Competiţie de drone în primul parc tehnologic din România. În ce constă ineditul eveniment

Competiţie de drone în primul parc tehnologic din România. În ce constă ineditul eveniment

Dronă  FOTO Getty Image

Clujul găzduieşte, pentru prima dată, o competiţie de multirotoare (drone) în zilele de 26 şi 27 august la Liberty Tehnologic Park, primul parc tehnologic din ţară. Liberty Multirotor Racing 2017 este organizat de Asociaţia Română de Aeromodelism.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Română de Aeromodelism organizează, pentru prima dată la Cluj, competiţia „Liberty Multirotor Racing 2017”. Evenimentul e organizat în parteneriat cu Liberty Tehnologic Park. Acolo, circa 16 piloţi de aeromodele se vor întrece sâmbătă, 26 august, între orele 12.00 şi 19.00, respectiv duminică, 27 august, între orele 10.00 şi 17.00.

„Asociaţia Română de Aeromodelism organizează asemenea competiţii cu caracter deschis pentru a veni în sprijinul pasionaţilor de acest sport, pe care îl considerăm nobil. Vrem să promovăm în România aeromodelismul şi modelismul în general”, a declarat Babos Andras Sandor, preşedintele Asociaţiei Române de Aeromodelism.

Accesul publicului este gratuit.

 „Suntem mândri să găzduim prima competiţie de multirotoare de curse din Cluj-Napoca, mai ales că am descoperit că majoritatea rezidenţilor parcului nostru tehnologic sunt pasionaţi de inovaţie, noi tehnologii şi noi sporturi”, a declarat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj.

Potrivit organizatorilor, un multirotor de curse este un aeromodel cu patru motoare şi patru elice, iar pentru a fi competitiv în curse este construit cu accent pe agilitate şi manevrabilitate: 

Piloţii zboară multirotoarele pe diferite tipuri de piste, folosind o radiocomandă RC cu două joystick-uri şi ochelari FPV (first-person view), prin care văd în direct imaginea transmisă de camerele video de pe aparat. Aceste multirotoare sunt cunoscute de publicul larg şi sub denumirea de „dronă”. Potrivit terminologiei de specialitate, dronele sunt aparate utilitare – folosite în scop lucrativ, în domeniul militar etc. Atunci când sunt folosite în scop sportiv ori recreativ, sunt aeromodele.

Într-a astfel de cursă, participanţii stau unul lângă altul în cabine staţionare, cu radiocomanda RC în mână şi ochelarii FPV la ochi. 

Astfel de curse sunt ceva obişnuit în ţările vestice, dar o noutate în România. Primele competiţii din ţara noastră au avut loc în 2016 la Bucureşti, Braşov şi Salina Turda, iar în 2017 - Bucureşti şi Braşov. 

Afişul evenimentului

Mai puteţi citi: 

Oamenii urăsc dronele din cauza zgomotului pe care îl produc

 

citeste totul despre: