FOTO Una dintre cele mai frumoase Grădini Zoologice din ţară, promovată pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exemplare superbe la Zoo Călăraşi Foto:I.S.
Exemplare superbe la Zoo Călăraşi Foto:I.S.

Grădina Zoologică va fi promovată în mediul virtual printr-o serie de fotografii pe care vizitatorii sunt provocaţi să le realizeze de către Tineretul Conservator, filiala Călăraşi. Pe 9 august când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Grădinilor, călărăşenii sunt invitaţi la un concurs de fotografie.


„Promovăm Grădina Zoologică” se va desfăşura pe Facebook, pe pagina oficială a Tinerilor Conservatori din Călăraşi www.facebook.com/tineretulconservator.calarasi.
Fotografiile vor fi transmise, alături de datele de contact ale expeditorului, pe adresa de e-mail tcalarasi@yahoo.com , în intervalul 10-11 august. Acestea vor fi postate pe pagina de facebook începând cu 12 august, când se va da startul votului prin Like! Autorul fotografiei care va primi cele mai multe Like-uri, până în data de 16 august, ora 22.00, va primi un premiu-supriză.

33 de ani de activitate

Înfiinţată în anul 1980, Grădina Zoologică din Călăraşi este printre cele mai mari din ţară. Deschisă în fiecare zi, între orele 8.00 şi 19.00, ZOO Călăraşi găzduieşte zeci de specii de animale, păsări exotice şi reptile. Aici poti fi admiraţi şi pelicani, dar şi o pereche de lebede negre, aduse la Bucureşti. Cristian Tatatuva, directorul Grădinii, doreşte să aducă în peisaj o mică parte din Delta Dunării. „Urmează să punem la punct un adăpost pe lacul mare, unde vom crea o microdeltă pentru ca pelicanii să aibă condiţii excelente de viaţă, să se simtă în largul lor“ a declarat Tatavura. Amatorii de relaxare şi distracţie, pot face turul Grădinii, cu doar 3 lei. Pentru copii, biletul costă 2 lei.

De 2 ori pe punctul de a fi desfiinţată

Deşi s-a confruntat cu o serie de probleme financiare, de-a lungul anilor, care au dus Grădina Zoologică de 2 ori pe punctul de a fi desfiinţată, Cristian Tatavura nu s-a dat bătut. A insistat la autorităţile locale să i se mai dea o şansă acestui loc şi a reuşit să menţină unitatea pe linia de plutire până când s-a redresat situaţia.” În anii 93, fondurile alocate din bugetul Primăriei nu acopereau decât întreţinerea animalelor.  Nu existau bani pentru niciun fel de investiţii pentru renovări sau modernizări. Timp de 4 ani am supravieţuit cu 25.000 lei. Faceţi o comparaţie şi vă veţi convinge. Grădina Zoologică din Bucureşti primea atunci peste 10 milioane lei!”, a declarat Cristian Tatavura.

Puii de tigru, monedă de schimb

Ca să poată face faţă situaţiei din acea perioadă, Tatavura a pus la punct o strategie inteligentă. Pentru că la Călăraşi existau exemplare deosebite, prin reproducerea lor, s-a început schimbul de animale cu alte instituţii din ţară, dar şi din străinătate. „În Taigaua siberiană, mai există, în libertate, doar 200 de tigri. La ZOO Călăraşi am reuşit să obţinem peste 40 de pui, prin reproducerea celor pe care îi avem în captivitate. Astfel, am putut să dăm pui de tigru în Germania şi Olanda, la schimb, cu hipopotam şi jaguar sau să-i vindem”,  a declarat Cristian Tatavura. Multe dintre animalele din pepiniera de la ZOO au ajuns chiar vedete la Circul Globus din Capitală.

Inundaţia din 1985

Cea mai dificilă perioadă la ZOO, a fost în iarna anului 1985, când Grădina a fost inundată şi 80% dintre animale au murit înecate. „ Eram elev la liceu şi profesorii mă învoiau de la cursuri ca să vin să ajut la refacerea grădinii. Atunci director era tatăl meu, cel care a înfiinţat-o în anul 1980. A fost un dezastru. Animalele care au fost recuperate au fost cazate în diverse locaţii din oraş. Maimuţele şi papagalii au ajuns la o centrală termică, iar foca a fost prinsă cu plasele de pescari în bazinul piscicol de la Grădiştea”, şi-a amintit cu amărăciune Tatavura.  După 3 ani, Grădina a intrat într-o perioadă de renaştere, ajungând chiar să fie prima din ţară, deoarece avea cele mai multe specii de animale.

Vă recomandăm şi:

Suspiciuni de trafic cu animale la Grădina Zoologică din Craiova unde a fost găsit un pui de leu ţinut ascuns

Trei pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova au dispărut imediat după ce au fost fătaţi

Grădina Zoologică din Hunedoara va fi redeschisă doar pentru o zi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite