Camera cu „vedere spre lac“ din Saint Moritz care l-a costat postul pe un judecător clujean: cum a încercat magistratul să-şi mintă colegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Gabriel Năsui a fost trimis în judecată de procurorii DNA  pentru luare de mită şi fals în înscrisuri. El a încercat să-i dezinformeze pe procurori în legătură cu vacanţa de 3.700 de euro ce i-a fost plătită de un om de afaceri.

Judecătorul de la Curtea de Apel Cluj Gabriel Adrian Năsui a fost trimis în judecată la începutul săptămânii trecute de procurorii DNA pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii arată în rechizitoriu că acesta a primit, în 2009, suma de 3.740 de euro de la un om de afaceri clujean, Cristian Baboş, ca să dea o sentinţă favorabilă într-un litigiu în care era parte.

Practic, magistratului i-a fost achitată o vacanţă „all inclusive“ la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din staţiunea elveţiană Saint Moritz. La aproximativ două luni după vacanţă a venit şi sentinţa  judecătorului Gabriel Năsui, prin care „sponsorul“ sejurului a primit despăgubiri de aproape 750.000 de euro.

Năsui şi Baboş au declarat la DNA că „problema venirii în excursie a familiei Năsui s-a pus doar în cursul lunii decembrie 2008, după ce familia (...) a anunţat că nu mai vine“. Procurorii au demontant simplu minciuna: administraţia hotelului a precizat că rezervarea s-a făcut de la început, din septembrie adică, pe numele Năsui.

image

Cameră cu vedere spre lac a Hotelului Kulm din Saint Moritz. FOTO: Arhiva hotelului

Dovada judecătorului


În faţa Inspecţiei Judiciare, Năsui a susţinut că „sponsorul” vacanţei în Elveţia ,, este o simplă cunoştinţă... iar întâlnirile cu acesta au fost întâmplătoare, urmare a insistenţei unei cunoştinţe comune”. Judecătorul a mai precizat:,,deşi fotografiile (n.n. fotografiile publicate în presă ce îi înfăţişau pe cei doiinculpaţi în piscina Hotelului Klum) pot crea o puternică aparenţă de apropiere, ele radiografiază un moment şi nu duc la concluzia unei legăturiapropiate de durată”.

Judecătorul a reuşit să-şi adauge la acuzaţia de luare de mită şi pe cea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală un înscris intitulat „Dovadă“. „În acesta se menţionează că inculpatul «a achitat» la data de 19 decembrie 2008 suma de 3.740 euro inculpatului Baboş Cristian Ioan «sumă ce reprezintă contravaloarea serviciilor de cazare, masă şi skipass pentru două persoane»“, se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că din nou judecătorul a minţit, arătând că există probe care relevă „faptul că «dovada» a fost întocmită în fals, în perioada 30.05.2013-03.06.2013, după ce inculpaţii au fost citaţi la organele de urmărire penală“. Procurorii DNA mai arată că problele de la dosar arată că prietenia dintre cei doi inculpaţi era de notorietate în mediul local, astfel că „nu este credibil, pentru orice observator independent, că, în contextul relaţiei de prietenie dintre cei doi inculpaţi, aceştia ar fi procedat în mod obişnuit la întocmirea unui asemenea înscris cu scopul de a face dovada plăţii unei sume relativ mici de bani pentru rezervarea unei excursii în care urmau să meargă împreună”.

Vedere spre lac

Sejurul pentru două persoane, Gabriel Năsui şi soţia acestuia, s-a derulat în perioada 14-21 ianurie 2009, la hotelul de 5 stele Klum din Stain Moritz. „Valoarea pachetului de vacanţă pentru 7 nopţi (o cameră dublă cu orientare spre lac partea de sud, plus mic dejun şi cină, acces la internet de mare viteză, plată servicii, taxe locale şi TVA, precum şi abonament la schi pe 6 zile pentru zonă şi autobuz gratuit) la hotelul Klum din Saint Moritz a costat în total suma de 5.780 de franci elveţieni (echivalentul sumei de 3.740 euro)“, se arată în rechizitoriu.

Tratat ca o celebritate

Preţul pentru o cameră cu vedere spre lac la hotelul respectiv începe la 637 de euro şi ajunge la 913 euro cu mic dejun inclus. Pe siteul hotelului se arată: „veţi fi tratat ca o celebritate cu serviciile de talie internaţională de la Kulm Hotel St. Moritz. The Kulm Hotel St Moritz este un hotel de lux, cu o istorie aparte: când Johannes Badrutt l-a fondat în 1856 a pus şi bazele turismului de iarnă. (...) Hotelul Kulm a practicat întotdeauna arta bucătăriei gourmet rafinate şi are 5 restaurante cu diverse oferte culinare, care variază de la specialităţi locale pregătite cu grijă, la preparate internaţionale haute cuisine. Complet renovat, Kulm Spa St. Moritz are 2000 m², o piscină mare, cadă cu hidromasaj, piscină pentru copii, piscină în aer liber, traseu Kneipp, grotă de sare, baie de aburi, saună şi centru de fitness cu cele mai noi echipamente. Hotelul are propriul teren de golf cu 9 găuri, cu driving range, putting green şi academie de golf cu profesionişti. Sunt disponibile şi 3 terenuri de tenis. În timpul iernii, oaspeţii pot profita de patinoarul şi pista de curling ale hotelului, precum şi de celebra pistă de bob Cresta Run”.

Hotărâre de peste 700.000 de euro

Sponsorul excursiei, omul de afaceri Cristian Baboş, nu a rămas în pagubă. Datorită hotărârii date de Năsui, în timp ce acesta activa la Judecătoria Cluj, omul de afaceri a câştigat daune de 746.232 de euro într-un litigiu. Baboş trebuia să mai plătească 94.000 de euro unui om de afaceri din Zalău în urma achiziţionării unei fabrici de sucuri naturale. În 2008, împotriva lui Baboş a fost emis un ordin de executare silită pentru suma datorată. Clujeanul a solicitat compensarea celor 94.000 de dolari cu o altă datorie, în baza unei hotărâri a Judecătoriei Baia Mare.

Executorii au trecut la executarea unui teren de-al lui Baboş, motivând că hotărârea judecătorească invocată nu era definitivă. Boloş a solicitat daune de 746.232 de euro,  motivând că nu a putut vinde terenul din cauza somaţiilor executorilor care au fost înscrise în cartea funciară. Omul de afaceri clujean a obţinut o hotărâre favorabilă doar din partea lui Năsui, întrucât instanţa superioară a decis casarea hotărârii şi, în final, dauna de 746.232 de euro a fost respinsă.
 

image

Statuile din planul îndepărtat sunt aceleaşi cu cele din fotografia în care apare judecătorul Năsui, cu soţia şi omul de afaceri Cristian Baboş. FOTO: Arhiva hotelului

Dosar pornit din presă

În martie 2012, după apariţia în  „Evenimentul Zilei“ a fotografiilor cu judecătorul Năsui şi omul de afaceri Baboş în jacuzzi-ul hotelului Klum din Saint Moritz, Inspecţia Judiciară a demarat o anchetă. Consiliul Superior al magistraturii a decis în 2013 „excluderea din magistratură“, însă Înalta Curte a admis recursul lui Năsui, înlocuind sancţiunea iniţială cu cea a mutării disciplinare pe o perioadă de 6 luni. După ce judecătorul a fost trimis în judecată, Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, săptămâna trecută, suspendarea lui din funcţie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite