„Cuibul berzelor“, locul unde te pregăteşti să devii mămică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nora Niculescu a reuşit să construiască în 10 ani un centru pentru viitoarele şi proaspetele mămici.
Nora Niculescu a reuşit să construiască în 10 ani un centru pentru viitoarele şi proaspetele mămici.

Nora Niculescu (37 de ani) a deschis în urmă cu aproape 10 ani, la Cluj, „Cuibul Berzelor“, un centru dedicat viitoarelor şi actualelor mămici. Aici sunt organizate cursuri dedicate părinţilor, inclusiv de gimnastică pre şi post natală sau de prim-ajutor, acesta din urmă fiind susţinut de către medici din SMURD.

Nora Niculescu este de profesie psiholog, însă are si un masterat în Comunicare şi PR şi a fost angajata unor firme din Cluj şi Bucureşti, până când a luat decizia de a se implica în proiectul ei de suflet, care avea să devină ulterior şi o afacere. Ideea i-a venit în 2009, chiar într-o perioadă în care criza îşi arăta colţii în România. Nu s-a gândit niciun moment la riscuri, pentru că, aşa cum spune, nu a gândit Cuibul Berzelor ca pe o afacere, ci ca pe ceva care să o hrănească din punct de vedere emoţional, după orele de muncă.

„Tot pentru sufletul meu lucrasem înainte şi cu copiii, într-un program educaţional, tot aşa după job, iar asta mi-a activat instinctul matern şi m-a făcut curioasă să explorez lumea educaţiei prenatale, a naşterii şi a îngrijirii copiilor. Nu mi s-a părut nimic riscant, deoarece nu era o miză serioasă. Nu depindeam financiar de cursurile prenatale pe care le organizăm acum la «Cuibul Berzelor», ci doar făceam ceva din pasiune şi mă simţeam stimulată şi împlinită. Primul curs l-am început în dată de 7 ianuarie 2010“, mărturiseşte Nora.

nora niculescu cuibul berzelor foto arhiva personala

„Cuibul Berzelor“ a fost unul dintre primele centre pre şi postnatale din România. Aici sunt organizate, printre altele, cursuri de gimnastică şi yoga prenatală, gimnastică pentru mamă şi bebe, de diversificare, precum şi cursuri de masajul bebeluşului, auto-diversificare şi un curs de prim-ajutor susţinut de medici de la SMURD.

„Am început cu cursurile prenatale Lamaze unde participă atât mamele, cât şi taţii şi am continuat cu Gimnastică şi Yoga prenatală, respectiv cu gimnastică pentru mamă şi bebe. Următorul curs adăugat portofoliului de servicii a fost cursul de Diversificare şi Auto-diversificare, iar apoi cursul de prim-ajutor susţinut de medici de la SMURD şi cursul de masajul bebeluşului. În timp, serviciile s-au diversificat pornind de la nevoile părinţilor noştri şi am adăugat şi un curs despre urgenţele medicale ale copilăriei şi primele măsuri de luat şi un curs de alăptare“, explică Nora Niculescu.

Investiţie de 25.000 de euro

Tânăra spune că a fost inspirată şi motivată în primul rând de dorinţa de a contribui la o schimbare pozitivă în viaţa oamenilor cu care interacţiona. În plus, se declară încântată de faptul că are ocazia să lucreze cu viitorii părinţi şi astfel să pună umărul la bazele formării lor ca mame şi taţi, iar în acest fel să ajute şi ea la creşterea unor generaţii mai sănătoase, nu doar fizic, dar şi psihic şi emoţional.

„Chiar şi acum, după 9 ani, acesta este motorul care mă alimentează zi de zi şi mă motivează să continui să învăţ şi să cresc, atât personal, cât şi profesional. Ca să pot da mai departe părinţilor mei tot mai mult şi mai mult. Şi în acelaşi timp îmi doresc ca cei ce se nasc de acum încolo, să aibă parte de o viaţă mai bună, iar asta vine dintr-un start mai bun, din părinţi mai conştienţi şi dornici să devină cea mai bună versiune a lor, din adulţi mai empatici în jurul lor şi din modele bune care să-i ghideze în procesul lor de creştere.“

nora niculescu cuibul berzelor foto arhiva personala

Deşi nu a fost gândit ca o afacere, „Cuibul Berzelor“ a necesitat o investiţie destul de consistentă. Pentru a-şi împlini obiectivele, Nora a investit aproximativ 25.000 de euro în acest centru.

„Investiţia iniţială a fost în mine - cursul de formare că educator Lamaze şi cel de formare ca Doula - ambele făcute cu organizaţii internaţionale, recunoscute la nivel mondial. Dacă formarea ca educator Lamaze am putut să o fac în România, pentru formarea ca Doula a trebuit să merg în SUA. Ambele s-au ridicat undeva la 3.500 de euro. Apoi mi-am mai cumpărat materiale pe care să le folosesc la cursuri, însă nu cred că au depăşit ca valoare 1.000 de euro. La început nu am avut cheltuieli cu spaţiul, deoarece un prieten, medic, mi-a pus la dispoziţie o camera mai mare din cabinetul său şi în primul an jumate acolo am ţinut cursurile. După care, când acel spaţiu a devenit neîncăpător, s-au adăugat cheltuilelile cu chiria şi tot ce aduce ea, dar şi cele cu amenajarea spaţiului“, susţine Nora.

Deja ne-am extins la nivel naţional prin opţiunea de participare LIVE la ajoritatea cursurilor noastre - Lamaze, Diversificare, Urgenţele medicale ale copilăriei, Alăptare. în mod constant ni se alătură părinţi din Bucureşti, Sibiu, Braşov, Timişoara, Baia Mare, Hunedoara, Bacău, dar şi din alte localităţi ale ţării şi chiar români din Diaspora.  Iar intenţia este să ducem lucrurile şi mai departe, cu atât mai mult cu cât tehnologia din ziua de astăzi permite multe lucruri

Peste 10.000 de cursanţi

Din 2010 şi până în prezent, pragul centrului a fost trecut de peste 10.000 de părinţi, iar mulţi dintre cei care au venit o dată au păstrat ulterior legătura cu Nora şi cu personalul de la Cuibul Berzelor. Răspunzând nevoilor moderne, centrul le oferă posibilitatea de a participa live părinţilor din toată ţara şi chiar diasporei de peste hotare. 

„Suntem în continuare conectaţi unii cu alţii, deşi cei mai mari copii ai Cuibului au deja peste 8 ani şi jumătate. Dar ştiu familii în care pe parcurs au mai apărut unul sau mai mulţi copii, ştiu şi ce provocări au apărut pe traseu, cum au reuşit să le depăşească, etc. Ne sprijinim reciproc, la orice oră din zi sau din noapte fiind cel puţin câteva persoane treze şi disponibile să ofere un răspuns, sau să asculte fără să judece. Avem întâlniri anuale în care ne întâlnim deja în grupuri mari, de sute de bărzuţe, bărzoi şi puii aferenţi, iar periodic avem acţiuni sociale comune în care ne implicăm“, a adăugat Nora.

nora niculescu cuibul berzelor foto arhiva personala

Recent, „Cuibul Berzelor“ a dezvoltat şi o aplicaţie care le permite mămicilor să socializeze. Astfel, dacă de exemplu două femei care au această aplicaţie se intersectează la un mall sau la un supermarket ‒ sau oriunde ‒ aplicaţia le anunţă acest lucru, iar ele pot să socializeze şi să schimbe impresii sau chiar să lege prietenii.

„Am creat şi o aplicaţie pentru ca bărzuţele să se găsească mai uşor prin oraş şi intenţia este să extindem această aplicaţie întâi la nivel de Cluj şi apoi la nivel naţional“, a încheiat Nora.

Dacă mi-ar fi spus cineva acum 9 ani că va avea o asemenea evoluţie «Cuibul Berzelor», m-aş fi distrat bine probabil, fără să cred că ar putea chiar să fie posibil. Şi asta mi se pare atât de frumos la cuib ‒ că a crescut organic, exact ca un copil care a crescut cu dragoste, autenticitate şi încredere.  
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite