Vrăjitoria cu Cartea Sfântă, o lucrare drăcească. "Cine deschide Evanghelia să proorocească închide uşile Raiului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghicitul viitorului cu ajutorul cărţilor sacre este considerată a fi un păcat şi este total interzisă de Biserica Ortodoxă Română. Pe lângă serviciile obişnuite în slujba creştinului - oficierea de nunţi, botezuri, parastase - există preoti ortodocşi care şi-au găsit o nouă îndeletnicire: proorocirea.



Ghicitul viitorului cu ajutorul cărţilor sacre este considerată a fi un păcat şi este total interzisă de Biserica Ortodoxă Română. Pe lângă serviciile obişnuite în slujba creştinului - oficierea de nunţi, botezuri, parastase - există preoti ortodocşi care şi-au găsit o nouă îndeletnicire: proorocirea.

Deschid Evanghelia şi pretind că în Carte se afla rezolvarea tuturor problemelor. Un preot dovedit că deschide Cartea riscă să caterisit şi exclus din rândul clerului. Profesorul Serban Anghelescu este etnolog, iar preocuparea sa de-o viaţă este evoluţia popoarelor, antropologia şi istoria culturii: "Evanghelia nu se referă la un răspuns imediat privind soarta unui om şi mai ales la un răspuns imediat care poate fi aflat atât de uşor. Plus este mult prea simplu, e mult prea naiv, e un exerciţiu copilăresc să crezi că deschiderea chiar şi a unei cărţi sacre îţi răspunde ţie personal prin textul care îţi apare în faţa ochilor".

Oameni disperaţi, bolnavi, cu probleme familiale grave, dornici să afle ce le rezervă viitorul, căută preotul cu har. Ce vede, de fapt, preotul, atunci când deschide “Cartea” şi de unde provine această practică? Conform crestinortodox..ro, deschiderea Evangheliei, practică ştiută mai ales sub numele de "deschiderea cărţii", este o metoda înşelatoare de a afla viitorul.

“Aflarea viitorului nu a fost însă niciodată o preocupare a creştinilor, ci întotdeauna aceasta a fost asociată cu vrăjitoria şi cu păgânismul, drept pentru care folosirea obiectelor sfinte (icoane, cruci, Evanghelie, cărţi liturgice) pentru ghicirea viitorului este o lucrare drăceasca şi o cădere din dreapta credinţă a Bisericii lui Hristos”, spune preotul Teodor Danalache.

Cei care "deschid" Evanghelia nu fac decât "să închidă" şi mai bine uşile Raiului, atât lor, cât şi celor care vin la ei pentru această vrăjitorie. Cel care spune că "ghiceşte" în Sfânta Evanghelie nu este decât un înşelator. El este dornic de câştig, profitor de necazurile oamenilor, lipsit de credinţă şi fără frică de Dumnezeu, mai spune părintele.

Taina Sfântului Maslu

De unde vine însă acest obicei pe care unii preoţi îl practică? Răspunsul are se pare legătură şi este asociat de cele mai multe ori cu Taina Sfîntului Maslu. “În rânduiala acestei Taine, după ultimă rugăciune si ungere, se prescrie ca preotul să ia Sfânta Evanghelie, să o dea bolnavului, spre a o săruta, şi să o deschidă deasupra capului celui bolnav. Apoi, preotul se roaga pentru bolnav, rostind ultima rugăciune. Evanghelia închipuie Cuvântul lui Dumnezeu, iar deschidere liturgică a acesteia şi aşezarea ei deasupra capului celui bolnav semnifică punerea mâinii lui Dumnezeu peste cel bolnav, după cum şi citeste preotul, în rugăciunea rostită în acest moment: "Nu pun mâna mea cea păcătoasă peste capul celui ce a venit la tine cu credinţăa, ci pun mâna Ta cea puternică ţi tare, ce se află în aceasta Sfântă Evanghelie”, spune părintele.

Părintele Danalache continuă să explice:

Fapta de a "deschide" Evanghelia este doar un pretext, căci "ghicitorul", fără a interpreta în mod real textul evanghelic, spune celui în cauză ce îi trece prin cap, adesea inspirat de diavol, spre a produce mare înşelare. Astfel, omul care vine spre a afla sursa necazurilor sale şi viitorul, pleacă adesea cu ideea că este duşmănit de unii apropiaţi, că este sub blestem, că i s-au făcut farmece şi "legături" etc.

Practica de a "deschide cartea" nu se regăseşte în nicio carte de cult şi este contrară regulilor stabilite de Biserică pentru săvârşirea cultului, notează crestinortodox.ro Această practică înşelătoare compromite dreapta credinţă, identificând-o pe aceasta cu superstiţia, pentru că i se cere preotului să faca pronosticuri şi să ofere raspuns solicitărilor. De asemenea, aceasta este condamnată de toţi marii duhovnici ai Bisericii Ortodoxe, nici unul nepracticând această "vrăjitorie cu cele sfinte".

“Trebuie să ştim că nu există nevoie sau necaz omenesc pentru care Biserica Ortodoxă să nu aibă rugăciuni pe care credinciosul să le poată solicita preotului din parohia sa. Pe lângă rugăciunea preotului şi pomenirea la Sfânta Liturghie, cel cuprins de necazuri poate birui toate luptele diavoleşti, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin post şi rugăciune îndelungată”, ne sfătuieşte părintele Teodor Danalache.  

Vă recomandăm şi:

Duhovnicii României. Învăţăturile preotului din Munţii Vrancei, căruia i-a sărutat mâna părintele Cleopa

FOTO Profeţiile zguduitoare ale celor mai mari duhovnici ai României: „Mai avem 12 luni de libertate şi vine urgia“

Povestea celui mai iubit duhovnic din Bărăgan. P.S. Damaschin Coravu: “expansiunea sectelor sminteşte credincioşii”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite