Cum a fost distrus cel mai mare parc din Cluj. Lovitura de graţie vine de la Iulius Mall: compania vrea două clădiri pe malul lacului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În jurul lacului din Gheorgheni pietonii nu prea au ce căuta, în schimb aici vor apărea două clădiri de birouri. FOTO: Remus Florescu
În jurul lacului din Gheorgheni pietonii nu prea au ce căuta, în schimb aici vor apărea două clădiri de birouri. FOTO: Remus Florescu

Parcul Est al Clujului, zonă verde de 140 de hectare cu care se putea mândri orice oraş din lume, a fost măcinat bucată cu bucată din 1990 încoace. Acum, compania Iulius Mall, care a ridicat un complex comercial în zonă, vrea să mai construiască două clădiri chiar pe malul lacului. Circa o sută de clujeni au încercat, astăzi, să tragă un semnal de alarmă. Ceilalţi, circa 300.000 de persoane, dorm liniştiţi, la fel ca şi Primăria.

Circa o sută de persoane au participat duminică la o dezbatere legată de extinderea Iulius Mall în zona lacului din Gheorgheni cu două clădiri de birouri. Printre participanţii la evenimentul organizat de grupul “SOS lacurile Gheorgheni” s-au numărat şi directorul Iulius Mall Cluj, Sorin Guttman, arhitecţii Vasile Mitrea, Marian Lazăr, Tudor Pănescu, dar şi Gabriel Bădescu, şeful departamentului de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. “Campania SOS lacurile Gheorgheni are ca scop interzicerea traficului auto în zona lacului şi amenajarea zonei ca un spaţiu public pentru clujeni. Primăria a spus că proiectul Iulius Mall de realizare a două clădiri de birouri de 4 şi de 10 etaje pe malul lacului ar prevede şi pietonalizarea zonei din jurul lacului, însă dacă ne uităm pe acte numai parţial zona va fi pietonalizată”, a declarat Adrian Dohotaru, unul dintre membrii grupului SOS Lacurile Gheorgheni. 

Trebuie găsit un alt loc pentru birourile Iulius Mall


Arhitectul clujean Vasile Mitrea, cel care care a proiecta Parcul Est al oraşlui, zona în care se află şi lacurile din Gheorgheni, este de părere că birourile Iulius Mall trebuiau amplasate în alte locuri: “Un parc care era destinat populaţie din partea de est a oraşului, cea mai vitregită de spaţii verzi, dispare încetul cu încetul”. 


 

“Să nu dăm voie să se construiască în jurul lacului”


Iniţiatorul mişcării „SOS lacurile Gheorgheni”, Adrian Costina a declarat: „Eu nu am curajul să-mi duc copilul în zona lacului. De ce e el protejat? Acolo circulă maşinile. Un consilier local ne-a auzit strigătul şi s-a gândit să rezolve probema. A făcut sens unic, acum e şi mai rău, maşinile de depăşesc în zonă. Eu ca cetăţean o să protestez în continuare să nu dăm voie ca în jurul lacului să se construiască sau să se dea voie să fie trafic de maşini” . De acord cu acest punct de vede a fost şi directorul Iulius Mall, Sorin Guttman, care însă a susţinut că argumente de ordin tehnic au dus la această prevedere. "Noi am vrut să facem zonă pietonală în jurul lacului, dar de la Comisia Tehnică ni s-a spus că trebuie lăsată o bretea pentru maşini", a detaliat directorul. În ceea ce priveşte construirea celor două clădiri pe malul lacului, directorul a admis: "Nu există un interes public, decât în măsura în care există un interes public pentru construirea unui mall aici".


“Distrugerea celui mai mare parc din oraş” 


Marian Lazăr, fost arhitect-şef al primăriei oraşului în perioada 1965-1972, deplânge distrugerea celui mai mare parc din oraş, care avea 140 de hectare. „Generaţiile  din 1960 până în 1990 au făcut un parc mare, unicat, cel mai mare şi cel mai frumos al oraşului.  Se putea mândri cu un asemenea parc orice oraş din lume. A fost cea mai mare investiţie ce s-a făcut în oraşul Cluj în ultimele secole. Acuma generaţia de după 90 îl distruge”, a declarat inginerul. 



Ce e de făcut


Una dintre întrebările la care au răspuns participanţii la dezbatere a fost ce pot face clujenii pentru a sensibiliza autorităţile, în speţă Primăria, pentru a se evita distrugerea puţinelor zone verzi existente în oraş. Arhitectul Vasile Mitrea a spus că societatea civilă şi presa au un rol foarte important. „Există posibilitatea de a sensibiliza autorităţile dacă oamenii se implică. Aşa a fost cazul stopării proiectului Filarmonicii care ar fi distrus o mare parte din Parcul Central, aşa a fost şi cazul salvării parcului din spatele Teatrului Naţional. Clujenii trebuie să se implice mai mult”, a concuzionat Mitrea. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite