Bebeluş traumatizat pentru că asistenta nu i-a găsit vena. Tatăl: „Ştiu florari care se poartă mai frumos cu florile lor“. Cât costă aparatul care uşurează procedura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Mosoia este revoltat de modul în care medicii s-au purtat cu familia sa. FOTO: Facebook/George Mosoia
George Mosoia este revoltat de modul în care medicii s-au purtat cu familia sa. FOTO: Facebook/George Mosoia

Recoltarea de sânge la un copil de trei săptămâni a fost transformată într-o experienţă traumatizantă pentru familia Mosoia, din Cluj. Părinţii îi acuză pe medicii de la UPU Pediatrie 1 că nu au lăsat-o pe mamă să asiste la recoltare, care a durat 30 de minute, iar copilaşul a ajuns acasă plin de vânătăi şi înţepături. Spitalul nu este dotat cu un iluminator de vene, care ar putea să-i scape de multă suferinţă pe bebeluşi.

Medicii şi asistentele de la UPU Pediatrie 1 Cluj-Napoca sunt acuzaţi de o familie de modul în care s-ar fi purtat cu o mamă şi copilaşul ei de 3 săptămâni, care au ajuns la Urgenţe aproape de miezul nopţii. Copilul avea febră mare şi a fost nevoie de recoltarea de sânge pentru analize.

Camelia Mosoia, mama copilaşului, spune că circa o jumătate de oră, timp în care cadrele medicale au încercat să-i pună o branulă micuţului, ea nu a avut voie să stea lângă acesta pe motiv că „l-ar fi distras”. Mama mai acuză duritatea cu care s-au comportat cadrele medicale cu copilaşul, care a ajuns acasă plin de vânătăi pe mâini. „Iniţial vroiam să vă trimit să operaţi la cartofi... dar credeti-mă dragi medici de la UPU Pedi... ştiu florari care se poartă mai frumos cu florile lor, agricultori care respecta fiecare plantă ce o au în grijă şi nu mai zic de medici veterinari care trăiesc actul medical. Mie mi-ar fi ruşine în locul vostru”, a postat tatăl copilului pe Facebook.

cluj bebe mosoia urgente. foto goerge mosoia/facebook

Copilul a ajuns acasă cu vânătăi şi înţepături. FOTO: Facebook/George Mosoia

Ce spun reprezentanţii spitalului 

Purtătorul de cuvânt al spitalului, directorul medical Călin Lazăr, a explicat că de copil s-a ocupat cea mai bună asistentă: „La copilaşii de această vârstă venele sunt foarte greu de găsit. Într-adevăr poate dura o jumătate de oră operaţia şi e posibil să fi fost făcute mai multe înţepături pentru că e foarte greu să găseşti venele.”

Legat de faptul că nu au lăsat-o pe mamă să stea lângă copil, acesta spune că doamna era slăbită şi a fost invitată să se aşeze: „Doamna a născut de trei săptămâni şi  se putea observa că este foarte obosită. Ea a fost rugată să ia loc până se recoltează sânge. Nu i-a interzis nimeni să stea lângă copilaş. Nu puteau să-i interzică. Dacă sunt nemulţumiri, să facă plângere şi-i vom răspunde”. 

cluj bebe mosoia urgente. foto goerge mosoia/facebook

Copilul a ajuns acasă cu vânătăi şi înţepături. FOTO:Facebook/ George Mosoia

O investiţie infimă ar scăpa copilaşii de multă durere

În sisteme medicale mai avansate, cum ar fi de exemplu, în SUA, pentru recoltarea de sânge la bebeluşi se foloseşte un iluminator/detector de vene. Un astfel de aparat costă între 15 dolari şi câteva sute de dolari şi permite medicului să prindă mai repde venele. Nu de puţine ori părinţii s-au plâns că micuţii au fost înţepaţi de mai multe ori din cauză că la o vârstă fragedă venele sunt foarte greu de reperat, chiar şi de asistente cu experienţă. Dovadă este şi cazul familiei Mosoia, de care s-a ocupat, conform declaraţiilor directorului medical de la Pediatrie 1, una dintre cele mai bune asistente. 

image


Model de iluminator/detector de vene folosit în străinătate

În acest context, l-am întrebat pe purtătorul de cuvânt, Călin Lazăr, dacă există astfel de aparate la Pediatrie şi dacă sunt folosite. Acesta a răspuns că îşi aminteşte că au existat cândva la Urgenţă câteva astfel de aparate, dar nu se mai folosesc, deoarece nu ar fi fost performante. Lazăr a mai spus că va vorbi cu directorul spitalului pentru a vedea dacă se pot achiziţiona astfel de aparate.  

UPDATE 

Purtătorul de cuvânt de la Pediatrie I, Călin Lazăr, a revenit cu precizări: „Un astfel de iluminator de vene costă vreo 3.000 de euro. Una dintre asistentele noastre a lucrat cu aşa ceva în Anglia şi a spus că la sugarii mici (sugarul are până la 1 an-nr) nu prea merge. Spitalul nu are un asemenea aparat, pentru că nu a fost solicitat”.

  

Postarea clujeanului

Vă redăm mai jos postarea clujeanului indignat: 

„Aseara o parte din sufletul meu a ramas la UPU. Poate şi-l regăsesc şi cei care muncesc acolo. Ora 23. Bebe M. are febră, aşa că alergăm spre urgenţe. Ajungem aici, ne iau destul de repede fiind vorba de un copil atât de mic. Vrem să intrăm, ni se spune că are voie doar un aparţinător, pentru că e mic spaţiul. Înghiţim în sec, intru. Nu e chiar atât de mic spaţiul, dar trecem peste. Trei doamne mă întreabă toate aceleaşi lucruri, le răspund printre plânsetele copilului. Îmi spun să dezbrac copilul, îmi tremură mâinile aşa că aproape mă împinge spunându-mi că face ea. Mi se spune că trebuie prelevat sânge şi e nevoie de branulă. Eu trebuie să completez un document, timp în care ei fac acest lucru.
 

30 de minute in care 3 adulţi ţin un copil nemişcat, copil de 3 săptămâni lângă care mama nu poate sta pentru ca îl distrage.

Cred ca nimeni nu merge cu drag la Urgenţe. Nici măcar angajaţii... si asta e trist, pentru ca e jobul lor. Nici măcar ca părinte care mergi cu piticul de 3 săptămâni în miez de noapte nu e fain. Şi sigur nu e fain nici când medicii nu lasă mămica să stea lângă bebe când i se pune branula, pentru că... „îl distrage”. Serios?!?!?! Şi nu asta ar trebui să facă?? Nope. Se pare ca soluţia este sa-l tragă de mânuţe pâna îi provoacă vânătăi. Nu am sa mă pronunţ cu privire la profesionalismul celor ce au reuşit să pună în 30 de minute o branulă după muuuuulte încercări... încercări observate după multitudinea de înţepături.

A fost suficient să vedem reacţia medicilor şi asistenţilor de la pedi2. Dar s-au pronunţat alţii... am înţeles că sunt petiţii cu privire la „specialiştii” de la UPU pediatrie - fără rezultat se pare. Să mai spun că medicul de aseară s-a simţit deranjat când soţia a întrebat ce înseamnă termenii pe care îi transmitea asistentelor. Şi i-au trebuit câteva minute sa se adune şi sa-şi aducă aminte ca şi noi trebuie să ştim starea copilului.

Domnilor doctori, unde vă e empatia?

Iniţial vroiam să vă trimit să operaţi la cartofi... dar credeti-mă dragi medici de la UPU Pedi... ştiu florari care se poarta mai frumos cu florile lor, agricultori care respecta fiecare planta ce o au în grijă şi nu mai zic de medici veterinari care trăiesc actul medical. Mie mi-ar fi ruşine în locul vostru. Şi da, înţeleg că sunteţi puţini, ca sunteţi plătiţi rău... dar asta nu trebuie să schimbe calitatea prestaţiei voastre. Eu lucrez cam cu 150 de beneficiari din care plătesc cam 14... credeţi că le zâmbesc altfel? Sau sunt nepoliticos cu ei? Şi nu cred că e ceva deosebit. Cred ca asta e normalitatea. Eu am ales să fac asta. E drept... eu doar ţin lesa unui câine, nu am şcolile voastre.... dar tind să cred ca respectul faţă de cei de lângă tine nu acolo la şcoala aia se învaţă... şi vreau sa cred ca nici nu se pierde acolo, pentru ca am cunoscut şi medici modeşti şi cu bun simţ.”. 

Citeşte şi

Ce spune renumitul chirurg Alexandru Georgescu despre operaţia greşită pe care a făcut-o unui pacient: „E o chestie transformată într-un mod total aiurea“

Mărturia unui tânăr din Cluj operat la degetul greşit de un chirurg renumit: „În prima fază, medicul a dat vina pe mine“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite