Prognoza meteo: iarna se întoarce. Când începe să viscolească, unde se încălzeşte şi ce regiuni vor fi lovite de ploi puternice
0După un episod de iarnă autentică în sud-estul ţării, precipitaţiile iau o pauză luni, pentru ca de marţi vremea să se strice din nou. Lapoviţa şi ninsorile vor cuprinde, mai întâi, vestul ţării şi treptat se vor extinde în toate regiunile. Abia de joi, temperaturile încep să crească.
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vremea va fi normală din punct de vedere termic, luni, 12 februarie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0...1 grad în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi 8...9 grade în Oltenia şi sudul Banatului, iar cele minime se vor situa, în general, între -10 şi 0 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile Carpaţilor Orientali. Va fi ceaţă izolat, mai ales noaptea, cu precădere în sudul teritoriului.
Marţi se vor semnala precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ploaie în zonele joase de relief şi predominant ninsori la munte, în extindere treptată, în cursul zilei peste jumătatea de vest a ţării, iar noaptea în majoritatea regiunilor. În sud-vestul teritoriului cantităţile de apă pot fi mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 8 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -6 şi 2 grade.
Minus 4 grade, miercuri
Miercuri, conform meteorologilor, vremea va fi în general închisă şi se vor semnala precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare în vestul, centrul şi nordul ţării şi predominant ploi în sud şi sud-est. Pe arii restrânse, în regiunile sudice şi la munte, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va avea intensificări pe crestele montane, iar temporar şi la cote mai reduse şi în sud, centru şi est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1...0 grade în nordul Moldovei şi 8...9 grade în Dobrogea, iar cele minime se vor situa, în general, între -4 şi 4 grade.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1...0 grade în nordul Moldovei şi 7...8 grade în sud-est, iar cele minime se vor situa, în general, între -6 şi 0 grade, joi. De vineri şi până duminică, vremea va deveni mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice. Trecător, mai ales în partea a doua a intervalului, vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ, cu precădere în vestul, centrul şi nordul ţării.
Cum va fi până la sfârşitul lunii
Precipitaţiile vor fi apropiate de normalul lunii februarie, exceptând regiunile centrale şi estice unde vor avea o tendinţă spre excedent, în timp ce în lunile martie şi aprilie vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării. Conform prognozei ANM, în luna februarie, temperaturile medii vor avea valori mai ridicate decât media climatologică în regiunile sudice, estice şi local în cele vestice şi apropiate de normal în rest.
Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna februarie este de -1 grad Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de -5 şi zero grade Celsius în Transilvania şi Moldova şi între -2 şi 2 grade în Maramureş, Oltenia, Banat şi Dobrogea.
Conform prognozei ANM, precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, apropiate de normă, exceptând regiunile centrale şi estice unde vor avea o tendinţă spre excedent. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş - de până la 57 l/mp, Oltenia (până la 55 l/mp), Crişana şi Banat (până la 50 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova şi Dobrogea, între 13 şi 28 l/mp.
Vă recomandăm şi: