Analiză: IT-iştii sunt „bucureştenii” pieţei de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zsoldos Janosz a găsit la Târgul de joburi IT de la Cluj un post de IT-ist începător cu un salariu de 400 de euro. FOTO: Remus Florescu
Zsoldos Janosz a găsit la Târgul de joburi IT de la Cluj un post de IT-ist începător cu un salariu de 400 de euro. FOTO: Remus Florescu

Bunăstarea salariaţilor din Bucureşti, care au conform unui studiu IRES un salariu mediu de 425 de euro lunar, este egalată în judeţele din ţară doar de către IT-işti. La târgurile de joburi pentru IT-işti din Cluj, media veniturilor se învârte în jurul sumei de 400 de euro, iar 19% dintre participanţi nu ar lucra pentru salarii mai mici de 500 de euro.

Faptul că în Bucureşti se câştigă mai bine decât în celelalte judeţe ale ţării este o realitate care nu poate fi combătută. Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)  a realizat mai multe studii privind salariile şi aşteptările salariale ale celor care au participat anul acesta la târgurile de locuri de muncă organizate prin reţeaua TDC (Târgul de cariere) în Bucureşti (17-18 mai), Cluj (12-13martie) , Iaşi (27-28 martie), Braşov (20-21 martie) şi Sibiu (3-4 aprilie). Sondajele au fost făcute pe eşantioane situate între 100 şi 380 de subiecţi, în funcţie de judeţ. Conform acestor studii, bucureştenii care au participat la târgul de cariere aveau o medie a veniturilor de 425 de euro. Clujenii se situează pe locul II cu o medie de 337 de euro, apoi vin ieşenii cu 336 de euro. La final vin braşovenii cu 266 de euro şi sibienii cu 237 de euro. Un astfel de studiu nu a fost realizat la Timişoara.  

ires studiu salarii

În caseta din dreapta jos se vede nivelul veniturilor obţinute de bucureştenii care au participat la targul de joburi. Media veniturilor este de 1800 de lei, adică cira 425 euro

Angajaţii din IT sunt “bucureştenii” pieţei muncii

Pe piaţa muncii din afara capitalei s-a individualizat o categorie de angajaţi care, chiar dacă nu sunt din Bucureşti, au salarii asemănătoare acestora. Este vorba despre IT-işti, pentru care s-au organizat târguri speciale de joburi. Astfel, la târgul de joburi pentru IT-işti organizat în 10-11 aprilie la Cluj-Napoca, media salariilor celor care au participat la târg a fost de 396 de euro. Suma este apropiată de media salarială a bucureştenilor, indiferent de domeniul în care lucrează, – 425 de euro. 

Salariu de 400 de euro pentru un începător 

La târgul de joburi pentru IT-işti care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj-Napoca, ofertele salariale se învârteau în jurul cifrei de 400 de euro pentru un începător. “La târg au participat 35 de firme care au oferit circa 300-350 de posturi. Numărul participanţilor a fost de 2.500”, a precizat pentru “Adevărul” Radu Neag, din partea organizatorilor Târgului de cariere. Mihai Turcu este student în anul I la Matematică-Informatică şi a venit la târg pentru a căuta un program de internship în cadrul unei firme de IT. “Căutăm internshipuri şi apoi sperăm să rămânem la un post part-time. Salariile în perioada de training nu depăşesc 6-8 milioane (lei vechi), însă apoi, se pleacă de la 22 de milioane (lei vechi) pentru program part-time de 6 ore”, a susţinut acesta. Un alt participant la târg, Zsoldos Janosz, deşi nu are facultate, se califică pentru un post de IT-ist bine plătit. “Acum am terminat un curs de un an în domeniul IT. Am găsit posturi pentru începători, numai că problema este că  trainingul se face în primăvară sau în vară. Salariile sunt bune, încep de la 400 de euro pentru începători”, a susţiut tânărul. Anamaria Beleiu este studentă în anul III la Calculatoare, în cadrul UTCN, şi caută un program de internship. “Am văzut multe firme care au programe de internship. Sunt şi joburi part-time şi full-time. La început salariile sunt ok. Dacă e să faci internship în străinătate, salariile sunt mult mai bune. Pe perioada de vară, pentru un internship full time salariul e de circa 1.000 de lei şi bonuri de masă. Pentru un internship trebuie să cunoşti noţiunile de bază”, a spus clujeanca. Pentru un IT-ist cu experienţă în programare salariul mediu net este de 1.500 de euro, iar pentru un tester acesta se situează în jur de 650 de euro, experienţa fiind un factor esenţial în determinarea venitului. 

ires studiu salarii

Răspunsurile participanţilor la târgul IT din Cluj care a avut loc în primăvară. 

Tu pentru ce salariu minim ai munci 

Una dintre întrebările puse în cadru studiului IRES a fost: care este salariul minim pentru care ai accepta un loc de muncă. Pe primul loc în categoria angajaţilor care ar lucra pentru un salariu de sub 200 de euro sunt ieşenii – 15%, urmaţi de sibieni – 13%, braşoveni – 11% şi clujeni 10%. În acest timp, doar 6% dintre bucureşteni ar lucra pentru un salariu de sub 200 de euro. În ceea ce-i priveşte pe IT-iştii clujeni, doar 2% dintre ar lucra pentru un salariu de sub 200 de euro. Marea masă a respondenţilor, indiferent de judeţ, ar lucra pentru salarii situate între 200 de euro şi 300 de euro:  Sibiu (37%), Cluj (30%), Iaşi (28%), Braşov (32%). 19% dintre bucureşteni  lucrează pentru salarii situate între 170 şi 340 de euro. În ceea ce priveşte un salariu minim de peste 500 de euro, 12% dintre clujeni nu ar lucra fără această sumă, 9% dintre ieşeni, 8% dintre braşoveni şi 9% dintre sibieni. În ceea ce-i priveşte pe IT-iştii clujeni, 19% dintre respondenţi nu ar lucra pentru salarii mai mici de 500 de euro. Nu mai puţin de 10 % dintre bucureşteni au salarii de peste 500 de euro, dintre care 2% au salarii de peste 900 de euro.  

ires studiu salarii

În caseta din dreapta jos se vede media veniturilor clujenilor care au participat la târgul generalist de joburi din luna martie. 

Citeşte şi 

VIDEO Târg de joburi high-tech: interviul pentru locul de muncă începe în faţa unor aparate special concepute de psihologi

VIDEO Târg de joburi pentru Bosch la Cluj. Compania care a luat locul Nokia la Jucu oferă “salarii la nivelul pieţei”

Târg de joburi pentru medici şi asistente

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite