„Start pentru afacerea ta! – Regiunea Sud Muntenia”. Cursuri gratuite pentru 336 de viitori antreprenori
0Şomeri sau angajaţi ori persoane care desfăşoară o activitate independent vor beneficia de formare profesională pentru a-şi îmbunătăţi competenţele antreprenoriale pentur a învăţa să realizeze planuri de afaceri sustenabile.
ADR Sud Muntenia a dat startul cursurilor de dobândire a competenţelor antreprenoriale în cadrul proiectului „Start pentru afacerea ta! – Regiunea Sud Muntenia”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Cursurile oferite gratuit şi sunt destinate persoanelor fizice inactive (şomeri) şi active (angajaţi sau persoane care desfăşoară o activitate independentă), care intenţionează să-şi deschidă o afacere în regiunea Sud Muntenia.
Grupul ţintă al proiectului este format din minimum 336 de persoane fizice de la nivelul regiunii noastre, care vor beneficia de formare profesională, pentru a-şi îmbunătăţi competenţele antreprenoriale, cu scopul de a învăţa să realizeze planuri de afaceri sustenabile, în urma cărora să înfiinţeze afaceri cu profil non-agricol în mediul urban. Primele instruiri vor fi organizate în judeţele Călăraşi şi Argeş, unde s-a întrunit numărul de cursanţi necesar pentru desfăşurarea acestora – minimum 24 de participanţi.
14 sesiuni de instruire
Din luna martie s-a lansat etapa de depunere a dosarelor de înscriere de către persoanele fizice interesate să participe la cursul de instruire în domeniul antreprenoriatului. Ulterior acestei etape, au fost evaluate şi selectate dosarele candidaţilor pentru a forma primele grupe de cursanţi.
Prin proiectul „Start pentru afacerea ta! – Regiunea Sud Muntenia” se vor derula 14 cursuri de dobândire a competenţelor antreprenoriale, ce vor fi organizate în toate cele şapte judeţe ale regiunii. Durata unui curs va fi de 40 de ore şi se va desfăşura pe parcursul a şase zile, în weekenduri. La final vor fi organizate examene de evaluare, în urma cărora vor fi acordate certificate ANC (n.r. – Autoritatea Naţională pentru Calificări) şi câte trei premii în valoare de 500 de lei, pentru cele mai bune idei de afaceri.
Cursurile de instruire, ale căror locaţii şi date de desfăşurare au fost stabilite până în prezent, vor avea loc astfel: Călăraşi: 11 – 20 mai (participarea la curs)/25 mai (susţinerea examenului); Piteşti: 11 – 20 mai (participarea la curs)/30 mai (susţinerea examenului); Alexandria: 18 – 27 mai (participarea la curs)/31 mai (susţinerea examenului); Slobozia: 26 mai – 8 iunie (participarea la curs)/9 iunie (susţinerea examenului); Piteşti: 1 iunie – 10 iunie (participarea la curs)/18 iunie (susţinerea examenului); Târgovişte: 8 – 17 iunie (participarea la curs)/22 iunie (susţinerea examenului).
Competiţie de planuri de afaceri
La finalul sesiunii de 14 cursuri de competenţe antreprenoriale va fi lansată o competiţie de planuri de afaceri, în urma căreia vor fi evaluate şi selectate minimum 42 de planuri ce vor primi finanţare nerambursabilă de maxim 40.000 de euro pentru a înfiinţa noi întreprinderi cu profil non-agricol.
Persoanele selectate în vederea acordării ajutorului de minimis vor participa ulterior la stagii de practică în întreprinderi ce desfăşoară activităţi în aceeaşi grupă CAEN cu cea a planului de afaceri selectat, în scopul dobândirii de abilităţi practice în domeniul în care vor demara noua afacere, unde vor beneficia de consiliere, consultanţă şi mentorat, în scopul consolidării şi punerii în aplicare a afacerii şi vor fi sprijinite în vederea înfiinţării întreprinderilor.