Chirurg din Cluj, despre rezidenţiat: „E singura testare serioasă! În facultate, dacă n-ai furat meserie, nimeni nu se oboseşte să îţi arate cum să faci o sutură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sală de operaţii FOTO Shutterstock
Sală de operaţii FOTO Shutterstock

Chirurgul Mihai Aşchilian din Cluj scrie pe blogul său că ar fi de acord cu desfiinţarea examenului de rezidenţat „doar dacă se schimbă tot ce înseamnă învăţământ medical în România“. El subliniază că e mare nevoie de examene serioase, de schimbări făcute cu cap şi „la cum arată învăţământul medical din ţară, rezidenţiatul e singura testare serioasă prin care ne putem asigura că viitorii noştri chirurgi nu sunt chiar din altă lume“.

„Examenul de admitere în Rezidenţiat este o chestiune depăşită“, declara în urmă cu o săptămână, la Târgu-Mureş, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), din cadrul Ministerului Sănătăţii, citat de Agerpres. Arafat mai afirma că rezidenţiatul ar trebui să fie un fel de interviu, cu evaluări la 6 luni, apoi la un an, aşa cum se face în state precum Germania, Ungaria.

Plecând de la declaraţiile sale, un medic chirurg din Cluj a făcut o postare pe blogul său prin care arată de ce examneul de rezidenţiat îşi are rostul în actualul sistem medical din România. Ca mesajul său să fie înţeles, doctorul Mihai Aşchilian a pus şi un video cu un test la care un spital din Japonia l-a aplicat tinerilor studenţi la Medicină care visau să devină chirurgi. La prima vedere, testul pare neobişnuit, dar are logica sa.

Testul îl puteţi urmări în video-ul de mai jos:
Medicul din Cluj scrie că rezidenţiatul e un examen greu, dar nu extrem de greu, că ar fi de acord cu înlocuirea lui dacă s-ar schimba întreg sistemul medical din România. Acesta mai spune că, momentan, rezidenţiatul e singurul examen serios care oferă o asigurare că „viitorii noştri chirurgi nu sunt chiar din altă lume“, dar că promovarea rezidenţiatului în chirurgie nu vine cu garanţia că tinerii aceia chiar au chemare să devină chirurgi. Mihai Aşchilian susţine că e „absurd“ ca un rezident în chirurgie să ajungă să pună mâna pe bisturiu abia la 27 de ani. Dar şi că „în facultate, dacă n-ai luptat pentru locul tău în sala de operaţii, dacă nu ai fost suficient de „şmecher” sau de „simpatic” încât să furi meserie, nimeni nu se oboseşte să îţi arate cum să faci o sutură“.

Întreaga postare a medicului chirurg din Cluj, de pe blogul său:

„Viitori absolvenţi de medicină aproape au sărbătorit revelionul în avans auzind declaraţiile venite săptămânile trecute dinspre Ministerul Sănătăţii, cum că examenul de rezidenţiat ar putea dispărea, pentru a nu ne mai pierde tinerele talente ce nu-l promovează. Se sugerează că, astăzi, suntem prea elitişti: ne dorim doar viitori doctori care au reuşit să treacă rezidenţiatul, în timp ce toate celelalte ţări abia aşteaptă să ni-i fure, chiar şi fără.

Rezidenţiatul e un examen greu, dar nu extrem de greu. Vreţi să ştiţi ce înseamnă o testare dificilă pentru un viitor chirurg? Faceţi-vă două minute şi urmăriţi filmuleţul de mai jos:

Da, chirurgii nu operează cu cărţi; dar în acest moment, la cum arată învăţământul medical în România, rezidenţiatul e singura testare serioasă prin care ne putem asigura că viitorii noştri chirurgi nu sunt chiar din altă lume. Nu oferă garanţia că tinerii care îl promovează au cu adevărat chemare şi abilităţi către acest domeniu, dar cel puţin arată că au ambiţia de a învăţa.

Sunt de acord să desfiinţăm rezidenţiatul doar dacă se schimbă tot ce înseamnă învăţământ medical în România. Da, e absurd să ai un rezident în chirurgie care abia la 27 de ani ajunge să pună mâna pe bisturiu. În facultate, dacă n-ai luptat pentru locul tău în sala de operaţii, dacă nu ai fost suficient de «şmecher» sau de «simpatic» încât să furi meserie, nimeni nu se oboseşte să îţi arate cum să faci o sutură.

Aşa ajung în rezidenţiat de chirurgie tineri care nu sunt în stare să decupeze exact o steluţă pentru bradul de Crăciun. Dar pentru că şi-au câştigat locul prin concurs, nimeni nu îi mai mişcă de acolo, chiar dacă unii nu au nicio aplecare naturală spre asta. Cu două mâini stângi poţi fi un excelent oftalmolog, dar niciodată chirurg.

Aşa ca hai să nu chinuim vreme de 8 ani tineri cu potenţial; mai bine le dăm încă din primul an de facultate un test: fă un origami, taie-mi drept un cărăbuş. Nu merge? Ce-ar fi să te gândeşti ce specializare ţi s-ar potrivi cu adevărat? Iar noi te ajutăm, nu te mai chinuim cu rezidenţiatul, iar tu vei fi cel mai bun dermatolog din lume.

Vreţi revoluţii? Faceţi-le cu cap, dragi decidenţi, altfel rămânem în epoca « declaraţiilor populare»“.

 

Mai puteţi citi:

Faţa neştiută a chirurgiei estetice. Medic: „În loc să motiveze pacientul să se recupereze, familia încearcă să-l împace: «cine te iubeşte, te iubeşte şi aşa»“ 

Puţină lume ştie că ”sora geamănă” şi mai puţin cunoscută a chirurgiei plastice este chirurgia reparatorie. Medicul clujean Mihai Aşchilian, care face şi operaţii de chirurgie recuperatorie, spune că lumea nu ar trebui să renunţe să lupte şi să nu se lase descurajată de ceea ce îi oferă, la o primă vedere, sistemul medical românesc.

Ce cred bărbaţii că-şi doresc femeile. Chirurg estetician: „Vor să fie în prim plan şi nu vorbim doar de atenţia celor din jur, ci şi de cum se raportează la ele“  

Mihai Aşchilian, un chirurg estetician în Cluj-Napoca, crede că reprezentantele sexului frumos ar trebuie să aibă prioritate zilnic, dar că „e o utopie pe care nici ele nu o mai visează“. Medicul consideră că e greu să fii femeie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite