Întâlnirea istorică dintre Neagu Djuvara şi Doina Cornea: „Mi-a zis că ea, profesor universitar, de la mine învăţase istoria românilor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu Djuvara FOTO Eduard Enea
Neagu Djuvara FOTO Eduard Enea

În partea a patra a memoriilor sale, istoricul Neagu Djuvara povesteşte primele impresii ale întoarcerii acasă în România, din februarie 1990. Neagu Djuvara a murit joi, 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani.

 „După trei zile de drum – cu mici incidente pe parcurs, cum e şi firesc cu o echipă improvizată, cu tovarăşi, mai toţi, cunoscuţi abia în ajun - , am sosit la graniţa ungaro-română, pe drumul Budapesta-Cluj“, astfel începe partea a patra a memoriilor istoricului Neagu Djuvara, „Amintiri din pribegie“, ediţia a II-a, volum publicat la Editura Humanitas în 2005.

Patra a patra a cărţii se intitulează „Şocul întoarcerii în ţară“, iar autorul povesteşte cum grănicerii români îi păreau „că nu erau încă bine dezmeticiţi după evenimentele din decembrie – nu ştiau încă dacă de acum s-a schimbat ceva în viaţa lor“.

Convoiul cu însemne umanitare în care Neagu Djuvara revenea acasă după 45 de ani şi poposea la Cluj, unde istoricul s-a întâlnit cu Doina Cornea.

Iată fragmentul cu pricina:

„Pe înserate, în convoi, înaintam acum în ţara mea pentru prima oară după patruzeci şi cinci de ani! Şoseaua era mai proastă ca în Ungaria şi n-avea dungă albă pe margine, pentru a-l îndruma pe şofer. Satele – parcă mai sărăcăcioase, casele nevăruite de ani. La Cluj am găsit loc pentru toţi într-un hotel mare, dar vetust. Cum fostul sediu al partidului era chiar peste drum şi devenise acum un fel de club al presei, am fost repede înconjuraţi de tineri ziarişti simpatici şi entuziaşti.

Prima întrebare a mea a fost dacă o pot găsi pe Doina Cornea. Nu răspundea la telefon. Unul dintre tineri, care ştia că din anumite motive nu mai răspundea la telefon, mi-a făgăduit că va încerca să o prevină direct. Într-adevăr, a doua zi, dânsa a venit să mă întâmpine la hotel. Ne-am îmbrăţişat de parcă ne-am fi cunoscut dintotdeauna. Mi-a zis un lucru, pentru mine uluitor, anume că ea, profesor universitar, de la mine învăţase istoria românilor! Aluzie la seria de emisiuni de la BBC...

Am mers la dânsa acasă. Era foarte deprimată. Mi se părea că abia îşi reţinea lacrimile faţă de neaşteptata dezlănţuire de ură orchestrată împotriva ei. Mi-a arătat maldărul de scrisori de insulte provenite de la diverse unităţi muncitoreşti, cu sute de semnături. Diabolicul mecanism al Securităţii îşi începuse contraofensiva.

Alt incident minor ne-a relevat, în aceeaşi dimineaţă, adevărata realitate postdecembristă: un geam al uneia dintre maşinile noastre, tocmai cea a ziaristei de la Figaro Magazine, fusese spart chiar în faţa hotelului şi tot conţinutul maşinii golit – în care conţinut se afla şi un mare carton cu fel de fel de bunătăţi adunate de soţia şi de fiica mea pentru dragul Camil Demetrescu, eroul a şaisprezece ani de temniţă comunistă. Nu am intuit atunci că era un incident simbolic“.

Neagu Djuvara s-a stins din viaţă pe 25 ianuarie 2018. 

Jurnaliştii Adevărul au fost, în 2016, acasă la Neagu Djuvara, la scurt timp după ce istoricul împlinise 100 de ani. Citeşte AICI interviul complet.

Mai puteţi citi:

Acasă la Neagu Djuvara, eroul României chic. „Moş Neagu“ a împlinit 100 de ani!

Am fost acasă la Neagu Djuvara. Am băut vin roşu, am mâncat ciocolată cu mentă şi am povestit despre toate. Neagu Djuvara tocmai a împlinit 100 de ani. Glumeşte spunându-şi „Moş Neagu“. Ştiţi cum se vede lumea de la vârsta aceasta? Hai, că se poate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite