Cu ce rămânem după referendumul din toamna asta. „Se întâmplă în toate societăţile şi mai dezvoltate, şi mai avansate democratic decât a noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic George Jiglău, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi de Comunicare din cadrul UBB şi cercetător în cadrul Centrului pentru Studierea Democraţiei, a explicat pentru „Adevărul“ că referendumul din această toamnă a arătat cât de maturi suntem când vine vorba de astfel de subiecte delicate.

„Asfel de discuţii vor mai apărea. Asta se întâmplă în toate societăţile şi mai dezvoltate şi mai avansate democratic decât a noastră“, afirmă George Jiglău, analist politic şi cercetător în cadrul Centrului pentru Studierea Democraţiei în cadrul UBB.

În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat la referendum şi în zilele de dinainte şi de după nu e ceva „nou“. „Poate că a fost mai multă tensiune decât în alte dăţi“, adaugă el. Subliniază că mereu, în contexte electorale, apar tensiuni, iar situaţii precum un referendum sau turul al doilea la prezidenţiale – unde sunt doar două opţiuni - o asemenea competiţie, prin natura ei, divide societatea.

Exemple din Europa

Situaţii similare în care o societate se împarte în două în funcţie de opiniile politice şi credinţe s-au observat şi în state europene precum Irlanda sau Marea Britanie. Jiglău susţine că referendumul pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, desfăşurat recent în Irlanda, a împărţit societatea în două, deşi a trecut, nu cu mult. Un caz similar de divizare a unei naţiuni a fost referendumul pentru Brexit.

„Cred că e normal. România nu e cu nimic nici mai bună, nici mai rea din punctul ăsta de vedere decât o altă societate modernă“, apreciază analistul politic clujean.

Potrivit acestuia, referendumul din această toamnă a scos pe agenda publică o temă foarte sensibilă legată, iar dezbaterile pro sau contra pot să devină mai radicale sau mai puţin radicel în fucnţie de maturitatea respectivei naţiuni.

„Biserica  a avut un cuvânt mai greu de spus. A fost un subiect ce a avut o ancoră în zona de valori puternică. M-aş fi mirat ca biserica, toate bisericile, nu doar cea ortodoxă, să nu se implice. La fel s-a petrecut în ţările unde au avut loc referendumuri pe subiecte asemănătoare, nu doar Irlanda. Şi în Slovenia“, explică Jiglău.

Mai crede că poza aceea cu liderii locali ai PSD în biserică şi cu masa întinsă, cu spatele la altar, „a fost emblematică pentru ce s-a întâmplat în timpul campaniei“, dar că nu a cântărit mult în a-i convinge sau nu pe oameni să voteze.

Tema referendumului din toamnă va mai ieşi la iveală în discuţii publice. „În niciun caz nu s-a rezolvat problema prin votul la referedum. Nu e ca şi cum 20% sunt conservatori, restul de 80% sunt deschişi la minte şi progresişţi. Nicio tabără n-a câştigat neapărat. A fost un episod care a scos la iveală felul în care suntem noi capabili să rumegăm teme de genul ăsta“, apreciază analistul.

Despre referendum crede că a picat pentru că „a fost comunicat prost“, „au fost multe lucruri care s-au suprapus“, a fost „o companie de ambele părţi în care lumea nu mai ştia dacă e vorba de ce înseamnă familie, căsătorie, normalitate, dacă e vorba despre PSD, despre Dragnea, fraudă la vot sau dacă e, într-adevăr, despre ce scrie pe buletinul la vot“, e de părere Jiglău.
Susţine că multă lume n-a votat pentru că au fost copleşiţi şi nu au vrut să aibă de a face cu un proces „atât de confuz“.

Reacţiile extreme ale unor preoţi

Având în vedere declaraţiile făcute în spaţiul public de unii prelaţi ortodocşi, analistul clujean opinează că „unii preoţi au luat-o un pic prea personal“:

„Din zona bisericii au fost voci – mă refer la părintele Nicula care aproape că îi certa pe cei care nu au votat sau pe cei ce au încurajat ca lumea să nu meargă la vot, că ”noi creştinii am devenit minoritari în ţara asta şi de acum o să începem să ne cerem drepturile” - suna aproape războinic mesajul. Nu de-asta asta a fost vorba, de cât de creştină sau conservatoare este ţara asta. Cred că mulţi oameni creştini şi religioşi nu s-au dus la vot pentru că credeau că nu e ok ce se întâmplă“.

Mai crede că dacă, pe acelaşi subiect, decizia ar avea o instituţie gen Curtea Constituţională sau Parlament - cum a fost cazul în alte ţări - „s-ar putea ca discuţia să fie fix în aceeaşi notă. Nu ştiu dacă data viitoare o să fim mai maturi să-l discutăm altfel“.  

Mai puteţi citi:

Ce replică dă preasfinţitul Vincenţiu în scandalul legat de sfinţirea bisericii unde enoriaşilor li s-a interzis să intre în altar

Un preot, reacţie pe Facebook după eşecul Referendumului: „Este momentul de a face uzanţă de afurisire, anatemă şi excomunicare“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite