Raiul din Bărăgan. Ciornuleasa, „pădurea întunecată“, locul preferat de vânătoare al fostului dictator Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciornuleasa, rezervaţie naturală. Şoseaua Mănăstirea-Luica trece prin pădure Foto: ciclist.wordpress.com
Ciornuleasa, rezervaţie naturală. Şoseaua Mănăstirea-Luica trece prin pădure Foto: ciclist.wordpress.com

Rezervaţie naturală unică în spaţiul Bărăganului, pădurea Ciornuleasa este o oază de relaxare în mijlocul câmpiei arse de soare. Preferată de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, pădurea se întinde pe o suprafaţă de peste 70 de hectare, şi este renumită pentru partidele de vânătoare.


Aici, printre arbori seculari, precum stejarul brumăriu şi frasinul pufos, cu vârste de peste 130 de ani, zeci de specii de păsări şi animale nimereau în bătaia puştii fostului “conducător iubit”. Nu o dată Ceauşescu a venit să petreacă în mijlocul naturii câteva zile de neuitat. La fel a fost şi partida de vânătoare care a făcut pădurea Ciornuleasa şi Călăraşiul cunoscute în lume, după ce “primul vânător al ţării” a răpus un mistreţ nemaivăzut, acum 37 de ani. La celebra partidă de vânătoare, România a doborât recordul naţional la mistreţ.

calarasi padure

Poveştile vânătoreşti spun că mistreţul împuşcat de Ceauşescu era un exemplar excepţional: avea peste 300 de kg. Tot localnicii îşi amintesc despre faptul că totul a fost aranjat, iar Ceauşescu l-a împuşcat de aproape, după ce mai mulţi gonaci şi lucrători silvici l-au momit cu mâncare. “ Se auzise în zonă despre un mistreţ care trăieşte în pădure, la Ciornuleasa, şi care era îngrăşat ca să-i gâdile orgoliul marelui vânător”, povesteşte Aurel Grigore, 75 de ani, împătimit al vânătorii.

Record naţional de neegalat

Doar alte două trofee l-au depăşit pe cel al dictatorului: unul din Bulgaria, celălalt din fosta URSS. Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva notează că recordul naţional al României la colţii de mistreţ este şi astăzi cel de 144,00 puncte C.I.C., din februarie 1978. Colţii au fost recoltaţi în anul 1978, pe terenul de vânătoare Ciornuleasa, din judeţul Călăraşi, de la porcul secerat de gloanţele dictatorului.

Stejari, carpeni şi vişini turceşti

Rezervaţia naturală pădurea Ciornuleasa se află în Bărăganul Mostiştei, în apropiere de localitatea Mitreni. Rezervaţia naturală forestieră şi cinegetică a fost înfiinţată în 1954, în Câmpia Bărăganului. Aceasta ocroteşte o pădure de tip şleau de câmpie, cu numeroase elemente sudice, constituită din stejar, stejar brumăriu, carpen, tei, cărpiniţă, frasin pufos, vişin turcesc, ulm şi alte specii.

calarasi padure

” Varietatea speciilor de vegetaţie arborescentă şi fondul cinegetic esenţial de aici, cu iepuri, mistreţi, căprioare, fazani, fac din  pădurea Ciornuleasa un tip de pădure şi o rezervaţie unică”, spun reprezentanţii Ocolului Silvic Mitreni.

Şoseaua Mănăstirea-Luica trece prin pădure Foto:ciclist.wordpress.com

calarasi padure

Peisajul în zonă este unul fabulos. Pe drumul ce leagă Mănăstirea de Luica, spre Olteniţa, aproximativ 4 kilometri de şosea trec prin pădure. Vara, călătoria aici este o reală binefacere. Umbră, răcoare şi o privelişte minunată. Pădurea este foarte deasă, coronamentul copacilor de pe o parte şi alta a drumului unindu-se în cele mai multe locuri pentru a crea senzaţia de tunel.

Vara când se întunecă târziu, şoferii aleg nestingheriţi acest drum, însă iarna aproape nimeni nu se încumetă să parcurgă cei patru kilometri de drum, în afară de localnicii care cunosc zona ca în "palmă". În "Epoca de Aur" referitor la pădurea Ciornuleasa circulau mai multe legende conform cărora bandiţii atacau la drumul mare, protejaţi de întinderea imensă de pădure şi nimeni nu îndrăznea să le opună rezistenţă.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Comoara din pădure. Peste 190 de monede şi fragmente din argint descoperite de un tânăr orădean

FOTO Descoperire istorică într-o pădure din Dâmboviţa. Peste 600 de dinari din argint, aparţinând primei domnii a lui Mircea cel Bătrân, scoşi la lumină

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite