BREXIT Analist politic, despre votul britanicilor: „Cameron a făcut un calcul politic dezastruos. E un precedent periculos pentru UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BREXIT Alegeri în Marea Britanie pentru ieşirea ţării din UE FOTO Guliver/Getty Images
BREXIT Alegeri în Marea Britanie pentru ieşirea ţării din UE FOTO Guliver/Getty Images

Analistul politic George Jiglău, cadru didatic la UBB Cluj, spune că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană e un moment nemaiîntâlnit pentru care nu există proceduri, dar şi că e un precedent periculos pentru care fostul premier al Angliei, David Cameron, se face responsabil.

„Nu cred că ştie nimeni deocamdată ce se va întâmpla în continuare. E clar un moment fără precedent. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca o ţară să iasă din Uniune, aşa că nu există proceduri pentru asta. Tratatele europene prevăd doar că o ţară poate să iasă, dar atât, ce urmează după e ceva ce nu e foarte clar în momentul ăsta“, explică analistul politic George Jiglău, cadru didactic la UBB Cluj.

Va ieşi Marea Britanie cu totul? Şi din organizaţiile UE? Până când Anglia nu va avea un nou premier, ales în urma alegerilor anticipate, e greu de spus – consideră analistului – ce vor vrea britanicii în continuare. Jiglău subliniază că UE nu înseamnă doar organizaţii din care intri şi ieşi „ca şi cum ţi-ai da demisia aşa când vrei“, ci o grămadă de parteneriate şi alianţe pe mai multe nivele - inclusiv piaţa comună (acordul european de liber schimb).

„Nu e clar dacă Anglia vrea să rămână. Dacă vrea, nu se ştie dacă UE va fi de acord. E posibil ca de la nivelul Comisiei Europene să vină o reacţie de puternică respingere ca Marea Britanie să mai facă parte din piaţa comună, mai ales dacă ajung la putere cei care au coordonat acum mişcarea pro-ieşire din UE. Donald Tusk a spus zilele trecute că e foarte clar: «out» – «afară», în traducere - înseamnă «out», nu cu jumătăţi de măsură. Asta înseamnă că Marea Britanie s-ar putea să iasă cu totul din ceea ce înseamnă structuri legat de UE“, explică analistul.

Iar abia la acest aspect apare povestea cu permisele de muncă care îi interesează în mod special pe români. Jiglău se aşteaptă la o reîntoarcere la ce era înainte de liberalizarea pieţei muncii în Anglia. „E foarte multă incertitudine. E un moment trist pentru UE“, subliniază clujeanul. Acesta crede că românii care mai au gânduri de plecare la muncă în Anglia vor fi mai atenţi şi că nu crede că numărul acesta este covârşitor întrucât destinaţiile lor „preferate“ sunt Spania şi Italia.

Precedent periculos pentru UE

George Jiglău mai afirmă că voturi asemănătoare, dar nu pe aceeaşi temă, cu cel al britanicilor au mai fost în trecut. Exemplifică prin francezii şi olandezii care au respins prin vot Tratatul de la Lisabona tot prin vot, respectiv prin irlandezii şi Tratatul de la Nisa.

„Cameron a făcut un calcul politic dezastruos în 2013, când a anunţat că va cere referendum după următoarele alegeri, cele de anul trecut. A jucat o carte foarte periculoasă. A sperat că poate aduce aproape de el acea parte a Partidului Conservator care e eurosceptică. (...) Pe termen scurt a ieşit, dar a avut consecinţe dezastruoase greu de anticipat pentru Marea Britanie. (...) E multă panică tocmai din cauza incertitudinii, inclusiv pentru UE. Acest vot dă apă la moară acelor voci puternic eurosceptice din UE - care e clar că pot câştiga capital electoral şi pot să exploateze acest sentiment de insatisfacţie legat de unele chestiuni privind UE în societăţile europene. (...) Şi în alte state din estul şi vestul Europei s-ar putea repeta asta. E un precedent periculos. Şi în primul rând e vina lui Cameron că s-a ajuns aici“, precizează analistul.

În opinia sa, liderii politici pro-europeni ar fi trebuit să explice mai bine electoratului mai bine – şi nu doar acuma, în ultima lună când s-a ajuns la referendum -, ci constant care sunt avantajele existenţei Uniunii, de ce a fost ea înfiinţată şi cu ce ajută.

Jiglău nu neagă că acest vot ar putea fărâmiţa în viitorul apropiat Regatul Unit. Scoţienii îşi doresc foarte mult să rămână în UE:

„Cred că se va vota pentru ieşirea Scoţiei din Marea Britanie şi se va începe un soi de negociere rapidă cu UE. Consecinţele ar putea fi mai grave pentru Anglia. Nu ştim sigur dacă se va întâmpla asta“.

Ce să înţeleagă românii din ieşirea Angliei din UE

Jiglău consideră că ar trebui să fim atenţi şi să ne îngrijoreze ce se întâmplă pentru că inclusiv la nivel de securitate Marea Britanie e un partener al României.

„Era mai bine pentru România ca Marea Britanie să rămână în UE. Şi pentru noi e aceeaşi incertitudine. Nu ştim cum o să ne afecteze. Şi în societatea românească sunt destule astfel de sentimente, eurosceptice. Să ne bucurăm că, totuşi, partidele mari din România, liderii politici de la noi, aşa cum sunt ei, nu caută să capitalizeze electoratul pe partea euroscepticismului. Aceasta pentru mine e un semn bun“, apreciază analistul politic din Cluj.

Mai puteţi citi:

BREXIT Istoric român, cetăţean britanic: „E foarte posibil ca 24 iunie 2016 să intre în istorie ca ziua în care a început dezmembrarea UE şi a Regatului Unit“

Marius Turda, un istoric român ce predă la universităţile Oxford şi Oxford Brookes, a fost martorul pe viu al referendumului ce a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană. Fiind şi cetăţean englez, a votat ca Anglia să rămână în Uniune. El povesteşte într-un interviu pentru „Adevărul“ care a fost atmosfera de dinaintea votului şi ce înseamnă aceasta pentru viitorul Regatului Unit.

VIDEO Brexit la Bruxelles. „NU!“, răspunsul dat de Preşedintele Comisiei Europene unei jurnaliste britanice care a stârnit aplauzele a zeci de ziarişti

"Nu" - acesta este răspunsul care a provocat aplauzele zecilor de jurnalişti prezenţi la conferinţa de presă a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Preşedintele a răspuns astfel unei jurnaliste britanice care l-a întrebat dacă rezultatul referendumului din Marea Britanie este începutul sfârşitului Uniunii Europene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite