şi chimiştii din Sănătate de Lia Olguţa Vasilescu. Răspunsul dur al acestora la afirmaţiile „halucinante şi ofensatoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Sănătăţii. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Sănătăţii. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Biologii, chimiştii şi biochimiştii din Sănătate vor protesta, în 20 aprilie, în faţa Ministerului Muncii. Într-o scrisoare adresată ministrului Lia Olguţa Vasilescu, 900 de specialişti din sistemul sanitar se arată indignaţi de declaraţiile social-democratei conform cărora aceştia „trebuie plătiţi precum profesorii de biologie”.  „În lume, 24 de premii Nobel în Medicină au fost câştigate de către biologi”, se arată în scrisoare.

„Încercările vădit denigratoare, halucinante, neadevărate şi ofensatoare ale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, din ultimele săptămâni, la adresa biologilor şi biochimiştilor din sistemul sanitar, în încercarea populistă, bazată pe lipsa de cunoaştere a importanţei acestora în laboratoarele clinice, de a justifica discrepanţele uriaşe de salarizare create între noi şi colegii medicii de laborator, nu reprezintă decât o abordare politicianistă lipsită de orice urmă de umanitate şi înţelegere a stării de fapt”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de 890 de biologi, chimişti şi biochimiştii din sistemul sanitar. Aceştia vor protesta în data de 20 aprilie, în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Afirmaţiile din presă conform cărora biologii şi biochimiştii din sistemul sanitar „trebuie plătiţi precum profesorii de biologie pentru ca au aceleaşi studii” nu au nicio legătură cu realitatea, se arată în scrisoare.

Absolvenţii Facultăţilor de Biologie din România lucrează la momentul actual „în universităţi de top din lume şi la NASA, în domenii de cercetare de vârf, cum ar fi oncogenomica, medicina regenerativă, exobiologie sau bioinformatică? Vă informăm, de asemenea, că în lume 24 de premii Nobel în Medicină au fost câştigate de către biologi.”

Scrisoare deschisă


Redăm scrisoarea integrală trimisă de cei 890 de specialişti Ministerului: 

„Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a avut sarcina de a stabili politicile salariale  în domeniul Sănătăţii, care trebuiau să se bazeze pe o înţelegere exactă a importanţei fiecărei profesii, a studiilor necesare pentru a atinge un anumit grad de pregătire, dar şi pe o analiză de ansamblu asupra mecanismelor care pun în mişcare echipa medicală.

Observăm, din păcate, că nu s-a ţinut cont de aceste deziderate şi că nu există, nici în prezent, o deschidere spre dialog. Biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar s-au trezit brusc în faţa unui destin profesional modificat dramatic de Legea cadru nr. 153/2017 a salarizării, din cauza unei abordări arbitrare a complexităţii competenţelor şi muncii acestora în sistemul sanitar.
 

Încercările vădit denigratoare, halucinante, neadevărate şi ofensatoare ale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, din ultimele săptămâni, la adresa biologilor şi biochimiştilor din sistemul sanitar, în încercarea populistă, bazată pe lipsa de cunoaştere a importanţei acestora în laboratoarele clinice, de a justifica discrepanţele uriaşe de salarizare create între noi şi colegii medicii de laborator, nu reprezintă decât o abordare politicianistă lipsită de orice urmă de umanitate şi înţelegere a stării de fapt.



Afirmaţiile din presă conform cărora biologii şi biochimiştii din sistemul sanitar „trebuie plătiţi precum profesorii de biologie pentru ca au aceleaşi studii” se bazează oare pe realitatea din România şi statele din Uniunea Europeană?


Biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar din UE, precum şi cei din România, sunt profesionişti de înaltă calificare ce ating acest nivel după educaţia universitară şi postuniversitară de specialitate (Licenţă, Masterat profesional şi/sau Doctorat), la care se adaugă obligatoriu diferite specializări medicale conform unui curriculum european pentru medicină de laborator (EC4 European Syllabus). Aceste profesii fac parte din politica de reglementare a Uniunii Europene, Directiva 2005/36/ CE a Parlamentului şi a Consiliului European, privind recunoaşterea calificărilor profesionale, revizuită în 2013 (Directiva 2013/55/CE). În toate ţările din Europa, aceşti specialişti cu educaţie medicală sau ştiinţifică (biologi, biochimişti sau chimişti) sunt recunoscuţi ca specialişti medicali de laborator, iar profesia se practică la un nivel complet comparabil în ţările din Europa.


Mai mult, în sistemul medical din UE şi SUA, lucrează geneticieni moleculari medicali (absolvenţi de biologie), având o profesie distinctă şi care beneficiază de o salarizare net superioară unui medic de laborator, ceea ce nu e cazul şi în România.

Dacă aceste denigrări ale profesiei şi dezinformări repetitive la adresa biologilor, chimiştilor şi biochimiştilor din sistemul sanitar s-ar fi făcut în orice altă ţară din UE, Ministerul de resort şi-ar fi cerut cu siguranţă scuze oficial. 


Dacă toţi acei olimpici la biologie-naţionali şi internaţionali, cu care v-aţi mândrit în oraşul dumneavoastră, studenţi acum la Biologie Medicală în marile centre universitare ale lumii (Cambridge, Londra, Manchester) vor vedea modul unic în Europa în care România tratează aceasta ocupaţie/profesie, vă întrebăm „Ce le veţi spune?”


Ce ministru îşi permite să jignească absolvenţi ai facultăţilor de biologie, minimizând importanţa profesiei de biolog şi considerând-o inferioară celei de medic în privinţa complexităţii şi pregătirii, având în vedere că la momentul actual ei lucrează în universităţi de top din lume şi la NASA, în domenii de cercetare de vârf, cum ar fi oncogenomica, medicina regenerativă, exobiologie sau bioinformatică? Vă informăm, de asemenea, că în lume 24 de premii Nobel în Medicină au fost câştigate de către biologi.


Vă sugerăm să analizaţi cu atenţie şi Memoriul pe care o să-l depunem la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, semnat în acest moment de 890 biologii, chimişti şi biochimiştii din sistemul sanitar, care prezintă exhaustiv realitatea profesiilor noastre în România şi UE.


Vă informăm că, în data de 20 Aprilie, biologii, chimiştii şi biochimiştii din sistemul sanitar, în mod independent de organizaţia profesională, vor protesta în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Dacă doriţi cu adevărat înţelegerea realităţilor din laboratoarele clinice, vă rugăm, să ne primiţi la un dialog direct.”

 

Citeşte şi

 

Un medic clujean şi-a postat pe Facebook fluturaşul de salariu: „Nu putem fi ipocriţi” 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite