Atentate la Bruxelles. Clujeancă din capitala Belgiei: „Viaţa merge înainte. Nu poţi să te gândeşti în fiecare secundă că va exploda bomba”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mădălina Mocanu, o clujeancă angajată în cadrul Comisiei Europeane, a povestit pentru „Adevărul” despre  atmosfera din Bruxelles după atentate. Deşi instituţia i-a permis să lucreze de acasă, tânăra a ales să meargă la serviciu. Ea spune că „nu poţi să trăieşti în teroare 24 de ore din 24”.

Madalina Mocanu a mers marţi dimineaţa, la fel ca în orice altă zi, la slujbă trecând, pe jos, pe lângă staţia de metrou Maalbeek, unde în jurul orei 9 a avut loc unul dintre cele trei atentate teroriste care au zguduit Bruxellesul. Este vorba despre o staţie din centrul oraşului, pe unde tranzitează atât angajaţi ai instituţiilor europene, aflate foarte aproape, dar şi multe firme aflate în zonă. Ora la care s-a produs atentatul era una în care staţia era foarte aglomerată. “Din fericire, în acea dimineaţă am mers la muncă mai devreme”, a spus clujeanca. Ea a intrat în clădirea Comisiei Europene din Piaţa Luxemburg. Nimeni nu a avut voie să părăsească imobilul timp de câteva ore. „În clădirile instituţiilor europene s-a trecut de la codul galben, la cel portocaliu, maxim fiind cel roşu. Nouă ne-au zis: <<Nu ieşiţi din clădiri, dacă sunteţi pe afară rămâneţi unde sunteţi sau dacă sunteţi în apropierea unei clădiri a Comisiei intraţi şi rămâneţi acolo. A fost un mesaj care ne îndemna să găsim un loc sigur unde să ne adăpostim pentru că nu se ştie ce se întâmplă”, a explicat tânăra. Ea spune că autorităţile au acţionat organizat: “s-au dat informaţii în timp real, inclusiv pe social media, pe conturile de twitter ale poliţiei şi ale aeroportului erau transmise informaţii foarte utile”.  Liniile de telefonie fixă au funcţionat, dar pe mobil convorbirile se întrerupeau, internetul funcţiona normal.  

“În Bruxelles, avem solidaritate şi suflet. Poţi ataca vieţile oamenilor, dar nu valorile şi umanitatea lor. Simt că trăiesc într-o societatea puternică, ai cărei membri sunt solidari şi cred în ceva"

Madalina Mocanu, angajată în cadrul Comisiei Europene 

Bruxelles-ul are suflet 

“Am ieşit pe la 18.00 de la slujbă. M-am dus prin centru. Majoritatea magazinelor şi teraselor erau  închise, era foarte puţină lume pe stradă comparativ cu o zi normală, cel puţin în zona turistică. Sunt mult mai mulţi poliţişti, mult mai multe trupe în stradă, mult mai multe maşini. Şi acum, dacă deschid fereastra în continuare se aud sirene pentru că sunt tot felul de percheziţii şi operaţiuni în derulare”, a declarat Madalina, marţi seara. Tânăra a participat la manifestaţia de solidaritate din centrul oraşului:”M-a impresionat că oamenii s-au adunat în Piaţa Bursei şi au făcut un fel de adunare ad-hoc. Eu când am ajuns erau circa 100 de persoane, dar s-au perindat pe acolo oameni toată ziua. E impresionat pentru că la tragedii de genul acesta, lumea merge şi se închide în casă”.

image

Mesaje de solidaritate în Piaţa Bursei. FOTO: Madalina Mocanu

Clujeanca a postat pe Facebook o fotografie din Piaţa Bursei cu un mesaj emoţionant: “În Bruxelles, avem solidaritate şi suflet. Poţi ataca vieţile oamenilor, dar nu valorile şi umanitatea lor. Simt că trăiesc într-o societatea puternică, ai cărei membri sunt solidari şi cred în ceva. A fost o zi lungă. Sunt extenuată, dar sunt bucuroasă că am luat partea la o asemenea adunare , unde oamenii au depus flori pentru a comemora victimele, au scris cu creta gânduri pentru familiile victimelor şi poliţiştii au fost aplaudaţi ad-hoc”.  Printre mesajele transmise de oamenii care au ieşit în centrul Bruxellesului au fost: “Peace”, „United”, „Love, not war”, „This is not islam”, “Islam est innocent”.

“Am încredere în autorităţi”

Instituţia europeană la care lucrează Madalina a permis angajaţilor să rămână miercuri acasă şi să lucreze de acolo: “Eu cred că voi merge, dacă nu m-aş simţi în siguranţă nu m-aş duce. Mă voi trezi dimineaţa, voi vedea care e nivelul de securitate şi voi decide. Dacă lucrurile rămân la fel voi merge”. Miercuri dimineaţa, tânăra a mers la job. “Există un gen de presiune şi îngrijorare, dar la nivel general viaţa merge mai departe. Dacă eşti un om raţional, singura chestie pe care o ai de făcut este să respecţi ceea ce îţi zic autorităţile şi ce transmit acestea. Trebuie să te informezi în mod constant. Îţi continui viaţa de zi cu zi, dar nu te pui în pericol”, spune clujeanca. Întrebată cum reuşeşte să ţină sub control frica de atentate, Madalina spune: “Am încredere de principiu în autorităţi, în sistem. Dacă autorităţile îmi zic <<poţi să ieşi pe stradă, poţi să te duci la lucru, dar ai grijă>>, eu chestia asta o s-o fac. Dacă mi se transmite să rămân în casă, voi rămâne. Nu o să mă duc la concerte, la adunări foarte mari sau în zone periculoase”. Tânăra spune că prin natura slujbei obişnuieşte să compare informaţiile oficiale cu ceea ce apare în presă, şi reacţiile de până acum ale autorităţilor o fac să susţină: “dacă o anumit autoritate sau serviciu a dat o alertă, înseamnă că într-adevăr e ceva, daca  nu a dat, eu cred că pot să ies din apartament şi să mă duc la job, nu sunt sigură 100%, pentru că nu poţi fii niciodată sigur 100%, dar îmi voi depăşi frica, sperând că nimic nu se va întâmpla. E şi o chestie de alegere personală”.

image

Manifestaţie în Piaţa Bursei. FOTO: Mădălina Mocanu

“Pe de altă parte, nu poţi să trăieşti în teroare 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi 30 de zile pe lună. Autorităţile trebuie să facă o analiză şi să decidă dacă lasă oamenii să-şi reia viaţa şi activităţile sau îi ţin în case. Cumva era în aer ameninţarea,  dar nu poţi să te gândeşti în fiecare secundă <<Vai, dacă explodează bomba>>”, 

Madalina Mocanu, angajat în cadrul Comisiei Europene

“Nu poţi să trăieşti în teroare 24 de ore din 24”

După arestarea teroristului care a coordonat atentatele de la Paris, în apropiere de Bruxelles, oamenii se aşteptau la represalii. “Pe de altă parte, nu poţi să trăieşti în teroare 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi 30 de zile pe lună. Autorităţile trebuie să facă o analiză şi să decidă dacă lasă oamenii să-şi reia viaţa şi activităţile sau îi ţin în case. Cumva era în aer ameninţarea,  dar nu poţi să te gândeşti în fiecare secundă <<Vai, dacă explodează bomba>>”, spune Mădălina Mocanu. Salah Abdeslam a fost capturat vineri, însă viaţa Bruxellesului a continuat normal. “Eu am ieşit în oraş vineri, sâmbătă şi duminică seara şi nu a fost niciun fel de ameninţare şi suspiciune”. 

image

Madalina Mocanu a fost jurnalistă la Cluj. FOTO: Arhivă personală

Teroriştii sunt cetăţeni europeni

Madalina susţine că sunt exagerate afirmaţiile presei din România în care se arată că există cartiere locuite de musulmani în Bruxelles unde poliţia nu intră: “Există zone în Bruxelles unde locuiesc mai mulţi români, există carteiere sau străzi în care locuiesc mai mulţi indieni sau turci sau musulmani, dar nu poţi să zici că Poliţia nu intră acolo”.   Tânăra susţine că marile instituţii de presă din Europa de Vest nu au făcut niciun moment asocierea între antentate şi valul de refugiaţi care intră în Uniune. “E sigur că cei care au făcuta atentatele erau cetăţeni europeni şi nu refugiaţi care au ajuns cu barca. Sunt oameni de aici, care s-au radicalizat, despre care se ştia. Legătură atentatelor cu refugiaţii e o discuţie care se poară mai ales în Europa centrală şi de Est”, conchide Mădălina Mocanu.

Citeşte şi

Atentate la Bruxelles. Româncă martoră la explozii: „Scenele cu supravieţuitorii răniţi, unii fără membre, nu vor fi uşor de uitat“

Teroriştii din Bruxelles lovesc în simbolurile noastre – inclusiv în Batman, Superman sau Tintin. Geopolitică aplicată, ep. 07

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite