Personalitatea lunii aprilie, la Muzeul Dunării de Jos: Sculptorul George Teodorescu, elevul lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţi se deschide la Muzeul Dunării de Jos
Expoziţi se deschide la Muzeul Dunării de Jos

În cadrul Proiectului Mari personalităţi călăraşene, parte a  Programului Centenarul Marii Uniri, Muzeul Dunării de Jos deschide  miniexpoziţia "Personalitatea lunii aprilie - George Teodorescu".

Cei interesaţi pot consulta pe tot parcursul lunii aprilie, bibliografia, articole de presă, interviuri, fotografii legate de personalitatea artistului şi, mai ales, parte din opera acestuia păstrată în colecţiile Muzeului Dunării de Jos, la sediul instituţiei din str. Progresului, 4.

Sculptorul George Teodorescu s-a născut la 22 aprilie 1915 în comuna Ciochina, judeţul Ialomiţa. Şcoala primară şi primele două clase de liceu le-a absolvit la Liceul  “Ştirbei Vodă” din Călăraşi, studiile liceale la Colegiul Naţional “Sf. Sava” din Bucureşti (1934), iar între 1935 şi 1937 urmează Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Un talent precoce

În anul 1937 intră direct în anul al III-lea la Academia de Arte Frumoase (absolvită în 1940), la clasa profesorului Oscar Han, în timpul studiilor universitare frecventând atelierul sculptorului Ion Vlasiu.

Fiul cel mic al avocatului Aurel Teodorescu, primar al Călăraşiului, în perioada 1934 – 1938, George Teodorescu se dovedeşte un talent precoce, recunoscut de sculptorii Oscar Han şi Ion Vlasiu. La 25 decembrie 1937  îşi deschide prima expoziţie la Casa Învăţătorului din Călăraşi, ecourile acesteia fiind înregistrate în presa călărăşeană a vremii. Războiul a întrerupt pentru o perioadă activitatea sa artistică, fiind înrolat pe front, unde primeşte Steaua României cu spade, panglică de Virtute Militară şi frunze de stejar.

A creat la Paris, lângă Brâncuşi

După 1946 locul său de creaţie se va afla la Paris în atelierele 8-9, Impasse Ronsin XV, în apropiere de Constantin Brâncuşi şi Mircea Basarab, unde sunt plăsmuite “Portretul domnişoarei Croissant”, “Cap de Fată”, “Tors” ş.a., lucrări care au fost bine primite de critica franceză. Ulterior, pleacă la Buenos Aires unde îşi construieşte un cuptor de ardere a lutului, necesar pentru a-şi asigura existenţa şi condiţiile potrivite lucrului cu dalta. Sculpturile realizate în atelierul de aici, din păcate, au rămas necunoscute. Călătoria în Argentina a constituit o deziluzie, dar şi prilejul de a descoperi aptitudini pedagogice, conferind misiunii sale artistice valenţe etice ”Arta modernă aici lasă de dorit, aşa că am să am de furcă cu gustul lor naturalist…”.George Teodorescu moare la 9 septembrie 1952, la Paris.

Opera sa, încremenită pe pragul împlinirii, a cărei moştenire a fost perturbată de vicisitudinile timpului, poate pretinde cel puţin o atentă subliniere în istoria modernă a artelor plastice din România”, arată specialiştii Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite