Leguma eficientă împotriva diabetului. Cum trebuie gătite vinetele, alimentul cu 0% grăsimi şi substanţe benefice sănătăţii
0Bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi, vinetele, cele mai gustoase legume ale toamnei, ţin sub control diabetul de tip 2, deoarece conţin doar 4 grame de zahăr/100 grame.
În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu – pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar. Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă un aliment potrivit datorită conţinutului foarte mare de apă, ajutând atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei.
Fie că le consumăm pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, ele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii noastre. Mai mult, coapte şi decojite, ele pot fi păstrate la congelator şi folosite în timpul sezonului rece. “Conţinutul mare de fibre înseamnă un tract digestiv sănătos, fără probleme cu constipaţia sau cu balonarea. Consumul regulat de vinete, fie sub formă de salată, pe grătar sau în mâncare, te protejează de cancerul de colon”, explică dr. Daniela Stan.
De asemenea, aceste legume delicioase previn bolile cardiovasculare. S-a demonstrat că sucul de vânătă scade nivelul colesterolului şi relaxează pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sangvină.
Cinci beneficii pentru sănătate:
1. Aliment diuretic Vânăta conţine foarte multă apă, de aceea ajută la detoxifierea organismului, fiind considerată un aliment diuretic. Este recomandat consumul regulat de vinete, atât pe grătar (rondele prăjite), cât şi în salate fără maioneză.
2. Protejează membranele creierului. Nasuninul, fitonutrientul regăsit în coaja vinetelor, s-a dovedit eficient în protecţia celulelor membranelor creierului, în cadrul experimentelor de laborator.
3. Reglează tranzitul intestinal. Vinetele conţin puţine calorii, însă sunt bogate în fibre. Acest lucru înseamnă că starea de saţietate este indusă rapid şi persistă, ceea ce ajută la pierderea kilogramelor în plus şi la reglarea tranzitului gastrointestinal.
4. Previn inflamaţiile. Vinetele conţin cantităţi importante de antocianine, un tip de antioxidanţi care protejează organismul împotriva cancerului, îmbătrânirii premature, inflamaţiilor şi bolilor neurologice.
5. Energizează organismul. Vinetele furnizează o bună parte din constituenţii complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxină (vitamina B6), tiamină (vitamina B1) şi niacina (vitamina B3). Organismul are nevoie de aceşti nutrienţi din surse externe, pentru metabolizarea eficientă a grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor.
Vă recomandăm şi: