Pomicultorii, la un pas de faliment: ultima brumă a distrus piersicii şi caişii
0Recolta de fructe din Bărăgan a fost jumătate distrusă de vremea capricioasă. Ploile abundente şi oscilaţiile de temperatură din ultima lună au fost boală curată pentru pomii fructiferi. Cu o zi înainte de Paşte, a căzut brumă în cea mai mare parte din ţară.
În Lunca Dunării, livezi întregi de piersici timpurii şi caişi au fost distruse. Trecerea bruscă de la temperaturi neobişnuit de ridicate la frig a compromis deja o parte din livezi. În judeţul Călăraşi, caişii nu vor mai da roade. Specialiştii spun că au înflorit cu o săptămână mai devreme decât e normal. Luna februarie a fost foarte caldă, cu maxime de până la 23 de grade. De asemenea, şi în prima decadă a lui martie temperaturile s-au menţinut ridicate, maximele situându-se, în general, peste 15 grade, apoi, în aprilie vremea s-a răcit brusc.
“În această situaţie, procentul de îngheţ la soiurile timpurii pe care le-a prins desfăcute, înflorite sută la sută, va fi zero producţie. Am încercat să salvăm situaţia, dar nu am reuşit mare lucru. Vreme frumoasă i-a păcălit să înflorească mai devreme, iar valul de frig a distrus florile. Am stat în livadă timp de 10 zile, de la 11 noaptea până la 8 dimineaţa şi le-am aplicat fertilizatori, însă degeaba. Dacă am reuşit să recuperăm 30-40% din pomi… Acum suntem în tratamente la pruni şi mărul de iarnă”, a explica Aurelian Dobre, care administrează o livadă şi peste 500 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi
Recoltele înjumătăţite
Oscilaţiile frecvente de temperatură au afectat puternic pomii fructiferi, în special cei din specia sâmburoaselor. Specialiştii din domeniu atrag atenţia că anul acesta recoltele de cais, nectarin, migdal şi chiar de cireş vor fi mai mici cu cel puţin 50% decât anul anterior.
„ Din nefericire, au fost oscilaţii foarte mari de temperatură, inclusiv din decembrie. Au fost zile în care temperaturile de la mijlocul lunii decembrie au fost de 15 grade Celsius, apoi au scăzut la aproape -19 grade Celsius. Au fost zone pe lângă Bucureşti, unde au fost şi temperaturi absolute de minus 25 de grade Celsius. Vorbim de temperatura din locul plantaţiei. Sunt zone în care nu au rămas fructe. Vorbim de speciile termofile: cais, piersic, migdal, chiar şi ciresul a fost afectat”, a declarat prof. univ. dr. Dorel Hoza, de la Facultatea de Horticultură, din cadrul Universităţii de Ştiinte Agronomice şi Medicina Veterinară Bucureşti (USAMV).
Nu doar oscilaţiile de temperatură dau peste cap planurile pomicultorilor, specialiştii avertizează că vor pune mari probleme bolile şi dăunătorii.
Vă recomandăm şi: