Ce se întâmplă cu oamenii care fumează încă din adolescenţă. Lista bolilor la care sunt expuşi cel mai frecvent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Tot mai mulţi adolescenţi devin dependenţi de ţigări, relevă studiile din ultimii ani, iar situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât mulţi dintre ei riscă să se îmbolnăvească.

Cercetătările au mai arătat că adolescenşii care încep de timpuriu să fumeze vor continua să facă acest lucru şi mai târziu, ca adulţi. De altfel, mulţi dintre fumătorii înrăiţi au pus ţigara în gură încă înainte de a avea 18 ani.

Aici intră de o categorie de fumători care este cea mai expusă îmbolnăvirilor de cancer. Iar cel mai des întâlnit în aceste cazuri este cancerul pulmonar, care are o rată de mortalitate foarte ridiccată. 

Afectează grav şi creierul

Cercetătorii Universităţii California din Los Angeles au făcut o serie de descoperiri surprinzătoare legate de adolescenţii care fumează. Astfel, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista  Neuropsychopharmacology, tinerii care fumează de la vârste fragede vor avea mai puţină materie cenuşie într-o arie cerebrală asociată cu luarea deciziilor. Iar acest lucru se răsfrânge ulterior şi asupra faptului că cei mai mulţi dintre ei vor avea dificultăţi mari în a abandona fumatul. Acest lucru ar explica în mare măsură de ce cei care fumează din copilărie se lasă mai greu sau le este chiar imposibil să se lase de fumat.

Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie după ce au scanat creierele a 42 de persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani. Dacă unii dintre aceştia nu fumaseră niciodată, alţii fumau în medie 6 sau 7 ţigări pe zi, iar în unele cazuri chiar mai multe. 

Cu cât tinerii care au participat la studiu fumaseră mai mult, cu atât mai subţire era porţiunea din emisfera dreaptă a creierului, numită cortexul insular. Această arie este asociată, spun cercetătorii, cu luarea deciziilor şi cu sentimentul de încredere. Totodată, cortexul insular este într-o mare măsură responsabil şi cu intuiţia. 

De ce sunt mai expuşi adolescenţii 

În ce priveşte cancerul de plămâni, specialiştii au găsit o explicaţie pentru faptul că adolescenţii care fumează sunt cei mai expuşi acestui tip de cancer. Medicii spun că plămânii adolescenţilor nu sunt complet dezvoltaţi şi că acesta este şi motivul pentru care tutunul este mult mai dăunător în adolescenţă. 

Însă nu numai cancerul de plămâni face ravagii printre tinerii fumători. Cancerul la sân este din ce în ce mai des întâlnit, iar cercetătorii au făcut o legătură între această boală şi fumat. Altfel spus, tinerele care încep să fumeze în primii cinci ani de la primul ciclu menstrual au riscuri duble de a face cancer mamar înainte de menopauza, confirmă medicii. 

Însă riscurile la care se expun fumătorii sunt chiar mai mari de atât. Asta pentru că, lucru demonstrat, fumatul agravează afecţiunile de care unii dintre tineri suferă deja, precum tensiunea arterială, astmul sau diabetul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite