Trei pui de tigru siberian, născuţi în captivitate la Grădina Zoologică. Felinele vor fi date la schimb cu alte animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei pui de tigru siberian au fost născuţi în captivitate la Grădina Zoologică din Călăraşi, parcul fiind printre puţinele din ţară unde această specie este reprodusă în captivitate. Cei trei pui au aproape o lună şi sunt îngrijiţi ca ochii din cap pentru a creşte sănătoşi. Angajaţii parcului zoo monitorizează acum atât starea mamei, cât şi a puilor.

„Atât puii, cât şi mama sunt sub monitorizarea noastră şi le asigurăm necesarul de hrană şi vitamine de care au nevoie, pentru a se dezvolta cum trebuie” a declarat Cristian Tatavura, directorul Grădinii Zoologice din Călăraşi. Nu este prima dată când în cadrul parcului zoo din Călăraşi s-au născut pui de tigru siberian. În ultimii 5 ani, peste 20 de pui provenind din această specie de tigru au fost născuţi în captivitate, iar apoi transferaţi către alte grădini zoologice din ţară, daţi la schimb cu alte specii. Tigrii siberieni sunt pe cale de dispariţie, iar reproducerea lor în captivitate reprezintă un mod de a salva specia. La Călăraşi există pus la punct un astfel de program, micile exemplare ajungând la toate grădinile zoologice din ţară.

“ Deocamdată stau în interior, nu au fost scoşi afară, pentru că există pericolul ca masculul să-i omoare. Femela îi îngrijeşte şi zilnic primesc hrană injectată cu calciu şi vitamine. Sunt sănătoşi, sperăm să crească frumos şi să nu intervină niciun fel de probleme. Femela este agresivă în această perioadă, ca orice mamă care îşi protejează puii, iar în cuşca închisă pătrunde doar îngrijitorul, care le schimbă aşternutul din paie, şi tehnicianul veterinar care îi evaluează”, a precizat Cristina Tatavura. Directorul Grădinii din Călăraşi a mai spus că puii nu necesită condiţii special, doar trebuie supravegheaţi pentru a nu intervene probleme de sănătate.

Specie pe cale de dispariţie 

Animalele reproduse în captivitate nu pot fi redate libertăţii pentru a nu se pierde structura genetică a animalelor sălbatice. În taigaua Siberiană mai sunt liberi doar aproximativ 400 de tigri, aceştia fiind o specie ameninţată cu dispariţia. „Tigrii siberieni sunt în număr foarte mic în libertate şi sunt o specie protejată.

Aceştia sunt introduşi în Cartea Roşie internaţională prin care se interzice cu desăvârşire vânarea lor“, explică inginerul Tatavura. Tigrul siberian este o specie rară de tigru, cel mai mare dintre cele opt subspecii şi cea mai mare felină în viaţă. Împreună cu tigrul chinezesc acestea sunt specii pe cale de dispariţie.

Înfiinţată în anul 1980, Grădina Zoologică din Călăraşi este printre cele mai mari din ţară. Deschisă în fiecare zi, între orele 8.00 şi 19.00, ZOO Călăraşi găzduieşte zeci de specii de animale, păsări exotice şi reptile. Aici poti fi admiraţi şi pelicani, dar şi o pereche de lebede negre, aduse la Bucureşti.

Probleme financiare, de-a lungul anilor

Deşi s-a confruntat cu o serie de probleme financiare, de-a lungul anilor, care au dus Grădina Zoologică de 2 ori pe punctul de a fi desfiinţată, Cristian Tatavura, directorul instituţiei, nu s-a dat bătut. A insistat la autorităţile locale să i se mai dea o şansă acestui loc şi a reuşit să menţină unitatea pe linia de plutire până când s-a redresat situaţia.” În anii 90, fondurile alocate din bugetul Primăriei nu acopereau decât întreţinerea animalelor.  Nu existau bani pentru niciun fel de investiţii pentru renovări sau modernizări. Timp de 4 ani am supravieţuit cu 25.000 lei. Faceţi o comparaţie şi vă veţi convinge. Grădina Zoologică din Bucureşti primea atunci peste 10 milioane lei!”, spune Cristian Tatavura.

Schimb cu alte parcuri ZOO

Ca să poată face faţă situaţiei din acea perioadă, Tatavura a pus la punct o strategie inteligentă. Pentru că la Călăraşi existau exemplare deosebite, prin reproducerea lor, s-a început schimbul de animale cu alte instituţii din ţară, dar şi din străinătate. „În Taigaua siberiană, mai există, în libertate, aproximativ 400 de tigri. La ZOO Călăraşi am reuşit să obţinem peste 40 de pui, prin reproducerea celor pe care îi avem în captivitate. Astfel, am putut să dăm pui de tigru în Germania şi Olanda, la schimb, cu hipopotam şi jaguar sau să-i vindem”,  a declarat Cristian Tatavura.

Inundaţia din 1985    

O altă perioadă dificilă s-a consumat în iarna anului 1985, când Grădina a fost inundată şi 80% dintre animale au murit înecate. „ Eram elev la liceu şi profesorii mă învoiau de la cursuri ca să vin să ajut la refacerea grădinii. Atunci director era tatăl meu, cel care a înfiinţat-o în anul 1980. A fost un dezastru. Animalele care au fost recuperate au fost cazate în diverse locaţii din oraş. Maimuţele şi papagalii au ajuns la o centrală termică, iar foca a fost prinsă cu plasele de pescari în bazinul piscicol de la Grădiştea”, povesteşte Tatavura.  După 3 ani, Grădina a intrat într-o perioadă de renaştere, ajungând chiar să fie prima din ţară, deoarece avea cele mai multe specii de animale.

Stalin a dat decret pentru a-i proteja

Siberianul este subspecia de tigru care se aseamănă cel mai mult cu strămoşul sau originar, cel care, cu 2 milioane de ani în urmă, şi-a început călătoria spre sudul Asiei. El deţine recordul în materie de greutate, masivitate şi forţă: masculii adulţi ating lungimea medie de 3,50 m şi au o greutate de aproximativ 265 kg.

Tigrii siberieni au blană lungă şi groasă, o replică potrivită la frigul iernilor aspre din taiga. O data cu apariţia în zonă a vânătorilor chinezi şi ruşi la sfârşitul secolului al XIX-lea, situaţia tigrului siberian s-a înrăutăţit atât de mult, încât în anul 1930 mai trăiau doar 40 de tigri. Exasperat, Stalin în persoană a dat un decret privitor la protejarea lor, astăzi trăind în captivitate mai mult de 1.000 de tigri siberieni, iar în sălbăticie în jur de 400.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite