Sângele de la Cluj, în concurenţă cu cel de la Edinburgh! Care formulă este mai bună şi ce noutăţi au englezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh au reuşit să creeze celule roşii de sânge adecvate pentru transfuzia la oameni, anunţă cotidianul britanic The Telegraph. Cu toate acestea, proiectul este în lucru de ani buni şi va mai dura cel puţin doi ani până la testarea pe oameni. Noutatea proiectului, aflat la concurenţă cu cel realizat la Cluj, este că englezii au primit o finanţare de 5 milioane de lire sterline.

Sângele artificial conceput de britanici este realizat din celule stem. Marc Turner, coordonatorul proiectului de 5 milioane de lire sterline, finanţat de „Wellcome Trust”, a declarat pentru The Telegraph că echipa lui a realizat celule roşii care pot fi folosite la transfuzii de sânge. Cercetătorii au creat condiţii biochimice similare cu cele din corpul uman astfel încât celulele stem s-au transformat în celule roşii ale unei grupe rare de sânge – 0. „Chiar daca au avut loc cercetari asemanatoare şi în alte parţi ale lumii, este pentru prima dată când cineva a creat sânge  la standardele adecvate de calitate şi de siguranţă pentru transfuzia într-o fiinţă umana” a spus Marc Turner de la Universitatea din Edinburgh. Perioada de testare a sângelui artificial se va termina la finalul lui 2016, începutul lui 2017. După aceea se va folosi la tratamentul a trei pacienţi care au o boală rară de sânge. Condiţiile de laborator ale profesorului Turner, nu pot fi , totuşi, replicate la scară industrială, scriu ziariştii de la The Telegraph. 

Noutatea englezilor, finanţarea de 5 milioane de lire

„Se lucrează de mult timp la ideea de a face sânge din celule stem şi e calea de dorit, pentru că nu e un sânge artificial, ci este foarte aproape de sângele real, celulele folosite fiind vii. De aici vine şi limitarea cercetătorilor, anume aceea că nu se poate produce în cantinăţi mari. Aceasta este o diferenţă importante între cele două proiectele de cercetare, având în vedere că obiectivul nostru este să putem produce pe scară largă sânge artificial. O altă diferenţă este că sângele conceput la Cluj are ca scop tranfuziile în cazuri de urgenţă, cum ar fi accidentele, şi  asigură transportul de oxigen la organele vitale în perioada critică. Proiectul lor oferă o speranţă şi pentru cei care au boli cronice de sânge, cum ar fi talasemia, întrucât sângele lor este foarte apropiat de cel real şi va fi asimilat de organism ca atare. Din acest punct de vedere e dorit ca dânşii să reuşească”, a susţinut cercetătorul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu.
Acesta a mai arătat că din comunicatul trimis de Universitatea din Edinburgh rezultă că cercetătorii britanici nu au testat încă pe oameni sângele artificial, ci intenţionează s-o facă. „Proiectul lor nu schimbă cu nimic datele proiectului nostru. Mă bucur că se face proiectul din Edinburgh şi sper să reuşească”, a concluzionat Silaghi-Dumitrescu. El a arătat că din comunicatul Universităţii Edinburgh, cea mai importantă noutate este obţinerea finanţării de 5 milioane de lire sterline. 

Sânge din Cluj, testat pe oameni 

O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj a reuşit cu succes să testeze pe animale o soluţie de sânge artificial unică în lume. Proiectul datează din 2007 şi pentru finalizarea lui ar mai fi nevoie de circa doi ani, a susţinut coordonatorul lucrărilor, conferenţiarul Radu Silaghi-Dumitrescu. 

Acum ne aflăm în faza preliminară de testare pe animale, iar primele rezultate sunt pozitive. Finalizarea acestor teste pe animale va mai durca circa 1-2 ani. Apoi, proiectul va trebui continuat cu testarea pe subiecţi umani, care este partea cea mai grea. Numai dacă vom fi 100% siguri că produsul este sigur vom trece la implicarea subiecţilor umani. Din ce au încercat alte companii, ştim că există riscul de moarte a pacientului. Din acest punct de vedere nu ne grăbim. Această fază ar putea dura încă 2-3 ani. Apoi, ultima fază ar fi construirea unei fabrici în care să se realizeze la scară mare un astfel de produs“, a precizat Dumitrescu. 

El a explicat unicitatea proiectului de la Cluj: „La nivel mondial, dezideratul există de câţiva zeci de ani. Oamenii au încercat să facă lucruri similare cu substanţe extrase din sânge animal. Asta se practica în SUA şi alte părţi ale lumii. Au existat mai multe companii care au încercat, chiar cu ajutorul armatei SUA, însă majoritatea au dat faliment din cauză că testele clinice nu au dat rezultatele scontate“. 

Citeşte şi:

EXCLUSIV „Sângele artificial”, proiectul de Nobel al cercetătorilor clujeni, pus sub semnul întrebării de şeful Autorităţii Naţionale pentru Cercetare

„Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

Sângele artificial creat la Cluj, pe masa lui Barrosso. Traian Băsescu: „Voi solicita finanţare europeană pentru proiectul Cluj Innovation City“

Cum a ratat un român premiul Nobel? Povestea lui Gheorghe Benga

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite