FOTO Cum s-a prăbuşit combinatul siderurgic, motorul Călăraşiului, care asigura 6.000 de slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul a fost construit în 1979
Combinatul a fost construit în 1979

Unul dintre oraşele ce-şi purta cu mândrie numele înainte de anii 90, Călăraşiul a ajuns după Revoluţie o urbe prăfuită unde şomajul a făcut legea.  Dezvoltarea spectaculoasă a cunoscut-o prin construirea Combinatului Siderurgic în anul 1979 unde lucrau 6.000 de oameni. Încet-încet, zorii democraţiei au adus falimentul pe malul Borcei.

Platforma siderurgică a intrat în declin, ajungând să aibă, în urmă cu 3 ani, aproximativ 500 de angajaţi.
Conform datelor recensământului populaţiei din anul 2011, municipiul Călăraşi are o populaţie de 57.118 locuitori, iar la sfârşitul lunii mai 2013 înregistra o rată a şomajului de 6,34%. “Siderurgicul a fost mană cerească pentru noi. Majoritatea avea loc de muncă şi nimeni nu avea grija zilei de mâine. După Revoluţie s-a distrus tot şi oamenii şi-au pierdut slujbele. Când s-a construit combinatul au fost aduşi oameni din toate judeţele ţării să pună umărul la construirea socialismului”, îşi aminteşte Ion Prodan, un fost angajat.

100 de milioane de dolari, pe apa Sâmbetei

Inaugurat în 1979 după ce a fost accesat un credit internaţional de peste 100 de milioane de dolari, combinatul siderurgic, a ajuns, azi, o ruină. Fiare contorsionate într-un  peisaj dezolant.
Înălţat pe o suprafaţă de 650 de hectare, acesta a fost cotat, în anii 80, ca unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei în care se producea şină de cale ferată. Imediat, după Revoluţie a fost privatizat, apoi demontat bucată cu bucată şi vândut la fier vechi.  În prezent aici funcţionează o oţelărie electrică şi un laminor. Combinatul din Polonia, construit în acelaşi timp cu cel de la Călăraşi, produce oţel şi astăzi.

Anii de glorie

Platforma siderurgică de pe malul Borcei producea, înainte de anii 90, 200.000 de tone de oţel pe an şi avea 6.000 de angajaţi. „Acum, doar 500 de oameni mai lucrează aici. Dintre aceştia, 300 activează la oţelărie, iar 70 la laminor“, a declarat Viorel Dobre, preşedintele Sindicatului Liber Donasid Călăraşi. Imediat după Revoluţie, din combinatul siderurgic au fost privatizate părţile viabile, în prezent existând patru mari societăţi: Sidertrans, Martifer, Donasid, cea mai puternică firmă care produce profile din fier, şi Donalam.

Două localităţi urmau să dispară de pe hartă

Nicolae Ceaşuşescu avea planuri măreţe cu platforma siderurgică. De visul său însă s-a ales praful. Comunele Ceacu şi Cuza Vodă, aflate la o distanţă de aproximativ 8 kilometri de combinat urmau să dispară de pe hartă. În locul acestora trebuia să fie extins combinatul care ar fi asigurat o producţie record de oţel.

Marca nr.1

Primul angajat al combinatului din Călăraşi, Petre Ilie, marca numărul 1, a fost numit prin decret prezidenţial în martie 1976 de către Nicolae Ceauşescu, la propunerea consoartei sale. În prezent pensionar, Ilie, absolvent în anul 1972 al Facultării de Finanţe- Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, era cea mai potrivită persoană pentru a ocupa postul de contabil –şef la combinatul siderurgic. „Terminasem facultatea cu media 10 şi s-au gândit, probabil, că sunt destul de bine pregătit pentru a face faţă provocărilor. Am ajuns la combinatul din Călăraşi când se băteau ţăruşii pentru începerea construcţiei“, îşi aminteşte cu nostalgie Petre Ilie. Timp de zece ani, până în 1986, bărbatul a fost unul dintre cei mai importanţi pioni de pe platforma siderurgică de pe malul Borcei.
 

Ce-a mai rămas

Astăzi, în Călăraşi, încă se menţine pe piaţă, fabrica de mezeluri Aldis, înfiinţată în  1991 de răposatul George Naghi, ajuns cel mai bogat om din Bărăgan, şi combinatul de celuloză şi hârtie, un alt colos industrial al comunismului, dar care şi-a pierdut din strălucire şi a concediat mare parte din oamenii care munceau aici în primii ani de după Revoluţie. Un obiectiv important este fabrica de sticlă Saint-Gobain Glass România şi Siad România SRl, fabrica de producere de gaze lichefiate:oxigen, azot, argon. În domeniul siderurgiei activează SC Tenaris, firmă cu capital italian. Pentur industria de confecţii, cea mai importantă este SC Catex SA.

Citeşte şi: Cum vede Europa rezolvarea crizei locurilor de muncă pentru tineri

Citeşte şi: FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania

Citeşte şi: INFOGRAFIE O firmă de apartament ne relansează siderurgia. Ce-au fost şi ce-au ajuns combinatele cumpărate de Chumakov de la Mechel

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite