„Campionatul mondial“ al lucrărilor de cercetare ştiinţifică pentru liceeni are loc la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conferinţa Internaţionala a Tinerilor Cercetători, ICYS (International Conference of Young Scientists), considerată  cea mai importantă şi de anvergură manifestare ştiinţifică  pentru liceeni pe plan mondial, va avea loc anul acesta la Cluj, în perioada 16-22 aprilie. Evenimentul are loc pentru prima dată  în România şi aduce la Cluj, 228 de participanţi (elevi, profesori, observatori, juriu) din 26 ţări.

Un număr de 152 de elevi pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie îşi vor prezenta, pe parcursul conferinţei, proiecte de cercetare extracurriculare în faţa unui juriu internaţional, compus din profesori universitari şi cercetători, oameni de ştiinţă ai unor unor instituţii prestigioase din lume. Proiectele se înscriu în cinci categorii de concurs: inginerie (fizică aplicată şi teoretică), matematică, informatică, ştiinţele mediului (ecologie) şi ştiinţele vieţii (biologie), la care se adaugă şi o sesiune de prezentare de postere. Un element inovator al evenimentului constă în faptul că e organizat în mare parte de către tineri voluntari, elevi, studenţi, foşti participanţi. Programul saptamânii include vizite la diverse obiective istorice şi culturale din apropierea Clujului, seara culturală, tururi ghidate prin Cluj, toate acestea fiind posibile doar cu ajutorul numărului mare de tineri voluntari implicaţi în organizare.

Campionatul mondial al lucrărilor de cercetare ştiinţifică pentru liceeni

ICYS este considerată, în mod neoficial, ca fiind campionatul mondial al lucrărilor de cercetare ştiinţifică pentru tineri liceeni, aceasta competiţie având o importanţă majoră în dezvoltarea competenţelor tinerilor cercetători în ceea ce priveşte abordarea şi tratarea unei tematici ştiinţifice, redactarea şi prezentarea unui proiect de cercetare într-un mediu academic. Marea majoritate a participanţilor continuă să elaboreze tema abordată iniţial pentru conferinţă pe parcursul a mai multor ediţii aducând elemente inovatoare importante în domeniul studiat, şi continuă această temă în momentul în care ajung studenţi la diverse universităţi de prestigiu. România s-a numărat printre cele cinci ţări participante încă de la prima ediţie a conferinţei (Visegrad, Ungaria 1994) şi a luat numeroase distincţii şi medalii de-a lungul celor 22 ediţii derulate până în prezent. Anul acesta România este reprezentată de 27 de elevi, unii dintre aceştia fiind premianţi ai ediţiilor anterioare.

UBB partener cu Ministerul Educaţiei

În fiecare an Comitetul Internaţional de Conducere a ICYS organizează evenimentul în parteneriat cu o instituţie din ţara gazdă. Astfel, anul acesta, evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj- Napoca şi cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Stiinţifice prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Totodată ICYS este membru al Federaţiei Mondiale pentru Concursuri în Fizică, competiţia fiind inclusă şi în Calendarul M.E.C.S. al Olimpiadelor şi Concursurilor Şcolare 2015/2016.

Partenerul principal al evenimentului este BCR. Printre parteneri se numără Sykes, Syonic, Farmec, Ducfarm, Azimut, Transilvania College şi mulţi alţii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite