În câţi ani credeţi că se modernizează un drum turistic de circa 20 de kilometri în Ardeal?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de pe lucrări ale Drumului judeţean Răchiţele - Ic Ponor din septembrie 2012 FOTO: arhiva Adevărul
Imagine de pe lucrări ale Drumului judeţean Răchiţele - Ic Ponor din septembrie 2012 FOTO: arhiva Adevărul

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj a anunţat, marţi, 26 mai, într-o conferinţă de presă, că proiectul privind modernizarea drumului de acces în zona turistică Răchiţele - Prislop - Ic Ponor” a fost deblocat şi că peste o săptămână ar putea începe lucrările.

Lucrările de modernizare la drumul judeţean Răchiţele-Ic Ponor au început încă din 2008 şi urmau să se finalizeze în 18 luni. Nu s-au finalizat. Valoarea contractului de execuţie se ridica, în 2012, la circa 45 de milioane de lei. În 2013, proiectul a fost blocat. În mai 2015 s-a deblocat şi din iunie vor începe lucrările. Prima hotărâre de CJ Cluj privind modernizarea acestui drum s-a dat pe 26 ianuarie 2005, deci, după aproape 10 ani, cei 20,5 kilometri ai Drumului Judeţean Răchiţele-Prislop- Ic Ponor ar putea fi modernizaţi. Asta dacă nu sunt constructori nemulţumiţi care să facă contestaţii până pe 2 iunie. Dacă nu vor fi, autorităţile CJ Cluj spun că de săptămâna viitoare vor începe lucrările.  

”Anul trecut, am găsit acest proiect cu multe probleme, cu investitorul ce dăduse în judecată Consiliul Judeţean Cluj şi câştigase un proces, cu rezilierea contractului. Erau şi 9 poduri cu neconformităţi”, a afirmat Mircea Avram, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat.

Potrivit acestuia, pe 2 octombrie 2014 s-a deblocat situaţia pe cele 9 poduri, apoi a rămas partea de execuţie. ”Fiecare metru pătrat a fost verificat ca să facem un caiet de sarcini pentru restul de execuţie. După două luni s-a făcut caietul, a fost trimis la verificare, odată s-a întors înapoi pentru neînţelegeri tehnico-juridice, iar apoi în 30 martie s-a deschis licitaţia. SEAP a stabilit câştigătorul, în urma a doua runde. Valoarea investiţiei este de circa 13 milioane de lei. S-au economisit circa 5 milioane de lei”, a mai spus acesta.

”Vom fi foarte atenţi la calitatea drumurilor”

Vicepreşedintele CJ Cluj Vakar Istvan, cu atribuţii de preşedinte, a atras atenţia că nu va tolera ca antreprenorul care va moderniza drumul să nu facă un lucru de calitate.

”Comisia de la Ic Ponor ”zace de prea multă vreme” din cauza reclamaţiilor. Şi de suferit suferea populaţia Clujului. E un proiect important, pe care vom reuşi cu echipa Regiei să-l terminăm anul acesta după eforturi susţinute şi o voinţă de fier au reuşit să parcurgă toţi paşii legat de licitaţie. Avem un antreprenor care va intra in şantier, cel târziu, săptămâna viitoare. Asta e un lucru bun. Asta înseamnă că în cel mult 6 luni va fi gata. Sper ca acest timp să se înjumătăţească. (...) Cer antreprenorului să se mobilizeze exemplar şi vom fi foarte atenţi la calitatea drumurilor. Dorim ca această lucrare să fie nu doar o mişcare rapidă. E ultimul tren pe care-l putem lua”, a afirmat Vakar Istvan, vicepreşedintele CJ Cluj cu atribuţii de preşedinte.

Vicepreşedintele CJ Cluj Horaţiu Catarig a afirmat că el este constructor la bază şi că ”tehnic, această lucrare se poate încheia în 3 luni dacă există interes şi bunăvoinţă din partea executantului”. Catarig a subliniat că un aspect foarte important la modernizarea acestui drum este calitatea cu care vor fi făcute lucrările. El a mai zis că ”direcţia de urbanism va face controale”.

 

Primari nemulţumiţi: ”Nu fac lucrările bine pe drumurile judeţene” 

Lucrările vor începe săptămâna viitoare. ”Vom urmări la sânge ca această lucrare să se finalizeze. Zilnic va fi un om acolo ca să ştim în orice moment ce se întâmplă acolo. Vrem să terminăm până la sfârşitul lunii noiembrie. Ne propunem să finalizăm această lucrare la timp”, susţine directorul RAADPP, Mircea Avram.

Câştigătorii lucrării sunt societatea comercială Drumuri şi Poduri Judeţene şi firma Cridov, firme din Cluj. ”Am aflat şi eu acum cine sunt câştigătorii lucrării. Cu atât cu cât Regia de Drumuri şi Podurile este subordonată nouă, Consiliului Judeţean, vreau să vă spun că sunt foarte multe sesizări ale primarilor că nu îşi fac treaba. Nu fac lucrările bine pe drumurile judeţene şi vă rog din suflet, dumneavoastră sunteţi cel mai în măsură care trebuie să verifice să mergeţi să verificaţi, să vedeţi dimensiunea, înălţimea, lăţimea, totul să fie conform caietului de sarcini. De o oră (n.r. circa 10.00) am fost sunat de 2-3 primari care sunt foarte nemulţumiţi de cum au lucrat cei de la Drumuri Judeţene”, a afirmat Seplecan.

Date despre proiectul de modernizare a drumului

Lucrările vor viza sectoarele de drum: DJ 108C de la km 61+830 până la km 78+400 şi DJ 763 de la km 35+130 până la 39+060; (circa 20, 5 kilometri)

Valoarea totală estimată: 18.211.662,00 lei, fără TVA;
Valoarea estimată pentru etapa I-a: 1.263.411,00 lei, fără TVA;
Valoarea estimată pentru etapa a II-a: 16.948.251,00 lei, fără TVA.

Investiţia este finanţată prin Programul Operaţional Regional (POR), din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu. Costurile neeligibile (circa 1,2 milioane de lei) vor fi acoperite de Consiliul Judeţean Cluj. Echipa de implementare a proiectului este asigurată de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj.

Firmele interesate de execuţia proiectului care au depus oferte pentru licitaţia electronică:
SC Construct Perom SRL, Asocierea SC Magenta Construcţii & Infrastructură SRL - Societatea de Construcţii “Napoca” SA, SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj, Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA - SC Cridov  SRL, SC Viarom Construct SA

Oferta declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică având ca obiect rest de execuţie lucrări pentru obiectivul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor“ este cea depusă de ofertantul Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA - SC Cridov  SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA. Ultima zi de depunere a contestaţiilor este 02.06.2015.

Cum arăta în 2012 drumul judeţean Răchiţele-Ic Ponor (credit foto: arhiva Adevărul) - AICI.

Mai puteţi citi:

Drumul Răchiţele-Ic Ponor, tras pe dreapta un an

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite