FOTO Afacere pe două roţi: „poşta“ mileniului 3 vine cu bicicleta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kalman Zoltan Ştefan livrează colete pe bicicletă. FOTO: Florina Pop
Kalman Zoltan Ştefan livrează colete pe bicicletă. FOTO: Florina Pop

Un clujean de 25 de ani transportă colete pe bicicletă, serviciu care la noi în ţară e o necunoscută, dar în marile oraşe din Vest face parte din cotidian.

Prin traficul infernal din Cluj, ca în orice alt mare oraş din ţară, un biciclist îşi face loc şi are grijă să ajungă la timp coletul care i-a fost încredinţat. Îl cheamă Kalman Zoltan Ştefan, are 25 de ani şi a creat în inima Ardealului un serviciu de curierat pe bicicletă, ceea ce în Vest e deja la ordinea zilei. Munceşte de la 17 ani în domeniul vânzărilor şi aşa a văzut cât de important e ca un colet să ajungă în timp util, nu să facă 4-6 ore pe o distanţă pe care o parcurgi, pe jos, în vreo 30 de minute. „Mulţi chiar au contracte cu firme de curierat şi au urgenţe. Spre exemplu dacă suni la o firmă de curierat la ora 9 dimineaţa, coletul îţi ajunge la ora 14.00 sau 15.00. Sau în ziua următoare. Dacă mă sună pe mine la 10.00, la 10.30 sunt acolo, iar la 11.00 coletul ajunge la destinaţie“, explică Kalman Zoltan Ştefan. Iar totul e clar, se scriu facturi, se taie chitanţe, tot ce înseamnă legal şi profesionist.

De la idee la faptă

Povestea din spatele acestui curierat pe două  roţi porneşte , aproape ca toate lucrurile interesante, de la o realitate care trebuie corectată ori îmbunătăţită. „Am lucrat, până în iunie, anul acesta, la o firmă de produse electrocasnice din Iulius Mall, eram raion manager şi trimiteam zilnic câte 4-5 pachete. Erau pachete foarte mici. Şi mi se părea foarte ciudat ca un colet, din Iulius Mall până în Piaţa Cipariu (n.r. o distanţă care pe jos o faci în vreo 30 de minute), să ajungă la destinaţie în câteva ore ori într-o zi întreagă. Câteodată, când eram mai liber la muncă mă duceam eu, din timpul meu, cu coletul.

 Mă pun în locul persoanei care primeşte coletul: e aiurea să faci comandă şi să stai o zi să-ţi vină un produs care e la doi paşi de tine“, povesteşte Kalman.  Şi de la întâmplarea asta i-a venit ideea să-şi creeze propriul serviciu de curierat pe bicicletă, mai ales că e un împătimit al ciclismului şi stăpâneşte bine „maşina“ pe două roţi. Firma înfiinţată de puţin timp, de la 1 august, se numeşte Velo Express. El se ocupă de livrări şi de promovare, iar prietena lui, Ariana Oana Anca, de administrare.

O afacere de familie

„E o afacere de familie. Mai am doi fraţi mai mari care mă pot ajuta, Robert şi Jozsef, când voi avea livrări la care nu voi putea face faţă singur. Momentan am 4-5 livrări pe zi“, spune el. Cât priveşte costurile de până acum, ele sunt mici:  1.000 de lei pentru înfiinţarea srl-ului, bicicleta o avea, iar alte cheltuieli au fost legate de personalizarea serviciului său - tricouri, casca de biciclist. Clujeanul spune că şi aceste detalii legate de imagine şi personalizarea obiectelor firmei contează dacă vrei să arăţi că eşti un profesionist.

„Am făcut firmă cu gândul de a mări echipa şi a face ceva profesionist. Şi da, cred că va prinde. Am răbdare. Ştiu că trebuie să am răbdare pentru că foarte repede nu o să prindă“, este de părere Kalman Zoltan.

Reticenţa oamenilor

Deşi este bineintenţionat, unii clienţi cu care lucrează sunt reticenţi. „Mai mult, reacţiile sunt de frică că nu ajunge coletul. Nu au mai întâlnit livrare cu bicicleta şi li se pare ceva neprofesionist şi se gândesc la riscuri de genul ce se întâmplă dacă se pierde coletul, ceea ce într-o maşină nu e aşa. Dacă mergeam cu maşina nu erau la fel de reticenţi, chiar dacă am maşină acasă“, explică tânărul.

Clienţii săi sunt oameni activi în mediul online, au până la 40-50 de ani. Kalman spune că la el apelează şi cei care au magazine ce vând online produse şi magazine care încearcă să-şi promoveze marfa pe Internet.

De el, lumea află fie prin viu grai, prin recomandări, fie din mediul online. „Am un client care face livrări zilnic, fie cartele, accesorii, fie hârtii. Şi tot aproape zilnic fac livrări de la o firmă de producţie publicitară, de afişe şi de sunt multe documente“, adaugă el.

Şi mâncare livrează, dar nu animale, bani, produse foarte scumpe şi nici valori peste 5.000 de lei.

Atuurile sale

Kalman Zoltan e de părere că atuurile serviciului său sunt rapiditatea cu care coletele ajung la destinaţie, preţul - 10 lei e un transport în condiţiile în care preţurile la firmele de curierat sunt între 13 şi 25 de lei - şi de latura ecologică a jobului său. „Multe firme noi atrag clienţi noi dacă zic că au un produs ecologic. Dă foarte bine pentru clienţii lor. Spre exemplu, ştiu o librărie din Bucureşti care livrează cărţi pe bicicletă. Foarte mulţi apreciază acest lucru, dar nu tuturor le pasă de natură şi nu toţi se gândesc să apeleze la serviciu care să fie prietenos mediului“, mai spune clujeanul.  El ştie că un astfel de serviciu există de foarte mult timp în oraşele mari din străinătate. Mai ştie că şi în România  sunt curieri-ciclişti, ca el, în marile oraşe - Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Timişoara. Şi tot ca el, şi ei trebuie să aibă răbdare ca lumea să se obişnuiască cu ideea de curier pe două roţi.

Părere de client

Unii clujeni care au mici afaceri şi au apelat la serviciile sale spun că sunt încântaţi de idee şi apreciază preţurile. Alţii sunt sceptici şi se întreabă ce se va întâmpla cu coletele lor dacă plouă.

Pe unul dintre ei, Kalman Zoltan Ştefan l-a cunoscut în timp ce îşi personaliza tricourile. „Aveam nevoie de un transport urgent de documente şi ne-am adus aminte de Kalman, căruia i-am personalizat tricouri. L-am sunat. Ce face acest tânăr e o activitatea orientată direct spre client. Un serviciu rapid. Chiar şi până la aeroport, într-o zi cu un trafic infernal, ajungi mai repede cu bicicleta decât cu maşina“, explică Kerekes Jozsef, managerul unei firme de produse publicitare din Cluj-Napoca. Tot el mai spune că un astfel de serviciu e deja o obişnuinţă în State. „Am văzut multe documentare despre curierii pe bicicletă din SUA şi am încredere în acest serviciu“, adaugă bărbatul, fost ciclist. Reprezentanţul unei alte firme din Cluj, care se ocupă cu vânzarea de echipamente pentru telecomunicaţii, crede că ideea tânărului e „foarte binevenită” şi „foarte eficientă“.

„Îl cunosc personal pe Kalman Zoltan care e un om de o corectitudine morală extraordinară şi asta o să-l ajute în viaţă. O să-l recomand cu toată încrederea prietenilor si partenerilor mei. Susţin iniţiativele oneste şi prompte cum e cea a lui Kalman Zoltan“, afirmă Mihai Todoran, managerul unei mici firme din domeniul telecomunicaţiilor. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite