FOTO O româncă de care suntem mândri. Plecată în Spania de 12 ani, Ramona uneşte Diaspora pe Facebook: „Se poate, nimic nu e imposibil!“
0O învăţătoare din Vâlcea a lăsat catalogul şi-a plecat în lume, alături de soţul şi fiica sa, în vârstă de 2 ani, pentru un trai mai bun. Au ajuns în Spania în anul 2002, cu credinţa că vor reuşi să-şi facă un rost şi să asigure un viitor strălucit copilului.
Astăzi, Ramona Elena Bărbulescu este la un pas să-şi deschidă propria afacere şi face eforturi să-i adune pe Facebook pe românii plecaţi departe de casă. După 12 ani printre străini, Ramona Elena Bărbulescu, simte dorul de cei dragi şi de ţară din ce în ce mai apăsător. Stă mereu cu gândul la cei de-acasă şi de câte ori are ocazia întinde o mână de ajutor. Nu se sfiieşte să recunoască faptul că este o persoană încăpăţânată şi hotărâtă care de mai multe ori şi-a luat viaţa în piept şi a făcut faţă deciziilor luate. Povesteşte cât de grea a fost plecarea, dar şi drumul printre străini în cei 12 ani în care au luptat să fie acceptaţi, să demostreze că sunt competenţi în job-urile care le-au fost oferite şi să câştigea încrederea spaniolilor.
“ În ţară am lucrat 2 ani şi jumătate ca învăţătoare într-un sat din Teleorman. Am plecat pe cont propriu, convinşi că vom reuşi”, spune Ramona.
Învăţătoarea ajungă menajeră
Printre străini, acomodarea a fost dificilă. Ca să poată câştiga un bănuţ, Ramona a lucrat un an şi două luni ca menajeră la o familie de spanioli. Munca nu era grea, însă copilul cerea mai multă atenţie. Programul fetiţei la grădiniţă era diferit de orele de muncă ale părinţilor, astfel că celor doi soţi le-a fost dificil să se plieze. Programul încărcat a determinat-o pe Ramona să se reorienteze. A renunţat la slujba de menajeră şi s-a înscris la cursuri de contabilitate, visând la un post mai bine plătit.
“La puţin timp după ce le-am terminat am găsit de lucru la o firma chiar în Coslada, unde locuiam şi eu. Printre clienţii acestei firme erau foarte mulţi români. Din păcate, criza a lovit din plin, iar după 3 ani de muncă am rămas în şomaj”, povesteşte Ramona. Nu a fost descurajată, din contră, a căutat în continuare un loc de muncă. În septembrie 2011 a găsit un post în administraţie, unde a progresat rapid şi i-au fost date sarcini serioase: se ocupa de administraţie, contabilitate şi de producţie. Pentru a doua oară, în urmă cu două luni, a rămas iar fără slujbă. S-a ambiţionat şi mai mult şi hotărât să devină propriul stăpân, adică să-şi deschidă o afacere.
Români de pretutindeni, uniţi-vă!
În urmă cu câteva luni, viaţa Ramonei avea să ia o întorsătură neaşteptată. L-a cunoscut pe Daniel Tecu, preşedintele FADERE(Federaţia Asociaţiaţiilor Româneşti din Europa) care i-a propus proiectul "Români de pretutindeni". “Un grup de Facebook pe care trebuia să îl administrez împreună cu alţi colegi. Pot spune că este un drog. M-am implicat şi nu mai e cale de întors. Dacă până în acel moment implicarea în comunitatea română era destul de redusă, pot spune că acum, pe lângă faptul că sunt la zi cu ştirile din ţară si diaspora (majoritatea), încerc să găsesc soluţii la multiplele probleme care ne sunt expuse”, spune Ramona. Virtual, românii plecaţi în străinătate îşi împărtăşesc unii altora necazurile, cer sfaturi, voresc româneşte şi simt româneşte. De cele mai multe ori, întind o mână de ajutor celor din ţară, năpăstuiţi de soartă, dar şi celor care pleacă în lumea largă să câştige bani.
Solidaritatea de la alegeri
Cea mai recentă demostraţie de solidaritate a românilor din străinătate au fost alegerile prezidenţiale din noiembrie. Cu patimă şi cu multă îndărjire, Ramona povesteşte cum a luptat, alături de alţi români să poată vota. A fost testul suprem al unităţii de grai şi neam.
“Facebook a avut multe de zis şi a decis. Noi am încercat să ne menţinem impartiali, am promovat foarte mult campaniile de ieşire la vot. Am trăit o revoluţie. Nu pot descrie sentimentul pe care l-am trăit între turul 1 şi 2. Îmi repetam într-una: "Se poate, nimic nu e imposibil". Ziua de 16 noiembrie mi-am petrecut-o la secţia de votare din Coslada, de la 7 dimineaţa până pe la 21.45. Împreună cu Benimina, Elena şi Teofil, din iniţiativa Fadere am strâns semnături de la oamenii nemulţumiţi, în speranţa că în viitor acele scene să nu se mai repete”, spune Ramona Bărbulescu.
A coordonat manifestaţiile din Europa
Implicarea şi dorinţa de reuşită au fost esenţiale. Românii au devenit din ce în ce mai apropiaţi, au devenit un singur glas. “Diaspora s-a unit, FADERE a unit-o. Prin intermediul reţelelor de socializare şi cunoscuti am format un grup de reprezentanţi de Asociaţii din toată Europa. Am organizat şi coordonat manifestaţiile care au avut loc în toată Europa înanintea turului 2. Au fost reprezentanţi şi din ţară care ne-au susţinut. Această uniune continuă. Diaspora încă are multe probleme de rezolvat”, precizează Ramona.
Printre acestea, spune românca stabilită de 12 ani în Coslada, în apropiere de Madrid, se află şi votul prin corespondenţă. “Pentru noi este singurul lucru ce poate garanta că orice român, oriunde s-ar afla are posibilitatea de a vota. În următoarele săptămâni, luni, este obiectivul nostru principal. La unirea care s-a produs în Europa, s-a alăturat şi America.
Campania umanitară, la început de drum
Plecată din ţară pentru a croi un viitor familiei sale, Ramona s-a respecializat peste hotare. A lăsat stiloul şi catalogul şi a făcut de toate: contabilitate, publicitate, iar acum vrea să-şi deschidă propria firmă. Încearcă să-şi ajute semenii din ţară de câte ori are ocazia. Gesturile mici fac însă dovada faptului că românii plecaţi în străinătate sunt sufletişti. “Am mai ajutat diverse persoane cu locuri de muncă, am asigurat cazare unui copil venit la tratament. Încă suntem la început cu activitatea umanitară. Ne putem centra într-un proiect FADERE, de a trimite pachete la două azile de bătrâni din ţară, la care vor contribui asociaţiile din Madrid, Italia şi Franţa.
Vă recomandăm şi:
Românca de la Hollywood. Oana Bogdan, creatoarea de efecte speciale nominalizată la Premiile Emmy